ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Zakelijk schenken | Hoe pak je dat aan?

Stel: je hebt een goed lopend bedrijf. Je hebt elke maand een fijne omzet en houdt ook nog eens een mooie winst over. Hoe fijn is dat het dan als je geld kan schenken aan bijvoorbeeld je kinderen? Het is niet alleen fijn om je kinderen op deze manier een financieel zetje in de rug te geven, het is ook nog eens financieel aantrekkelijk om zakelijk te schenken omdat je dan minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder.

Wat is zakelijk schenken?

Voordat we de diepte induiken, is het verstandig om kort uit te leggen wat zakelijk schenken is. Schenken is – zoals het woord het eigenlijk al een beetje zegt – een manier om goederen of geld aan iemand te geven zonder dat daar een wederzijds belang aangekoppeld zit. Oftewel: je geeft iemand goederen of geld zonder dat je daar iets voor terug verwacht.

Zakelijk schenken is in principe hetzelfde. Alleen in plaats van iets vanuit een privé-vermogen schenken, schenk je het vanuit een bedrijf. En als je dat doet, heb je te maken met een aantal aantrekkelijke fiscale regels. Wil je een schenking doen? Hieronder lees je hoeveel geld je mag schenken. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Als je wilt schenken heb je een aantal opties. Je kunt eenmalig schenken, maar je kunt er ook voor kiezen om elk jaar of zelfs elke maand een schenking te doen. Het is goed om te realiseren dat de regels iets anders zijn wanneer je het vanuit een privé-vermogen schenkt dan wanneer je zakelijk schenkt. 

Jaarlijks schenken 

Als (groot)ouders mag je elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. In 2021 dit is bedrag: €3.244,- euro. Als kind hoef je hier dan geen schenk- of erfbelasting over te betalen en kun je dit bedrag vrij besteden. 

Eenmalig jaarlijks schenken 

Als (groot)ouders mag je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij aan je (klein)kind schenken voor de aankoop van een eigen huis. Dit bedrag bedraagt in 2021: €105.302,- euro. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen. Wel moeten de (klein)kinderen tussen de 18 en 40 jaar zijn. 

Zakelijk schenken 

Als je als ondernemer geld of andere (dure) bezittingen nalaat als je overlijdt, moet je daar belasting over betalen. Door op een slimme manier hier mee om te gaan en het geld zakelijk te schenken, kan dit veel geld aan erfbelasting besparen. Daarom is het slim om af en toe een schenking te doen. Elk jaar heb je een schenkingsvrijstelling als ondernemer; zorg dat je daar gebruik van maakt. 😉 

Als je schenkt vanuit een BV, is het 50% aftrekbaar van de winst met een maximaal bedrag van €100.000,- euro per jaar. 

Hoeveel mag je schenken?

Als je van plan bent om een schenking te doen, is het goed om te weten wat de hoogte van deze schenking mag zijn. In 2021 mag je je (pleeg)kinderen €6.604,- euro belastingvrij schenken. Daarnaast mag je je kinderen één keer in hun leven een belastingvrije schenking doen van €26.881,- euro. Dit eenmalige bedrag kun je verhogen als het kind het geld gebruikt om te studeren. Je mag dan maximaal €55.966,- euro schenken.  

Waarom is het slim om geld te schenken?

Zoals je al kon lezen zijn de twee belangrijkste beweegredenen om een schenking te doen: ofwel minder inkomensbelasting betalen ofwel minder (of zelfs geen) erfbelasting betalen als je het slim aanpakt. Vanuit een privé-vermogen kun je elk jaar schenken, maar ook vanuit een bedrijf. Het is zonde om hier niet gebruik van te maken, want het kan heel wat geld besparen. 

Daarnaast kan een schenking – zeker in deze tijd waarin we nu leven – een mooi financieel zetje in de rug zijn voor je kinderen om te gaan studeren, een huis te kopen of te investeren in bijvoorbeeld indexfondsen.  

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF