ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Elektronicaverzekering: wat houdt het in?

Als ondernemer zijn er een aantal zaken waar je je in moet verdiepen als je start met ondernemen. Of als je onderneming opeens flink aan het groeien is. Denk daarbij aan het wel of niet hebben van een zakelijke rekening, (verplichte) verzekeringen zoals een elektronicaverzekering en het fixen van je pensioen. Allerlei zaken waar jij als ondernemer zelf verantwoordelijk voor bent.

Er bestaan allerlei soorten verzekeringen die je als freelancer nodig hebt. Denk daarbij aan een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering, een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering, een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) en een andere minstens zo belangrijke: een elektronicaverzekering. We zoomen in op een verzekering voor al je elektronica als ondernemer. Want wat is dat en wat houdt het precies in? Lees snel verder!

Wat is het voor een verzekering?

Grote kans dat je nog nooit gehoord hebt van een elektronicaverzekering. Het is namelijk een verzekering die bij de meeste ondernemers niet bovenaan het lijstje staat qua prioriteiten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want zo’n verzekering kan stiekem heel fijn (en handig!) zijn. 

Wat valt eronder?

Want met een elektronicaverzekering dek je eventuele schade of diefstal aan jouw elektronische apparaten. Dit kan je computer en/of laptop zijn, maar ook andere elektronische apparaten die jij gebruikt in jouw bedrijf. Zo’n verzekering kan heel fijn zijn, want als ondernemer kun je niet zonder je elektronische apparaten. Grote kans dan dat je bedrijf (deels) stil valt en dat is funest. 

Apparaten die onder een elektronische verzekering vallen zijn onder andere printers, modems, beeldschermen en beamers. Mocht er iets gebeuren, is het heel fijn dat de schade gedekt wordt en je bedrijf niet te lang stil hoeft te liggen. 

De voordelen van zo’n verzekering

Het zorgt voor continuïteit. Wat er ook gebeurt, je zit nooit lang zonder je laptop, computer of andere elektronische apparaten waar jij als ondernemer niet zonder kunt. Al deze elektronische apparaten kunnen samen namelijk een vermogen kosten. Als er iets gebeurt, wil je direct een nieuw en/of vervangend apparaat hebben, zodat je verder kan met je bedrijf zonder dat je eerst het bedrag bij elkaar moet sparen voor je bijvoorbeeld nieuwe laptops of een nieuw kassasysteem kan kopen. 

Waarom is het een interessante verzekering

Stel je hebt als ondernemer een aantal mensen in dienst. Iedereen heeft een eigen beeldscherm inclusief laptop, er staat een grote printer op kantoor en ergens in de hoek van het kantoor staat ook nog een beamer. Dan heb je het al snel over heel veel geld aan elektronica dat er op kantoor staat. 

Als je een winkel hebt met een kassa- en afrekenapparatuur, beveiligingsapparatuur en zeer waarschijnlijk ook een laptop en een printer, kan het bedrag ook snel in de papieren lopen. 

Grote geldsom

Als er dan iets gebeurt, of dat nu diefstal of brand is, is het fijn dat je al je elektronica kan verzekeren tegen schade. Het is een flinke kostenpost als je dit in een keer moet ophoesten. Want de kans is groot dat het niet de enige schade is waar je mee te maken hebt bij diefstal en/of brand. De kans is groot dat je ook andere schade hebt aan je bedrijfspand, kantoor of winkel. Door deze elektronische schade af te dekken, weet je zeker dat je daar niet over wakker hoeft te liggen. En een goede nachtrust is als ondernemer fijn, want dan kun jij je focussen op datgene waar je goed in bent. 

Voor wie is het interessant

Een elektronicaverzekering is in principe interessant voor elke ondernemer. Als je een eenmanszaak hebt, kan het – afhankelijk van je zakelijke buffer en de hoeveelheid elektronische apparaten – een overweging zijn of het wel of niet nodig is. Want hoe minder apparaten, hoe lager de kostenpost. Maar dat betekent wel dat je zelf moet opdraaien voor de schade. Er is niemand die dat voor je betaalt als je geen verzekering hebt. 

Heb je wel een verzekering? Dan is het natuurlijk heel fijn dat je de nieuwprijs of de dagwaarde (afhankelijk hoe oud het apparaat is) terugkrijgt bij een eventuele schade. 

Heb je een kantoor waar meerdere mensen werken, een eigen winkel en/of een eigen restaurant, dan is een elektronicaverzekering absoluut een verzekering die je op je lijstje moet zetten om uit te zoeken of het interessant is voor jouw bedrijf.

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Als ondernemer ben je kwetsbaar. Dat heb je misschien niet in de gaten, maar dat is toch echt zo. Je denkt eerder: wat kan mij...
Iedereen zou een sidehustle moeten hebben: dit is waarom
Als je een saaie baan hebt, zul je vast vaak dagdromen over een leukere baan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het...
wat is een workation
De manier waarop we werken is aan het veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit, en dat betekent dat we ons werk niet langer alleen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF