ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoe ziet een ondernemingsplan eruit?

Voor de KVK is het niet verplicht, maar het is sterk aan te raden om aan de slag te gaan met een ondernemingsplan. Het biedt je niet alleen houvast, maar het zorgt er ook voor dat je goed nadenkt over je toekomstige bedrijf. Maar hoe ziet een ondernemingsplan eruit? We geven je allerlei tips hoe je een sterk ondernemingsplan schrijft.

Aan de slag

Als je aan de slag gaat met een ondernemingsplan, is het aan te raden om online te zoeken naar voorbeelden. Dan krijg je een beetje een idee hoe een ondernemingsplan eruit ziet. Je deelt onder andere je missie, visie, maar ook wat voor een producten of diensten je wilt aanbieden, het verdienmodel en wie je doelgroep is.

Vertel iets over je bedrijf

Geef aan wat voor een bedrijf je wilt opzetten, welke rechtsvorm van toepassing is, wat voor een producten of diensten je wilt gaan aanbieden en hoe je ervoor gaat zorgen dat je er ook daadwerkelijk geld mee gaat verdienen.

Stel doelen op

Het is heel belangrijk om doelen op te stellen voor je onderneming, zodat je exact weet waar je naar toe werkt en onderweg ook kunt bijsturen, mocht dat nodig zijn.

Voorbeelden van doelen zijn: ‘Ik wil €100.000,- euro omzet draaien in 2021’ of ‘Ik wil minimaal 500 producten/diensten verkopen’. Naast deze duidelijke KPI’s, kun je ook doelen opstellen waarin je aangeeft dat je minimaal één cursus wilt volgen en elke maand naar een netwerkborrel wilt gaan.

Maak een marktanalyse

Voor je begint, is het verstandig om een marktanalyse te doen. Als je besluit een bloemenwinkel te beginnen in het centrum van Utrecht, maar het blijkt dat er in het centrum al zo’n 12 bloemenwinkels liggen, is het verstandig om je af te vragen of je niet beter op zoek kunt naar een andere locatie. Ga na of er behoefte is aan jouw product of dienst en onderzoek hoe je het kunt vermarkten.

Concurrentieanalyse

Ook heel verstandig om mee aan de slag te gaan. Onderzoek wie je concurrenten zijn. Hoe pakken zij dingen aan? Vraag een keer een offerte aan of breng een keer een bezoek aan een concurrent en kijk hoe diegene het aanpakt. Zo ontdek je wat je prettig vindt en wat niet, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je anders bent en dus opvalt.

Het financiële plaatje

Minstens zo belangrijk. Wat zijn je bedrijfskosten en wat is het gewenste salaris dat je wilt verdienen? Door hiermee aan de slag te gaan en de bovenstaande kosten in kaart te brengen, kun je aan de hand van de hoeveelheid uren die je wilt werken, een ideale uurprijs- of een ideale productprijs berekenen.

Heb grip op je financiën

Ook hier is het belangrijk om er financiële doelen aan te koppelen: ‘Ik wil elke maand een omzet draaien van €7.500,- euro’. En je moet uiteraard precies weten hoeveel geld er binnenkomt, maar ook hoeveel geld eruit gaat. Dit kun je bijhouden in een kasboekje.

Inzet online marketing

Wat voor een product of dienst je ook wilt verkopen; het is slim om aan de slag te gaan met je online marketing. Zeker aan het begin moet je hier veel tijd en energie insteken. Je moet immers een naam opbouwen, mensen naar je website leiden en een community opbouwen. Dit gaat niet over één nacht ijs. Daarom is (online) marketing iets wat echt niet mag ontbreken aan een ondernemingsplan.

Zorg dat je voldoende middelen (geld en kennis) hebt, om te zorgen dat je je eigen (online) marketing rockt.

Samenvatting van je businessplan

Een belangrijk onderdeel van een ondernemingsplan (en als je wilt weten hoe een ondernemingsplan eruit ziet), is een samenvatting. Zodra je plan af is, maak je een korte beknopte samenvatting van alle punten die aanbod komen en van belang zijn. Zodat – als je het ondernemingsplan wilt delen met bijvoorbeeld een investeerder – hij of zij snel kan zien wat voor een bedrijf je wilt starten.

Ondernemen is een groot feest, dus waar wacht je nog op?

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...
Een bedrijf starten in Nederland
Bij het starten van een bedrijf in Nederland is het kiezen van de juiste juridische structuur een essentiële eerste stap. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF