ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Financiële doelen voor 2022

Een nieuw jaar, betekent nieuwe financiële doelen. In de eerste week van januari ben ik dan ook de balans gaan opmaken: welke financiële doelen heb ik het afgelopen jaar behaald, hoe is mijn vermogen gegroeid en nog belangrijker met hoeveel procent is mijn winst toegenomen. Aan de hand van deze informatie ben ik gaan nadenken welke financiële doelen ik in 2022 wil behalen. Het is belangrijk om doelen te stellen, want dan weet je ook waar je naar toe moet werken en wat je richting is. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de kans dat je je doelen behaald 42% groter is als je ze concreet maakt. Nieuwsgierig welke financiële doelen voor 2022 ik voor mijzelf opgesteld heb? Lees dan snel verder!

Hoe creëer je concrete financiële doelen?

Voordat ik ga delen hoe mijn financiële doelen voor 2022 eruit zien, wil ik eerst nog even dieper ingaan op het feit waarom het juist zo belangrijk is om concrete doelen te stellen. Als je een fitter lijf wilt door meer te sporten, heeft het niet zoveel zin als je een doel formuleert dat je in 2022 meer wil bewegen.

Financiële doelen voor 2022

Koppel en bestaande gewoonte aan een nieuwe gewoonte

Je moet het heel concreet maken. Dit kun je doen door aan een bestaande gewoonte een nieuwe gewoonte te koppelen. Bijvoorbeeld: elke maandagavond als ik mijn laptop dichtklap na een dag werken, ga ik eerst een halfuur hardlopen in [woonplaats].

Creëer een implementatie-intentie

“Als situatie X zich voordoet, reageer ik door Y te doen”. Een voorbeeld hiervan is: elke maandagavond om 19.00 ga ik een uur sporten in de plaatselijke sportschool.

Dit zijn voorbeelden om fitter te worden, maar je kunt het in elke gewenste situatie toepassen. Als je heel helder voor ogen hebt wat je doel is, kun je daar een gewoonte voor ontwikkelen. Het klinkt simpel, maar de implementatie van een nieuwe gewoonte duurt even. Zodra de nieuwe gewoonte in je systeem zit, ga je het vervolgens op de automatische piloot doen. En dat is wat je wilt. Zo werkt het ook financiële doelen. Wil je meer klanten binnenhalen in 2022, zodat je je omzet + winst kunt verhogen? Bedenk dan welke stappen je moet zetten om dat doel te bereiken en hoe je daar een gewoonte van kunt maken.

Als je hier meer over wilt lezen, is het boek Elementaire gewoontes een heel interessant boek om naar te kijken.

Mijn financiële doelen voor 2022

Je zult nu vast wel nieuwsgierig zijn welke financiële doelen ik mijzelf gesteld heb om in 2022 financiële groei te bereiken met mijn bedrijf, maar ook met mijn vermogen.

1. Algemene financiële doelen

  • Mijn belegd vermogen laten groeien met 150% t.o.v. 2021
  • Mijn omzet verhogen met 127% t.o.v. van 2021
  • Mijn winst verhogen met 116% t.o.v. 2021

2. Elke maand €500,- euro overmaken naar mijn pensioenbeleggingsrekening

In 2020 ben ik begonnen met pensioenbeleggen via Brand New Day. Nu fast forward – 1,5 jaar later – en dat bevalt nog steeds erg goed. Brand New Day is niet alleen een hele fijne en gebruiksvriendelijke broker met lage kosten, hun dashboard waarin je je groei kunt zien is heel concreet. Ik beleg via diverse partijen en er is geen enkele broker die zo’n fijn overzicht heeft.

Ik wil in 2022, net als in 2021 elke maand €500,- euro overmaken naar mijn pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day, zodat ik straks (duurt nog wel even) met pensioen ga er ook warmpjes bij zit. En als ik aan het eind van het jaar nog wat jaarruimte over heb, zal ik vast en zeker extra geld naar mijn pensioenpot overmaken. Dit heb ik eind 2021 ook gedaan: toen heb ik nog €4.500,- euro extra overgemaakt zodat ik nog meer kon genieten van de fiscale voordelen die pensioenbeleggen met zich meebrengt.

3. Mijn privé spaarbuffer aanvullen tot €10.000,- euro

Mijn privé spaarbuffer is de laatste tijd erg geslinkt. Dit komt mede doordat ik nu natuurlijk in Barcelona woon waardoor ik dubbele woonlasten heb. Ik betaal huur in Barcelona en de hypotheek in Nederland. Daarnaast reis ik regelmatig tussen Nederland en Spanje waardoor ik ook behoorlijk wat geld uitgeef aan vliegtickets.

Via mijn ABN AMRO rekening werk ik met specifieke spaarpotjes waardoor ik concrete spaardoelen heb. Denk aan reizen, selfcare, onvoorzien, kleding etc. Gelukkig hoef ik mijn privé spaarbuffer niet aan te spreken als de wasmachine bijvoorbeeld kapot gaat of als blijkt dat we iets moeten repareren voor ons appartement. Dat wordt betaalt van de gezamenlijke spaarrekening. Hierdoor hoeft mijn privé spaarbuffer ook niet zo hoog te zijn. Anders is het wel verstandig dat die een stuk hoger ligt. Zeker als je koophuis hebt (en dus geen appartement met VVE kosten en bijvoorbeeld een auto).

Overige financiële doelen voor 2022

Naast de bovenstaande doelen, heb ik nog een paar andere, kleinere financiële doelen voor 2022.

Focus is het nieuwe toverwoord

Een ander belangrijk topic in 2022 is focus. Ik heb besloten om afscheid te nemen van al mijn losse freelance opdrachten en ik heb de keuze gemaakt om mijn bedrijf Pinterest-Marketing en al mijn parkeer websites (6 websites + 10 domeinnamen) te verkopen. Mocht je interesse hebben, neem dan contact op. Ik werk alleen nog maar als interimmer voor ABN AMRO en voor de rest focus ik mij op Ondernemen als een baas, persoonlijke ontwikkeling en wellicht is er ook nog wel ruimte voor een nieuw project. 😉

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF