ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Minder werk als freelancer door Corona? 7 dingen om te doen

Helaas is in Nederland ook de Corona crisis toegeslagen en hebben veel freelancers, maar ook ondernemers opeens minder werk. Of zelfs helemaal geen werk en dus ook geen inkomen, terwijl de kosten doorlopen. Daarom vind je hier 7 dingen die je kunt doen als je minder werk als freelancer hebt. Kijk je mee?

Sidenote

Of je nu werkt als freelancer of een eigenaar bent van een horecazaak: er zijn altijd dingen die blijven liggen. Achterstallig werk. Werk dat al een hele lange tijd geleden gedaan moest worden. Al dit werk gaat je nú niet direct iets opleveren, maar wel voor de langere termijn als het Corona virus op zijn retour is.

1. Ga aan de slag met achterstallig werk

Iets wat je kunt doen als minder werk als freelancer hebt door het Corona virus, is aan de slag met al die draken van een taken die blijven liggen.

  • Plan je social media kanalen in de voor de komende maanden
  • Geef je algemene voorwaarden een update
  • Geef je e-book een update
  • Vernieuw de teksten op je website
  • Ga blogs schrijven voor je website
  • Ga aan de slag met de SEO van je website
  • Geef de menu kaart een opfrisbeurt
  • Maak de cursus of het boek af waar je aan begonnen bent

2. Start nieuwe projecten op

Nu het wat rustiger is en je dus minder werk als freelancer hebt, is dat uiteraard een ideaal moment om nieuwe projecten op te starten.

Ga brainstormen over een nieuw verdienmodel (want nu blijkt wel weer hoe belangrijk het is om meerdere inkomstenbronnen te hebben…), start een online cursus, schrijf een e-book of begin met e-mail marketing.

Allemaal waardevolle projecten die je nu tijd en energie kosten, maar later geld gaan opleveren.

3. Zit je in de knel? Tijd om na te denken!

Ben je bang dat je in de financiële problemen komt door het Corona virus omdat je opeens geen klanten meer hebt en dus geen omzet terwijl wel de kosten doorlopen? Dan is het goed om het een en ander te reflecteren.

Want laten we eerlijk zijn: je hebt een financiële buffer nodig. Altijd. Voor op zijn minst voor zo’n drie á vier maanden. Iets wat logisch is in mijn ogen, maar als ik (social) media mag gevolgen, hebben veel freelancers en ondernemers dat niet…

Ga aan de slag met je financiële situatie

Mocht het blijken dat je direct in financieel zwaar weer komt, is het verstandig om uit te zoeken wat je kunt doen om dit te voorkomen. Waar kun je in snijden, maar ook hoe creëer je inzicht in je financiën. Weet waar elke eurocent naar toe gaat en ga op zoek naar mogelijkheden hoe je in de toekomst je omzet kunt verhogen.

4. Verdien je te weinig?

Blijkt nu dat je te weinig verdient of dat je elke maand maar nét rondkomt? Dan is het verstandig om jezelf de volgende maatregelen op te leggen:

  • Verhoog je uurtarief
  • Ga meer werken
  • Investeer in kennis, waardoor je meer geld kunt vragen

Als blijkt dat je omzet te laag blijft en je het niet met de bovenstaande punten kunt verhogen, dan is het wijs om jezelf af te vragen of je wel moet werken als freelancer. Je moet over genoeg kennis beschikken om te werken als freelancer en er geld aan over houden en ruimte te hebben om een buffer op te bouwen.

5. Starten met beleggen

Afgelopen week was de ergste beurscrash sinds 1987. Het Corona virus heeft dramatische gevolgen door de economie, maar het biedt ook kansen. Als je minder werk hebt als freelancer, is het nu hét moment om je te verdiepen in beleggen en in te gaan stappen.

De kans om zo laag in te stappen krijg je zeer waarschijnlijk nooit meer. Kun je geld missen? Start dan vandaag nog met het inlezen over beleggen. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn en welk platform je het fijnste vindt. Beleggen is dé manier om ervoor te zorgen dat geld op den duur (lees 20 á 30 jaar) meer waard wordt.

Zelf beleg ik al jaren bij DEGIRO en Brand New Day omdat het zo’n gebruiksvriendelijk platform is en dat er weinig kosten aan verbonden zitten.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

6. Support elkaar!

Het allerbelangrijkste in deze Corona crisis is dat je elkaar support. Help elkaar waar nodig en geef elkaar advies. Samen sta je sterk en overleef je deze crisis.

7. De voordelen van een financiële buffer

Nu blijkt wel weer, als je als freelancer tijdelijk minder werk hebt, is het verdomd handig dat je een financiële buffer hebt. Zelf ben ik onwijs dankbaar dat ik zo verstandig ben en veel geld spaar elke maand weer.

Het laat wel de ernst zien hoe belangrijk het is om te sparen. Ik hoop dat ook dat het een soort van wake-up call is voor veel mensen om na deze crisis éindelijk aan de slag te gaan met het opbouwen van een buffer voor minimaal drie maanden, maar het liefst nog meer! 😉

8. Wees positief!

Het geeft geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten en negatief te zijn. Wees positief en zorg dat je beide schouders eronder zet en ervoor gaat. Een positieve mindset brengt je verder.

Zie het als de kans om jezelf te ontwikkelen, ga zelfhulpboeken lezen of start met een online cursus. We gaan dit met zijn allen overleven!

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...
Een bedrijf starten in Nederland
Bij het starten van een bedrijf in Nederland is het kiezen van de juiste juridische structuur een essentiële eerste stap. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF