ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er?

Als je net begint met (online) ondernemen, komt er natuurlijk veel op je af. Je moet een bedrijfsplan schrijven, aan de slag met je website, acquisitie plegen, ondertussen ook zorgen dat je online zichtbaar bent en natuurlijk een aantal verzekeringen regelen. Maar welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er? We zochten het uit!

Ga op onderzoek

Om erachter te komen welke verzekering(en) relevant zijn voor jou als zzp’er, is het belangrijk om de verschillende risico’s in kaart te brengen. Wat kan er gebeuren? En welke risico’s wil je indekken? En welk bedrag wil je je als zzp’er verzekeren?

Wat kan er misgaan?

Werk je bijvoorbeeld als architect? Dan kun je een fout maken in het ontwerp die je heel duur kan komen te staan. Als je werkt als freelance online marketeer kun je te maken hebben met een fout in een advertentiecampagne die je duur komt te staan. Dit zijn allemaal risico’s die je wilt mijden en dus wilt dekken met een verzekering.

Overzicht verzekeringen voor zzp’ers

Zodra je duidelijk voor ogen hebt, waar je je als zzp’er tegen wilt verzekeren, is het belangrijk om te onderzoeken welke verzekeringen je wilt afsluiten en tot welk bedrag. Hieronder vind je een overzicht van verzekeringen voor zzp’ers.

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Zakelijke rechtsbijstandverzekering 
  • Inventaris- en goederenverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Verzuimverzekering
  • Bedrijfsautoverzekering
  • Bedrijfspand verzekering

Welke verzekeringen heb je écht nodig?

Het is niet verplicht om verzekeringen af te sluiten als zzp’er. Dit neemt echter niet weg, dat het wel aan te raden is om bepaalde verzekeringen af te nemen. Zeker als je in een bepaalde branche werkzaam bent waar de kans groter is dat je een keer gebruik moet maken van een verzekering. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een verzekering die veel zzp’ers afsluiten, is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Stel je gaat naar een meeting bij een klant en je gooit een dure vaas om. Deze vaas is valt dan onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt je namelijk tegen claims van bedrijven waar jij schade veroorzaakt hebt. Of als iemand door jou toen letsel oploopt. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere, belangrijke verzekering voor zzp’er is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering verzekert de aansprakelijkheid voor schade ten gevolgde van beroepsfouten. 

Voorbeeld van een beroepsfout is bijvoorbeeld dat je als accountant te laat bent het met aangeven van de belasting, waardoor je klant een boete moet betalen. 

De kosten van zo’n verzekering verschillen nogal net als de voorwaarden. Je kunt online beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken om te kijken welke het beste aansluit bij jouw werkzaamheden en de welke voorwaarden op jou het meest van toepassing zijn. 

Waar kun je zo’n verzekering afsluiten?

Zodra je precies weet welke verzekeringen je nodig hebt als zzp’er, kun je jouw verzekeringen afsluiten. Dit kun je doen via o.a. Cheapp. Zij bieden een compleet overzicht aan verzekeringen die relevant zijn voor zzp’ers, zodat je in een handomdraai al jouw verzekeringen kunt afsluiten. 

Conclusie

Om erachter te komen welke verzekeringen je als freelancer nodig hebt, moet je eerst weten welke risico’s je wilt indekken en tot welk bedrag je je als zzp’er wilt verzekeren. Zodra dat duidelijk is, kun je aan slag en weet je zeker dat je achteraf geen gezeur hebt mocht er toch iets misgaat.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Als ondernemer ben je kwetsbaar. Dat heb je misschien niet in de gaten, maar dat is toch echt zo. Je denkt eerder: wat kan mij...
Iedereen zou een sidehustle moeten hebben: dit is waarom
Als je een saaie baan hebt, zul je vast vaak dagdromen over een leukere baan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het...
wat is een workation
De manier waarop we werken is aan het veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit, en dat betekent dat we ons werk niet langer alleen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF