ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering regelen voor je bedrijf? Dit moet je weten!

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: een lijst met verzekeringen die je zou moeten afsluiten als je freelancer. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar wat houdt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in? En is het belangrijk dat je deze verzekering afsluit als je werkt in een bepaalde sector? Of is deze verzekering handig voor alle sectoren? In dit artikel leggen we je uit wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inhoudt en waarom je er een zou moeten afsluiten.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor we de diepte induiken, is het belangrijk om te weten wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is. Ook wel bekend als een AVB. Simpel gezegd betekent het dat je jezelf verzekert voor schade die jij of jouw medewerker bij een ander aanricht, tijdens het werk. Voor elke rechtsvorm kun je een AVB afsluiten. Als ondernemer kun je om verschillende redenen aansprakelijk gesteld worden.

Stel: een medewerker of een klant glijdt uit op de vloer. Ze breekt haar been, kan lange tijd niet werken en haar dure horloge gaat kapot. Je kan hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Een ander voorbeeld: je werkt op een locatie en hangt met tape een flipover op een TV scherm. Het TV scherm blijkt uiteindelijk kapot te zijn gegaan door die actie. In deze gevallen beschermt een AVB verzekering jouw bedrijf op het moment dat je als bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering regelen voor je bedrijf? Dit moet je weten!

Verschil per sector

Als ondernemer of zzp’er krijg je te maken met verschillende bedrijfsrisico’s. In de ene sector is de kans groter dat je schade veroorzaakt, dan in de andere sector. In welke sector je ook zit, toch is het aan te raden om een verzekering af te sluiten. Daarnaast eisen opdrachtgevers vaak dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, voordat ze je een opdracht gunnen.

Waarom? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een kleine fout of ongeluk, kan ingrijpende (financiële) gevolgen hebben. Want als je schade aanricht bij een ander terwijl je aan het werk bent, kan het om grote bedragen gaan. Daarom zie je – op het moment dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit– vaak bedragen van 1 miljoen of 2,5 miljoen staan. En ik geloof niet dat veel ondernemers dit als financiële buffer hebben.

Aannames rondom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn veel aannames rondom AVB’s, wat het voor jou als ondernemer soms best ingewikkeld kan maken. Daarom beargumenteren en ontkrachten we in dit artikel drie van deze aannames: 

1. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is duur

Dit is niet waar. Je kunt jouw bedrijf of jezelf als zzp’er al verzekeren vanaf zo’n €100,-  per jaar. Dat is minder dan een tientje per maand. Uiteraard geldt: hoe meer risico je loopt en hoe groter je bedrijf, hoe hoger de premie is. 

2. Ik heb al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering

Ai. Deze vlieger gaat niet op. Jij of één van je medewerkers maakt schade tijdens het werk, bij een ander bedrijf of bij een klant. Omdat de schade heeft plaatsgevonden vanuit je ondernemerschap, dekt je particuliere aansprakelijkheidsverzekering dit niet.  

3. Het is verplicht

Vaak wordt gedacht dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is, maar dat is niet waar. Een AVB verzekering is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Wel kan het zo zijn dat opdrachtgevers en leveranciers eisen dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. 

4. Financiële schade door een beroepsfout is verzekerd in een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert niet alles. Stel: een van jouw medewerkers maakt als online marketeer voor een klant een fout in Google: in plaats van €100,- advertentiebudget, wordt er €1000,- advertentiebudget uitgegeven.

Een ander voorbeeld: als architect maak je een voor een bouwtekening een verkeerde berekening met financiële gevolgen tijdens de bouw. Hiervoor kan je aansprakelijk gesteld worden. Dit soort zaken vallen niet onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar onder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bescherming tegen eventuele schadeclaims

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schadeclaims als jouw bedrijf wettelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan anderen die ontstaat door je bedrijf, je medewerkers, je producten of door jezelf. Deze verzekering dekt de financiele schade door een beroepsfout dus vaak niet. Daarnaast is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor sommige beroepen wel verplicht. Kijk daarom goed naar wat de verzekering inhoudt. Misschien heb jij beide verzekeringen wel nodig. 

Wil jij meer informatie over welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij jouw bedrijf past? Neem dan contact op met een zakelijke verzekeraar. Zij hebben de kennis in huis en zo weet je zeker dat je de juiste verzekering afsluit voor jouw bedrijf. 

*Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF