ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Deel nooit je loonstrook tijdens een sollicitatie

Je kent het wel. Heb je ein-de-lijk dé droombaan gevonden waar je maanden naar op zoek was, krijg je van de recruiter de vervelende vraag naar je hoofd geslingerd wat je salaris is bij je huidige werkgever of het vriendelijke verzoek om je loonstrook mee te nemen naar het sollicitatiegesprek. In dit artikel lees je waarom je nooit je loonstrook tijdens een sollicitatie moet delen.

Privacy

Het gaat je toekomstige werkgever geen donder aan wat je op dit moment verdient. Dat is privé en hoef je niet met Jan en alleman te delen. Dus als de recruiter er toch om vraagt: deel nooit je loonstrook tijdens een sollicitatie. 😉

Deel geen loonstrookje

Door je potentiële nieuwe werkgever (of recruiter) te vertellen wat je op dit moment verdient (en wat je secondaire arbeidsvoorwaarden zijn), verklein je de kans op een dikke loonsverhoging of andere leuke bijkomstigheden zoals een bonus of een 13e maand. Door niets te zeggen, heeft je potentiële nieuwe werkgever geen indicatie en kan het zijn dat hij of zij een veel hoger bedrag voorstelt dan het bedrag dat jij in je gedachten hebt.

Sta je mannetje!

Sommige recruiters zijn nogal pittig en proberen er alles aan te doen om erachter te komen wat je nu verdient of wat je salarisindicatie is, maar probeer voet bij stuk te houden en er blanco in te gaan. Dan verhoog je je kans op een loonsverhoging.

Uiteraard kan het tegenvallen en kan het zijn dat het salaris dat je aangeboden krijgt veel lager is. Dan moet je je afvragen of je überhaupt wel voor dat bedrijf wilt werken.

Het is oké om geen carrièretijger te zijn

Misschien denk je wel: waarom is dit in hemelsnaam belangrijk? Meer geld verdienen of überhaupt switchen van baan. Dat kan. En dat is ook absoluut niet iets waar je je voor hoeft je schamen. Sterker nog: het is oké om geen carrièretijger te zijn. Misschien word je wel veel blijer dan moestuinieren, leuke dingen doen met vrienden in plaats van fulltime werken. En dat is oké. Niet iedereen wil carrière maken.

Het is niet verplicht

Ondanks dat recruiters vaak beweren dat ze een salarisstrook nodig hebben, is dat niet zo. Je bent als werknemer niet verplicht om een salarisstrook af te geven. Mocht je alsnog water bij de wijn willen doen, kun je besluiten een salarisindicatie te geven. Maar deel nooit je loonstrook tijdens een sollicitatie. Dit komt je onderhandeling niet ten goede.

Het is slecht voor je onderhandeling

Let er dan wel op dat je hoger inzet dan je huidige salaris. Is je huidige salaris €3000,- bruto per maand? Geef dan een salaris indicatie door van €3500,- bruto per maand tot en met €4000,- bruto per maand. Op die manier dek je jezelf toch nog een beetje in en geef je ‘duw’ je nieuwe werkgever als het ware naar een gewenst inkomen.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wil je groeien in je vak? Huur een oproepkracht in! 
Als kleine ondernemer wil je doen waar je goed in bent, en andere klusjes liever uitbesteden. Want dan kun je tegelijk groeien én klein blijven!...
Mijn reis naar financiële vrijheid
Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan...
2 jaar fulltime ondernemer
De tijd vliegt als je plezier hebt wordt ook wel gezegd. Ondertussen is het alweer ruim twee jaar geleden dat ik de deur als online...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF