ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Edelmetalen kopen als belegging: hoe werkt het? 

Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard wordt. Dit maakt de noodzaak om je geld aan het werk te zetten nóg groter. De bekendste manier om geld te investeren is natuurlijk beleggen. Beleggen in aandelen, beleggen in ETF’s of beleggen in beleggingsfondsen. Maar er bestaan nog veel meer manieren om van geld meer geld te maken. Je kan investeren in start-ups, edelmetalen kopen of geld investeren in crowdfunding projecten. Zelf ben ik recent gestart met investeren in edelmetalen. Wat het is en hoe het werkt, lees je hieronder. 

Geschiedenis van goud

Wist je dat goud lange tijd een belangrijke rol heeft gespeeld in het financiële stelsel? Vanwege de zeldzaamheid (je kan immers niet meer goud maken dan dat er is) en de duurzaamheid (goud vergaat niet) werd goud gedurende vele eeuwen als betaalmiddel gebruikt. 

Edelmetalen kopen als belegging:

 

Edelmetalen kopen als belegging

Wat zijn edelmetalen?

Als je edelmetalen wil kopen, kun je kiezen voor goudzilver of platina. Een edelmetaal is een metaal dat zijn kwaliteit, zuiverheid en dus waarde behoudt. Dit komt omdat ze bestand zijn tegen corrosie en oxidatie. Dat maakt het dat het interessant is om te investeren in edelmetalen

Waarom investeren in edelmetalen?

De voornaamste reden dat mensen kiezen om edelmetalen te kopen is omdat ze hun vermogen willen spreiden. In plaats van al hun vermogen in vastgoed of beleggingen te stoppen, zoeken ze alternatieven manier om vermogen op te bouwen. Eén van de opties is investeren in edelmetalen. 

Een belangrijk kenmerk als je besluit te investeren in edelmetalen, is het feit dat er maar een beperkte voorraad is. Oftewel zodra al het goud in de wereld gedolven is, zal er geen nieuw goud bijkomen. Dit zorgt uiteindelijk voor schaarste wat ervoor kan zorgen dat de prijs van goud in de toekomst (flink) stijgt.

Wat zijn de voordelen- en nadelen?

Edelmetalen kopen heeft veel voordelen. Toch zijn er ook een paar (kleine) nadelen te benoemen. Wat de voor- en nadelen zijn, lees je hieronder:

    • Stabiliteit: beleggen in edelmetalen is over het algemeen vrij veilig. Dit komt doordat je te maken hebt met een beperkte voorraad waardoor schaarste ontstaat. 

    • Behoud van waarde: edelmetalen zijn bestand tegen corrosie en oxidatie. Hierdoor behouden de metalen hun waarde. 

    • Bescherming tegen inflatie: de meeste edelmetalen zijn waardevast. Hierdoor kun je je vermogen (deels) beschermen als je te maken hebt met hoge inflatie. 

Het nadeel van investeren in edelmetalen is dat je geen rente of dividend ontvangt. Je maakt pas winst op het moment dat je je edelmetalen tegen een hogere koers verkoopt. 

 

Mijn ervaring

De afgelopen jaren heb ik een fijn beleggingsportefeuille opgebouwd. Elke maand leg ik een vast bedrag in op mijn beleggingsrekening en op mijn pensioenbeleggingsrekening zodat ik op een duurzame manier vermogen opbouw. En dat is fijn. Maar de laatste maanden merk ik dat ik steeds meer interesse heb om ook op andere manieren te investeren. Zo ben ik vorig jaar gestart met investeren via crowdfunding projecten in ontwikkelingslanden, ben ik begin dit jaar gestart met investeren in start-ups en recent ben ik begonnen met het kopen van edelmetalen

Investeren in edelmetalen is eigenlijk heel simpel. Het is net als beleggen in fondsen. Je geeft aan voor hoeveel geld je wilt investeren en in welk edelmetaal. Vervolgens geef je aan of je het virtueel wil kopen of dat je het thuisgestuurd wil hebben. Dat laatste brengt kosten met zich mee en is uiteraard risicovoller. Als er ingebroken wordt en jouw edelmetalen worden gestolen, is dat jouw verantwoordelijkheid.  

Investeren in edelmetalen via Gold Republic

Zoals ik hierboven al kort vertelde, ben ik recent gestart met investeren in edelmetalen via Gold Republic. Het werkt heel simpel:

    1. Je maakt een account aan.
    2. Je koppelt je bankrekening en wacht totdat je account gevalideerd wordt.

Daarna kun je aan de slag:

    1. Je logt in op je eigen account en via de knop kopen/verkopen kun je een order plaatsen.
    2. Je geeft aan in welk edelmetaal je wil investeren, waar je het edelmetaal wil bewaren en of je een limit order (maximale prijs betalen) of een bestens (dan koop je direct het goud).
    3. Je vult het bedrag in en daarna kun je bij stap 2 het geld overmaken. En voor je het weet heb je geïnvesteerde in edelmetalen. 

Ik ben heel erg benieuwd hoe het zich de komende tijd gaat ontwikkelen en hoeveel rendement ik ga behalen. Ik beleg het overgrote deel van mijn vermogen in beleggingsfondsen en ETF’s waar ik aan periodiek beleggen doe. Met een klein deel van mijn vermogen mag ik van mijzelf ‘spelen’ en nieuwe manieren van investeren proberen. 

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Hoe regel je een hypotheek als zzp'er?
Het verkrijgen van een hypotheek kan al ingewikkeld zijn, maar voor zzp’ers komt er vaak nog meer bij kijken. Veel banken zien zzp’ers namelijk als...
Eindejaarsgeschenk_ wat te kiezen?-3
Het einde van het jaar nadert snel, en daarmee komt de vraag: welk eindejaarsgeschenk kies je voor je medewerkers, klanten of zakenrelaties? Het juiste geschenk...
BHV cursus
BHV staat voor bedrijfshulpverlener (BHV). In elk bedrijf zijn meerdere mensen werkzaam als BHV’er. Dat betekent dat deze mensen ingrijpen als er sprake is van...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF