ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Periodiek beleggen in beleggingsfondsen

Elke maand een vast bedrag overmaken naar je beleggingsrekening. Dat is slim. Zo voorkom je dat je een keer vergeet om geld te investeren. En door elke maand op hetzelfde moment geld te stoppen in beleggingsfondsen, bouw je op een duurzame manier aan je vermogen. Wil je starten met periodiek beleggen in beleggingsfondsen en wil je weten hoe het precies werkt? Je leest het hieronder.

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een vorm van beleggen waarbij je telkens op vaste momenten automatisch een vast bedrag overmaakt naar je beleggingsrekening. Bijvoorbeeld elke maand €100,- of €250,- euro. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je geld automatisch laat overmaken, maar het is gebruikelijk om het maandelijks te doen. 

Door periodiek in te leggen middel je de koersprijs. Dat levert je op de lange termijn niet per se het hoogste rendement op, maar je verkleint er wel het risico van beleggen mee. De ene maand staat de koers van een belegging hoger, de andere maand wat lager. Als je iedere maand geld investeert, koop je iedere keer aandelen tegen een andere koers. Niet alleen als die hoog staat, maar ook als die laag staat.

Periodiek beleggen in beleggingsfondsen

Eenmalig bedrag?

Leg je eenmalig een bedrag in? Dan ben je afhankelijk van die ene aankoopkoers op het moment dat je belegt. Leg je iedere maand een bedrag in? Dan ben je minder afhankelijk. Je ‘middelt’ daarmee als het ware de aankoopkoers. Let wel: als je een groot bedrag wilt beleggen, loont het op de lange termijn meestal om dat bedrag gewoon zo snel mogelijk te beleggen. Wil je toch graag wat minder risico nemen? Dan kan je het bedrag gespreid inleggen.

Voordelen van periodiek beleggen in beleggingsfondsen

Periodiek beleggen in beleggingsfondsen heeft veel voordelen. Beleggen in fonsden staat ook bekend als indexbeleggen. Een passieve beleggingsstrategie, waarbij je met een zo breed mogelijke spreiding over een langere periode de markt volgt. Je probeert de markt dus niet te verslaan. Door automatisch periodiek in te leggen, heb je er dus geen omkijken naar.

Periodiek beleggen is eenvoudig

Vaak wordt gedacht dat beleggen een tijdrovende klus is of dat het ingewikkeld is. Door periodiek te beleggen in beleggingsfondsen maak je het voor jezelf heel eenvoudig. Je stelt het namelijk een keer in en vervolgens ben je klaar.

Dat betekent dat je niet meer telkens elke maand hoeft te checken hoe de koers ervoor staat of dat je elke maand handmatig het geld moet overmaken met het gevolg dat je het misschien vergeet. Periodiek beleggen maakt beleggen voor iedereen laagdrempelig. Ook omdat je zelf een bedrag kunt instellen dat je automatisch wilt laten overmaken. Bij de meeste brokers kun je al starten vanaf €25,- euro per maand. 

Periodiek beleggen zorgt voor spreiding

Zoals hierboven ook al kort aangegeven, zorgt periodiek beleggen voor spreiding en dus minder risico. En dat is wat je wilt. Je wilt voorkomen dat je zuurverdiende centen minder waard worden op je spaarrekening door inflatie. Geld aan het werk zetten. Dat doe je door te starten met beleggen

Let wel op dat je altijd nog genoeg financiële buffer op je spaarrekening hebt staan. Je moet voorkomen dat je halsoverkop je je beleggingen moet verkopen omdat bijvoorbeeld je wasmachine stuk is. Dat is geen lange termijnstrategie.

Het is een goede lange termijnstrategie

Als je voor de lange termijn een vermogen wilt opbouwen, kun je dat het beste doen door periodiek te beleggen in beleggingsfondsen. Het is namelijk een goede beleggingsstrategie en de kans dat je beginnersfouten maakt is veel kleiner. 

Beleggingsfondsen kun je vergelijken met ETF’s. Beide zijn mandjes aandelen. Oftewel: je investeert in allerlei bedrijven een beetje. Hierdoor spreid je je risico’s. Als een bedrijf in zwaar weer zit of als een bedrijf uit je mandje aandelen failliet gaat, merk je daar niet zoveel van. Het grootste verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen, is dat je ETF’s net als aandelen, de hele dag kunt verhandelen (tijdens de openingstijden van de beurs). Beleggingsfondsen kun je daarentegen maar één keer per dag aan- of verkopen.

Ideaal voor de luie belegger

Wil je niet te veel tijd kwijt zijn aan het opbouwen van je vermogen? Dan is periodiek beleggen iets voor jou. Zonder je het echt in de gaten hebt, bouw je een fijn vermogen op. Daarnaast heb je ook alle flexibiliteit. Heb je een salarisverhoging gehad en wil je (tijdelijk) meer geld overmaken? Dat kan! Je kunt naast je periodieke inleg, ook altijd nog een extra handmatige overboeking doen via je eigen bank of via iDEAL.

Het is ook mijn beleggingsstrategie

Als je mijn beleggingsupdate gelezen hebt, weet je dat ikzelf ook deze strategie hanteer. Elke keer als ik mijn salaris binnen heb, wordt er automatisch geld overgeboekt naar mijn beleggingsrekening. Zo wordt er bijvoorbeeld elke maand €100,- euro overgemaakt naar mijn beleggingsrekening bij Brand New Day, maar wordt er ook elke maand geld overgemaakt naar mijn beleggingsrekening bij mijn bank.

Daarnaast houd ik – net als mijn kasboekjes – al mijn investeringen en dus mijn vermogensgroei strak bij in een excel file, zodat ik eenvoudig kan zien hoeveel geld ik elke maand investeer ten opzichte van mijn vermogensgroei. 

Periodiek beleggen via Brand New Day

Sinds 2017 doe ik aan periodiek beleggen. Hierdoor heb ik ondertussen al een fijn vermogen opgebouwd en – door het rente op rente effect – een fijn rendement behaald. Brand New Day biedt deze optie ook aan. Ik beleg al jaren via Brand New Day, maar dan voor mijn pensioen. Beter bekend als mijn jaarruimte (pensioenbeleggen). En ik hoef het niet onder banken of stoelen te steken hoe tevreden ik hiermee ben. Ik heb ondertussen heel wat brokers geprobeerd, maar het dashboard, de transparantie en het gebruikersgemak van Brand New Day wint altijd. 

Ben jij op zoek naar een gedegen beleggingsstrategie waar jezelf niet al te veel tijd aan kwijt bent? Dan is periodiek beleggen via Brand New Day ook iets voor jou. En nee het is echt niet ingewikkeld, eng of alleen voor rijke mensen. Je kunt al starten met €50,- euro per maand en binnen een handomdraai heb je periodiek beleggen ingesteld voor jezelf. En als je wilt weten hoe het beleggen bij Brand New Day bevalt, kun je mijn review lezen.

Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra. Dit artikel is in samenwerking met Brand New Day geschreven.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF