ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Periodiek beleggen in beleggingsfondsen

Elke maand een vast bedrag overmaken naar je beleggingsrekening. Dat is slim. Zo voorkom je dat je een keer vergeet om geld te investeren. En door elke maand op hetzelfde moment geld te stoppen in beleggingsfondsen, bouw je op een duurzame manier aan je vermogen. Wil je starten met periodiek beleggen in beleggingsfondsen en wil je weten hoe het precies werkt? Je leest het hieronder.

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een vorm van beleggen waarbij je telkens op vaste momenten automatisch een vast bedrag overmaakt. Bijvoorbeeld elke maand €100,- of €250,- euro. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je geld automatisch laat overmaken, maar het is gebruikelijk om het maandelijks te doen. 

Door periodiek in te leggen middel je de koersprijs. Dat levert je op de lange termijn niet per se het hoogste rendement op, maar je verkleint er wel het risico van beleggen mee. De ene maand staat de koers van een belegging hoger, de andere maand wat lager. Als je iedere maand geld investeert, koop je iedere keer aandelen tegen een andere koers. Niet alleen als die hoog staat, maar ook als die laag staat.

Periodiek beleggen in beleggingsfondsen

Eenmalig bedrag?

Leg je eenmalig een bedrag in? Dan ben je afhankelijk van die ene aankoopkoers op het moment dat je belegt. Leg je iedere maand een bedrag in? Dan ben je minder afhankelijk. Je ‘middelt’ daarmee als het ware de aankoopkoers. Let wel: als je een groot bedrag wilt beleggen, loont het op de lange termijn meestal om dat bedrag gewoon zo snel mogelijk te beleggen. Wil je toch graag wat minder risico nemen? Dan kan je het bedrag gespreid inleggen.

Voordelen van periodiek beleggen in beleggingsfondsen

Periodiek beleggen in beleggingsfondsen heeft veel voordelen. Beleggen in fonsden staat ook bekend als indexbeleggen. Een passieve beleggingsstrategie, waarbij je met een zo breed mogelijke spreiding over een langere periode de markt volgt. Je probeert de markt dus niet te verslaan. Door automatisch periodiek in te leggen, heb je er dus geen omkijken naar.

Periodiek beleggen is eenvoudig

Vaak wordt gedacht dat beleggen een tijdrovende klus is of dat het ingewikkeld is. Door periodiek te beleggen in beleggingsfondsen maak je het voor jezelf heel eenvoudig. Je stelt het namelijk een keer in en vervolgens ben je klaar.

Dat betekent dat je niet meer telkens elke maand hoeft te checken hoe de koers ervoor staat of dat je elke maand handmatig het geld moet overmaken met het gevolg dat je het misschien vergeet. Periodiek beleggen maakt beleggen voor iedereen laagdrempelig. Ook omdat je zelf een bedrag kunt instellen dat je automatisch wilt laten overmaken. Bij de meeste brokers kun je al starten vanaf €25,- euro per maand. 

Periodiek beleggen zorgt voor spreiding

Zoals hierboven ook al kort aangegeven, zorgt periodiek beleggen voor spreiding en dus minder risico. En dat is wat je wilt. Je wilt voorkomen dat je zuurverdiende centen minder waard worden op je spaarrekening door inflatie. Geld aan het werk zetten. Dat doe je door te starten met beleggen

Let wel op dat je altijd nog genoeg financiële buffer op je spaarrekening hebt staan. Je moet voorkomen dat je halsoverkop je je beleggingen moet verkopen omdat bijvoorbeeld je wasmachine stuk is. Dat is geen lange termijnstrategie.

Het is een goede lange termijnstrategie

Als je voor de lange termijn een vermogen wilt opbouwen, kun je dat het beste doen door periodiek te beleggen in beleggingsfondsen. Het is namelijk een goede beleggingsstrategie en de kans dat je beginnersfouten maakt is veel kleiner. 

Beleggingsfondsen kun je vergelijken met ETF’s. Beide zijn mandjes aandelen. Oftewel: je investeert in allerlei bedrijven een beetje. Hierdoor spreid je je risico’s. Als een bedrijf in zwaar weer zit of als een bedrijf uit je mandje aandelen failliet gaat, merk je daar niet zoveel van. Het grootste verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen, is dat je ETF’s net als aandelen, de hele dag kunt verhandelen (tijdens de openingstijden van de beurs). Beleggingsfondsen kun je daarentegen maar één keer per dag aan- of verkopen.

Ideaal voor de luie belegger

Wil je niet te veel tijd kwijt zijn aan het opbouwen van je vermogen? Dan is periodiek beleggen iets voor jou. Zonder je het echt in de gaten hebt, bouw je een fijn vermogen op. Daarnaast heb je ook alle flexibiliteit. Heb je een salarisverhoging gehad en wil je (tijdelijk) meer geld overmaken? Dat kan! Je kunt naast je periodieke inleg, ook altijd nog een extra handmatige overboeking doen via je eigen bank of via iDEAL.

Het is ook mijn beleggingsstrategie

Als je mijn beleggingsupdate gelezen hebt, weet je dat ikzelf ook deze strategie hanteer. Elke keer als ik mijn salaris binnen heb, wordt er automatisch geld overgeboekt naar mijn beleggingsrekening. Zo wordt er bijvoorbeeld elke maand €150,- euro overgemaakt naar mijn beleggingsrekening bij Brand New Day, maar wordt er ook elke maand geld overgemaakt naar mijn beleggingsrekening bij mijn bank.

Daarnaast houd ik – net als mijn kasboekjes – al mijn investeringen en dus mijn vermogensgroei strak bij in een excel file, zodat ik eenvoudig kan zien hoeveel geld ik elke maand investeer ten opzichte van mijn vermogensgroei. 

Periodiek beleggen via Brand New Day

Al sinds 2017 doe ik aan periodiek beleggen. Hierdoor heb ik ondertussen al een fijn vermogen opgebouwd en – door het rente op rente effect – een fijn rendement behaald. Brand New Day biedt deze optie ook aan. Ik beleg al jaren via Brand New Day, maar dan voor mijn pensioen. Beter bekend als mijn jaarruimte (pensioenbeleggen). En ik hoef het niet onder banken of stoelen te steken hoe tevreden ik hiermee ben. Ik heb ondertussen heel wat brokers geprobeerd, maar het dashboard, de transparantie en het gebruikersgemak van Brand New Day wint altijd. 

Ben jij op zoek naar een gedegen beleggingsstrategie waar jezelf niet al te veel tijd aan kwijt bent? Dan is periodiek beleggen via Brand New Day ook iets voor jou. En nee het is echt niet ingewikkeld, eng of alleen voor rijke mensen. Je kunt al starten met €50,- euro per maand en binnen een handomdraai heb je periodiek beleggen ingesteld voor jezelf. En als je wilt weten hoe het beleggen bij Brand New Day bevalt, kun je mijn review lezen.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF