ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

5 voordelen periodiek beleggen 

Hoera! Je hebt besloten om te starten met beleggen. De eerste stap is het openen van een beleggingsrekening. De volgende stap is het overmaken van geld naar je beleggingsrekening. Daar zijn twee opties voor: je maakt het geld handmatig over of je kiest voor een automatische incasso. Een automatische incasso is aan te raden. Zo verklein je de kans dat je vergeet geld over te maken naar je beleggingsrekening. Als laatste kun je kiezen om eenmalig geld over te maken naar je beleggingsrekening of periodiek in te leggen. Periodiek inleggen heeft de voorkeur. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

Wat is periodiek beleggen?

Het is een beleggingsstrategie die door veel mensen wordt gehanteerd. Inclusief mijzelf. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de voordelen van periodiek beleggen? 

Periodiek beleggen is – zoals het woord het eigenlijk ook al zegt – dat je elke periode op dezelfde dag (vaak een vaste dag in de maand) geld inlegt op je beleggingsrekening. In plaats van eenmalig geld over te maken of enkel geld over te maken naar je beleggingsrekening als je geld over hebt, maak je elke maand automatisch en dus periodiek geld over naar je beleggingsrekening. Op die manier bouw je op een laagdrempelige manier en met een lager risico je portfolio op.

Voordelen periodiek beleggen

Voordelen periodiek beleggen 

Periodiek beleggen heeft meerdere voordelen. Zo is het dé manier om te voorkomen dat je vergeet om vermogen op te bouwen. Ook is het – door de vele instapmomenten – een ideale manier om je risico te spreiden. Welke voordelen periodiek beleggen nog meer heeft, lees je hieronder. 

1. Ideaal om klein te beginnen

Het grootste voordeel van periodiek beleggen is dat je klein kan beginnen. Kun je elke maand €30,- missen? Prima! Tijd is geld. Hoe eerder je begint, hoe beter. Dat komt door het rente-op-rente effect. Het is daarom slimmer om vroeg te starten met periodiek beleggen, maar met een klein bedrag. In plaats van 10 jaar te wachten om dan uiteindelijk één keer €1000,- in te leggen. Wil je beginnen met beleggen en kun je een groter bedrag missen? Dan kun je nog altijd besluiten om dit bedrag over een aantal maanden gespreid over te maken. 

Zelf begon ik met €50,- per maand, maar ondertussen maak ik elke maand €1000,- over naar mijn beleggingsrekening! Toen ik begon met beleggen werkte ik in loondienst en had beleggen nog niet de hoogste prioriteit. Ondertussen zijn we heel wat jaren verder en werk ik al 4 jaar als ondernemer en heb ik meerdere inkomstenbronnen. Hierdoor ben ik steeds meer gaan verdienen de laatste jaren en kon ik dus ook steeds meer geld overmaken naar mijn beleggingen. 

2. Risicospreiding

Als je periodiek belegt, heb je veel instapmomenten. Elke maand eentje als het goed is. Aangezien je de markt niet kan timen, je weet immers nooit hoe de wereld er morgen uitziet, is het een goede manier om je risico te spreiden. De ene maand beleg je op een moment dat de beurs hoog staat en de andere maand als de beurs laag staat. Door meerdere instapmomenten, verlaag je het risico en voorkom je dat je al je geld investeert op een hoogtepunt van de beurs. 

3. Ideaal voor passieve beleggers

Periodiek beleggen is ideaal voor mensen die passief beleggen voor de lange termijn zoals ik. 😉 Je stelt eenmalig een automatische incasso in en zorgt dat het geld direct voor je belegd wordt. Super simpel. Zo heb jij er geen omkijken meer naar en weet je zeker dat je elke maand bouwt aan je vermogen voor later.  

4. Minder stressvol

Het kan heel stressvol zijn om de markt te volgen en te hopen dat vandaag het juiste moment is om te starten met beleggen. Ook kan het heel stressvol zijn als je ziet dat de beurs flink onderuitgaat. Houd dan altijd in je achterhoofd dat het voor de lange termijn is en dat koersschommelingen erbij horen

Doordat je met periodiek beleggen veel instapmomenten hebt (de ene keer hoog en ene keer laag), zorgt dat uiteindelijk voor minder stress. Je weet dat een daling in de markt een goed instapmoment is en je toch maandelijks inlegt voor over 5, 10 of misschien zelfs 20 jaar.

5. Je bent flexibel

Merk je dat je meer geld over hebt? Dan kun je eenvoudig besluiten om meer geld periodiek te beleggen of een eenmalige storting te doen. Zit je tijdelijk in financieel zwaar weer? Dan kun je ook eenvoudig het bedrag aanpassen of zelfs tijdelijk stopzetten. Alhoewel dat natuurlijk niet wenselijk is. 

Mijn beleggingsstrategie

In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Ik had een duidelijk beleggingsdoel voor ogen waardoor het ook makkelijker was om mijzelf te motiveren. De jaren ervoor had ik een fijne spaarbuffer opgebouwd en een deel van mijn spaargeld in een deposito ladder geplaatst. Dat betekent dat je je spaargeld tijdelijk vastzet in ruil voor een hogere rente. Daarna was het voor mij destijds een logische stap om te starten met beleggen. Ik wilde namelijk voorkomen dat mijn geld minder waard werd dus besloot mijn geld aan het werk te zetten.

Beleggen in aandelen

Ik had nog maar weinig kennis van beleggen, maar vond het wel reuze interessant. Ik opende een beleggingsrekening en maakte €5.000,- over naar mijn beleggingsrekening. Omdat het mij tof leek om aandeelhouder te zijn van een groot bedrijf, besloot ik te investeren in – voornamelijk – tech bedrijven. Oftewel: ik kocht diverse losse aandelen. Aandelen van Facebook, aandelen van Pinterest, aandelen van Spotify, aandelen van Oatly etc. Achteraf gezien niet de beste strategie, maar daar had ik toen nog niet zo’n weet van. 

Zo kelderde mijn Oatly aandelen dramatisch hard. Een groot deel van mijn losse aandelen heb ik verkocht, maar de aandelen van Oatly heb ik nog steeds. Op dit moment sta ik 83% in de min. Aangezien ik beleg voor de lange termijn hoop ik dat ze op den duur toch nog een beetje groeien, zodat het verlies minder groot is. 

Wijziging in 2022

In 2022 heb ik mijn financiële plaatje onder de loep genomen en besloten dat ik de verhouding tussen sparen en beleggen wilde veranderen. Dit kwam mede door de hoge inflatie waar we mee te maken hebben.  

Dit betekent dat ik in 2022 meer geld naar mijn beleggingsportfolio heb overgemaakt. En in plaats van het geld in een keer over te maken, heb ik ervoor gekozen om het geld verspreid over het jaar over te maken naar mijn beleggingsrekening. Achteraf gezien was dat een hele slimme zet. 2022 was namelijk een slecht beursjaar. De AEX kromp met maar liefst 18%. Dit klinkt misschien gek, maar dat betekent dat ik veel geld geïnvesteerd heb tegen een lagere prijs. Ik shopte in de sale om het te even te vertalen. Omdat ik beleg voor de lange termijn, verwacht ik dat mijn beleggingen hierdoor extra sterk groeien de komende jaren.  

Fast Forward naar 2023

Ondertussen zijn we ruim 6 jaar verder sinds ik begonnen ben met beleggen en hanteer ik een compleet passieve beleggingsstrategie. Ik heb geleerd van mijn fouten. Ik beleg voor de lange termijn en investeer alleen nog maar in beleggingsfondsen en ETF’s. Een groot deel van mijn losse aandelen heb ik verkocht en een klein deel zit nog steeds in mijn portfolio. Ik beleg in ETF’s via DEGIRO (niet meer actief: ik koop geen nieuwe ETF’s), via Brand New Day beleg ik in beleggingsfondsen waar ik gekozen heb voor een zeer offensief modelportefeuille en ik beleg in indexfondsen via ABN AMRO. 

Lange termijn

Omdat ik beleg voor de lange termijn, doe ik aan periodiek beleggen. Elke maand wordt er automatisch geld afgeschreven naar mijn beleggingsrekening bij Brand New Day en ABN AMRO. Zo weet ik zeker dat ik elke maand bouw aan een fijn vermogen opbouw voor later. Omdat ik werk als freelancer is mijn omzet (en winst) elke maand anders. Telkens als ik geld ‘over’ heb, maar ik extra geld over naar mijn beleggingsrekening. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik nu – op mijn 31ste – al een fijn beleggingsportfolio opgebouwd heb waar ik erg trots en blij mee ben!

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF