ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Investeren als ondernemer | 3 tips

Als ondernemer is het verstandig om regelmatig te investeren. Hoe meer je investeert, hoe lager je winst is, hoe minder je belasting je hoeft te betalen. En geloof mij: dat wil je! Maar wat is slim qua investering? Ik leg het graag uit!

Investeren als ondernemer

Als ondernemer kun je investeren in allerlei zaken. Waar je in kunt investeren als ondernemer is uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert en in welke branche je actief bent. Echter zijn er een aantal zaken die elke ondernemer nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon van de zaak om bereikbaar te zijn en telefoontjes mee te plegen, maar ook een goed werkende laptop is van levensbelang om als ondernemer te kunnen werken. 

Zelf heb ik recent een nieuwe iPad gekocht, zodat ik ook onderweg kan inchecken hoe mijn eigen onderneming draait. Ook werk ik regelmatig vanaf deze iPad. Daarnaast ben ik mij aan het verdiepen om een nieuwe telefoon te kopen. Een telefoon die iets duurzamer is, een langere batterijduur en bovenal eentje die mooie foto’s maakt, want dat is belangrijk voor mijn werk. In mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon, stuitte ik op Oppo. Een telefoonmerk uit China waar ik nog niet eerder over gehoord had, maar wel onder de indruk ben van de batterij en de lovende reviews. Afhankelijk van het type telefoon dat je kiest, heb je ook nog te maken met een super goede camera die haarscherpe foto’s maakt. Dus wellicht ga ik wel een Oppo telefoon kopen. 😉 

1. Investeer elk jaar minimaal €2.401,- euro

Goed om te weten is dat de Belastingdienst iets als een investering ziet als het meer dan €450,- euro kost. Ook zijn er allerlei investeringsmogelijkheden als ondernemer. Welke dat allemaal zijn, lees je hier. Afhankelijk in welk stadium van het ondernemerschap je bevindt, kun kijken welke regeling interessant is voor jou op dit moment. 

De meest aantrekkelijkste en meest voor de hand liggende investeringsmogelijkheid als ondernemer is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als je in 2021 minimaal €2.401,- euro geïnvesteerd hebt (tot een maximaal bedrag van €58.238.-), dan krijg je 28% terug van het investeringsbedrag. Ik bedoel: dat is een mooie manier om geld te investeren. Dat maakt het kopen van een OPPO telefoon opeens een stuk aantrekkelijker. Ook omdat je natuurlijk de BTW kunt afdragen als ondernemer. Daarnaast is de prijs-kwaliteit verhouding van een OPPO telefoon heel goed. Kijk, dat wil je weten. Het is ook heel fijn dat hij binnen een halfuur volledig kan opladen als die leeg is. Ook een fijne nice to know als je een nieuwe (werk)telefoon gaat aanschaffen.

2. Zorg dat je winst niet te hoog is (of deal met het hoogste belastingtarief)

Het liefst is je winst zo hoog mogelijk. Want hoe hoger je winst, hoe meer geld je over houdt en voor jouw eigen portemonnee is. Nietwaar? Vergeet alleen niet dat hoe hoger je winst is, hoe meer belasting je moet betalen. Als je €100.000,- euro winst hebt, zit je in het hoogste belastingtarief. En dan moet je pijnlijk veel geld overmaken naar de Belastingdienst. Dus het kan interessant zijn om meer te investeren in je bedrijf waardoor je minder belasting hoeft te betalen. 

  • Is je winst €68.508,- of lager? Dan betaal je 37,1% belasting.
  • Heb je meer dan €68.508,- winst? Dan betaal je 49,5% belasting.

3. Je moet up-to-date blijven

Naast het feit dat het natuurlijk fijn is om minder belasting te betalen en gebruik te maken van aantrekkelijke investeringsregelingen waarmee je bijvoorbeeld een zakelijke telefoon kunt aanschaffen, zijn er nog een aantal andere redenen waarom het zo belangrijk is dat je als ondernemer investeert. Een van die redenen is dat je als ondernemer up-to-date moet blijven. Het is verstandig om de laatste ontwikkelingen te volgen in je vakgebied en jezelf als ondernemer blijft ontwikkelen. Stilstaan is namelijk funest voor je bedrijf. Ook is het investeren in een goed netwerk is belangrijk om uiteindelijk klanten binnen te halen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Investeer in kennis, investeer in materiaal en investeer in allerlei andere zaken die voor jou van toegevoegde waarde zijn en waardoor je als bedrijf kan groeien. Want dat wil je. Je wilt beter worden en vooral ook blijven dan je concurrent. 

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...
Een bedrijf starten in Nederland
Bij het starten van een bedrijf in Nederland is het kiezen van de juiste juridische structuur een essentiële eerste stap. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF