ondernemen-als-een-baas-def

Sparen voor je pensioen: dit moet je weten als ondernemer

Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel hooi op je vork. Je bent druk bezig met het runnen van je bedrijf, het aantrekken van klanten en het managen van je financiën. Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het sparen voor je pensioen. Waar werknemers automatisch pensioen opbouwen via hun werkgever, moet je als ondernemer zelf actief aan de slag. Welke mogelijkheden heb je en waar moet je aan denken? Wij geven je in deze blog uitleg en enkele praktische tips.

Hoeveel moet je sparen voor je pensioen?

Een veelgestelde vraag is: hoeveel moet je eigenlijk sparen voor je pensioen? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je gewenste pensioenleeftijd en je levensstijl. Een handige vuistregel is om jaarlijks minstens tien procent van je inkomen opzij te zetten voor je pensioen. Maak gebruik van online rekentools om een beter beeld te krijgen van het bedrag dat je nodig hebt om comfortabel te kunnen leven na je pensionering.

Welke mogelijkheden heb je?

1. Individuele pensioenrekening (IPR)

Een populaire optie onder ondernemers is de individuele pensioenrekening (IPR). Hiermee kun je fiscaal voordelig sparen voor je pensioen. Het geld dat je inlegt op een IPR is aftrekbaar van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt. Bovendien hoef je pas belasting te betalen op het moment dat je het geld opneemt. Dit is vaak tegen een lager tarief, omdat je dan minder inkomen hebt.

2. Banksparen

Banksparen is een andere aantrekkelijke optie. Bij banksparen zet je periodiek een bedrag opzij op een geblokkeerde bankrekening. Deze vorm van sparen biedt belastingvoordelen en je weet zeker dat je geld veilig is. Bovendien kun je vaak zelf kiezen hoeveel en hoe vaak je geld stort, wat meer vrijheid geeft dan een gewone pensioenregeling.

3. Beleggen voor je pensioen

Beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen kan ook een manier zijn om vermogen op te bouwen voor je pensioen. Wel is het goed om je te realiseren dat hier altijd risico’s aan kleven. Je kunt namelijk geld verliezen. Wil je beleggen, overweeg dan ook om een financieel adviseur in te schakelen. Zo ben je goed geïnformeerd en kies je een beleggingsstrategie die past bij jouw risicoprofiel en pensioenplannen.

Zelf pensioen opbouwen: tips en tricks

1. Begin op tijd

Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe beter. Door vroeg te starten profiteer je langer van het rente-op-rente effect. Zelfs kleine bedragen kunnen over een langere periode aanzienlijk groeien.

2. Maak een plan

Stel een gedetailleerd pensioenplan op. Bepaal hoeveel je nodig hebt, welke spaar- en/of beleggingsmogelijkheden bij je passen en houd je aan je plan. Het is slim om je plan regelmatig te evalueren en aan te passen aan veranderende omstandigheden.

3. Zoek professionele hulp

Aarzel niet om een financieel adviseur in te schakelen. Een expert kan je helpen met het maken van een goed pensioenplan en met het kiezen van de juiste producten. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en optimaal gebruikmaakt van de beschikbare fiscale voordelen.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen voor je pensioen: dit moet je weten als ondernemer
Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel hooi op je vork. Je bent druk bezig met het runnen van je bedrijf, het aantrekken van klanten en...
Edelmetalen kopen als belegging:
Hoeveel geld je nodig hebt voor je pensioen is afhankelijk van heel veel factoren. Het is daarom niet eenvoudig om een kant-en-klaar antwoord te geven....
Pensioenbeleggen bij Brand New Daykopie
Pensioen?! Dat is voor als je later groot bent. Toch!? Je bent niet de enige die dat denkt. Veel mensen schuiven hun pensioen graag voor...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF