ondernemen-als-een-baas-def

Pensioenbeleggen bij Brand New Day

Pensioen?! Dat is voor als je later groot bent. Toch!? Je bent niet de enige die dat denkt. Veel mensen schuiven hun pensioen graag voor zich uit. Maar of dat verstandig is, weet ik niet. Hoe langer je namelijk wacht met pensioenbeleggen (en dus pensioen opbouwen), hoe groter je pensioengat wordt. Daarom ben ik – in 2020 – begonnen met pensioenbeleggen bij Brand New Day.

Waar word je pensioen uit opgebouwd?

Voordat ik antwoord geven op de vraag: ‘Wat is pensioenbeleggen?‘, is het handig om eerst kort uit te leggen waar je pensioen in Nederland uit bestaat. Je pensioen is namelijk opgebouwd in een aantal zogenoemde pijlers:

  • AOW: dit is het basispensioen dat door de overheid wordt geregeld. Iedereen die woont of werkt in Nederland krijgt vanaf zijn 67ste levensjaar AOW. Leven van alleen AOW is geen vetpot, daarom dat veel mensen zelf ook sparen en/of beleggen voor hun pensioen.
  • Het pensioen dat via je werkgever wordt geregeld: de hoogte hiervan verschilt per werkgever. Een aantal punten waarnaar gekeken wordt, is de hoogte van je salaris en of je fulltime of parttime werkt. Maar let op: werkgevers zijn niet verplicht om pensioen op te bouwen. Het kan zijn dat je dus geen pensioen opbouwt, terwijl je in loondienst werkt.
  • Pensioen opbouwen als freelancer: als freelancer ben jezelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Je kan bijvoorbeeld starten met pensioenbeleggen of pensioensparen.
  • Eigen bijdrage: wil je extra geld opzijzetten voor je pensioen? Dat kan! Je kunt extra geld opzijzetten voor je pensioen door te starten met beleggen (in box 3) via bijvoorbeeld Brand New Day of te sparen op een spaarrekening met de hoogste spaarrente. Bij bunq krijg je nu (oktober 2023) 2,46% rente over je spaargeld.

Wat is pensioenbeleggen?

Allemaal leuk en aardig, maar wat pensioenbeleggen bij Brand New Day nou eigenlijk in?! Pensioenbeleggen betekent – zoals de naam het natuurlijk al een beetje verklapt – dat je geld belegt specifiek voor je pensioen. Als je hiervoor kiest, heb je te maken met een aantal fiscale voordelen. Dit doet de overheid om jou te stimuleren om pensioen op te bouwen, maar je kan het ook zien als een soort van schouderklopje omdat je goed bezig bent.

Financieel aantrekkelijk

Pensioenbeleggen is financieel erg aantrekkelijk. Het geld dat je in je pensioen stopt, kun je aftrekken van je bruto salaris als je in loondienst werkt of van je winst als je ondernemer bent. Daarnaast: geld dat je in je pensioen stopt, valt buiten het vermogensrendementsheffing. Dit kan je ook belastinggeld schelen.

Als laatste heb je te maken met jaarruimte. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent niet meer of minder dan dat je elk jaar een X bedrag naar je pensioen mag overmaken zonder dat je daar inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Je betaalt pas belasting over je jaarruimte als je met pensioen bent. Dan is de kans groot dat je in een lagere belastingschaal zit en daardoor minder belasting hoeft te betalen.

Hoe eerder je begint, hoe beter

Net als bij beleggen in box 3 (regulier beleggen), geldt: hoe eerder je begint, hoe beter. Dus zet die geldmachine vandaag nog aan. Zo kan het rente-op-rente effect zijn werk doen en groeit uiteindelijk je vermogen gestaag door.

Daarnaast geldt: hoe langer je wacht met pensioen opbouwen, hoe groter je pensioengat uiteindelijk.

Bereken je jaarruimte

Om te weten hoeveel geld je met belastingvoordeel in je pensioen kunt stoppen, moet je weten hoe hoog jouw jaarruimte is. Het is financieel aantrekkelijk om elkaar jaar je jaarruimte optimaal te benutten. Het levert je niet alleen belastingvoordeel op, maar het zorgt ook een goed pensioen later.

Wat is een pensioengat?

Een pensioengat betekent letterlijk een gat in je pensioen. Doordat je pas op latere leeftijd bent gestart met (extra) pensioen op te bouwen, kan het zo zijn dat je een pensioen te kort hebt.

De momenten (jaren) dat je geen pensioen hebt opgebouwd, heb je dus een pensioengat. Dat gat kun je opvullen voor extra geld over te maken naar je pensioenbeleggingsrekening of op een andere manier geld opzij te zetten voor je pensioen.

Voor wie is pensioenbeleggen interessant?

Pensioenbeleggen is voor iedereen relevant. Als je in loondienst werkt en je werkgever zet elke maand een groot bedrag opzij voor jouw pensioen, kan het minder relevant zijn omdat je bijna geen (of zelfs geen) jaarruimte hebt.

Verder is pensioenbeleggen relevant voor iedereen. Of je nu in loondienst werkt, freelancer bent of een ondernemer bent met allerlei mensen in dienst. Zorgen voor een goed pensioen is je eigen verantwoordelijkheid.

Hoe bouw ik pensioen op

Zelf ben ik ondernemer en maak ik elke maand €500,- over naar mijn beleggingsrekening. Zo weet ik zeker dat ik straks een goed pensioen opgebouwd heb. Wil je weten hoe ik het ervaar om te pensioenbeleggen bij Brand New Day? Lees dan mijn uitgebreide review over Brand New Day.

Pensioensparen vs. pensioenbeleggen

Is je horizon (het moment dat je met pensioen gaat) niet meer zo lang? Dan kan het wellicht beter zijn om te kijken naar pensioensparen. Pensioensparen is minder risicovol, maar het rendement is ook lager. Meer weten over het verschil tussen pensioenbeleggen en pensioensparen? Lees dan de uitgebreide blo waarin ik de verschillen naast elkaar zet.

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Het is eigenlijk heel simpel. Je opent een rekening bij Brand New Day. Of natuurlijk een andere partij waar je wilt pensioenbeleggen. Je vult alle persoonlijke gegevens in, je koppelt een tegenrekening waarmee je elke maand geld stort en identificeert jezelf. Vervolgens wordt dit geverifeerd en voor je het weet kun je aan de slag.

En dan..?

Je kunt eenmalig een bedrag storten of elke maand een vast bedrag via een automatische incasso. Dat is overigens heel handig, want zo voorkom je dat je vergeet geld over te maken naar je pensioenbeleggingen.

Let wel op: het geld dat je in je pensioen stopt is voor je pensioen. Je kunt niet tussentijds bij je geld. Het geld komt pas vrij als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt.

De volgende stap is het kiezen van een risicoprofiel. Zodra je dat ingesteld hebt, heb je er geen omkijken meer naar. Elke maand bouw je op een duurzame manier aan een fijn pensioen voor later.


Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

2 reacties

    1. Haha herkenbaar! Maar wel o zo belangrijk! Nu het einde van het jaar dichterbij komt ook wel belangrijk om dit jaar nog gebruik te maken van je jaarruimte. Anders ben je die kwijt. En dat is zonde, want het is financieel heel aantrekkelijk om het wél te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Edelmetalen kopen als belegging:
Hoeveel geld je nodig hebt voor je pensioen is afhankelijk van heel veel factoren. Het is daarom niet eenvoudig om een kant-en-klaar antwoord te geven....
Pensioenbeleggen bij Brand New Daykopie
Pensioen?! Dat is voor als je later groot bent. Toch!? Je bent niet de enige die dat denkt. Veel mensen schuiven hun pensioen graag voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF