ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Pensioenbeleggen bij Brand New Day

Pensioen? Dat is voor als je later groot bent. Iets wat veel mensen denken en daardoor lange tijd voor zich uitschuiven. Maar of dat verstandig is? Hoe langer je namelijk wacht met pensioenbeleggen, hoe groter je pensioengat wordt. Om dat te voorkomen ben ik een tijdje terug begonnen met pensioenbeleggen bij Brand New Day.

Waar word je pensioen uit opgebouwd?

Voordat we een antwoord geven op de vraag; ‘Wat is pensioenbeleggen?’, is het verstandig om eerst kort uit te leggen waar je pensioen in Nederland uit bestaat. Je pensioen is namelijk opgebouwd in een aantal onderdelen.

  • AOW: dit is het basispensioen dat door de overheid wordt geregeld. Iedereen die woont of werkt in Nederland krijgt vanaf zijn 67ste levensjaar AOW. Leven van alleen AOW is geen vetpot, daarom dat veel mensen zelf ook sparen of beleggen voor hun pensioen.
  • Het pensioen dat via je werkgever wordt geregeld: de hoogte hiervan verschilt per werkgever. Een aantal punten waarnaar gekeken wordt, is de hoogte van je salaris en of je fulltime of parttime werkt.
  • Pensioen opbouwen als freelancer: als freelancer heb je geen werkgever die pensioen voor je opbouwt. Dit betekent dat het je eigen verantwoordelijkheid is. Je kunt bijvoorbeeld starten met pensioenbeleggen of pensioensparen.
  • Eigen bijdrage: wil je extra geld opzijzetten voor je pensioen? Dat kan! Je kunt extra geld opzijzetten voor je pensioen door extra te sparen of te starten met pensioenbeleggen via bijvoorbeeld Brand New Day, DEGIRO of ASN Bank.

Wat is pensioenbeleggen?

Voor we de diepte induiken, is het verstandig om eerst kort uit te leggen wat pensioenbeleggen bij Brand New Day inhoudt. Pensioenbeleggen betekent – zoals de naam het natuurlijk al een beetje verklapt – dat je geld in beleggingen stopt specifiek gericht op je pensioen. Je hebt te maken met een aantal fiscale voordelen, maar daarvoor in de plaats zijn er ook een aantal regels.

Financieel aantrekkelijk

Pensioenbeleggen is financieel erg aantrekkelijk. Waarom? Omdat je een deel van je bruto jaarinkomen opzijzet en vervolgens via een bepaalde broker belegt voor je pensioen. Elk jaar kun je een deel van je inkomen hiervoor gebruiken. Omdat je het van je bruto-inkomen betaalt, betaal je vaak een lager belastingtarief en ben je vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. Je betaalt pas belasting over het geld, zodra je start met het uitkeren van je pensioen. De belastingtarieven voor mensen die met pensioen zijn, zijn veel langer dan mensen die nog werken, waardoor het fiscaal nog aantrekkelijker is.

Door het pensioengeld in beleggingen te stoppen, zet je de geldmachine aan en word je geld en dus je pensioen op den duur meer waard. Het meer waard worden van je geld ontstaat voor het rente-op-rente effect.

Bereken je jaarruimte

Om te weten hoeveel geld je in je pensioen kunt stoppen, moet je wel weten wat je jaarruimte is. Jaarruimte is het bedrag dat je met belastingvoordeel in je pensioen mag stoppen. Het is financieel aantrekkelijk om elkaar jaar je jaarruimte optimaal te benutten en zo een fijn vermogen op te bouwen.

Wat is een pensioengat?

Bovenaan het artikel benoemde ik het al eens: een pensioengat. Maar wat is dat? Een pensioengat betekent letterlijk een gat in je pensioen. Doordat je bijvoorbeeld als freelancer pas op latere leeftijd bent gestart met beleggen voor je pensioen, kan het zijn dat je dus een pensioengat hebt van een aantal jaren. Dit kan ook voorkomen in loondienst als je bijvoorbeeld geen pensioen opbouwt. Werkgevers zijn namelijk niet verplicht om pensioen op te bouwen voor hun werknemers.

De momenten (jaren) dat je geen pensioen hebt opgebouwd, heb je dus een pensioengat en dat gat kun je opvullen voor extra geld in bijvoorbeeld in pensioenbeleggen via Brand New Day te stoppen of door pensioen te sparen.

Voor wie is pensioenbeleggen interessant?

Pensioenbeleggen is voor iedereen relevant die of werkzaam is als freelancer en nog niet gestart is met het opbouwen van zijn of haar pensioen, voor mensen die bijvoorbeeld een aantal jaar niet gewerkt hebben, als je parttime werkt, maar ook als je bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland hebt gewoond. Daarnaast kun je ook starten met pensioenbeleggen als je je huidige werkgeverspensioen wilt aanvullen met een extra bedrag.

Nieuwsgierig naar hoe pensioenbeleggen via Brand New Day bevalt? Ik schreef een uitgebreide review over Brand New Day.

Pensioenbeleggen via Brand New Day

Het einde van 2020 komt steeds dichterbij, waardoor het belangrijk is om vandaag nog te starten met pensioenbeleggen. Je kunt via meerdere partijen je pensioen regelen, maar zelf regel ik het via Brand New Day en daar ben ik erg tevreden over. Het is overzichtelijk, de kosten (service- en stortkosten) zijn aantrekkelijk, de gebruikservaring is erg prettig en daarnaast komt het betrouwbaar over.

Waarom je vandaag nog moet starten met pensioenbeleggen?

Waarom je vandaag nog moet starten met pensioenbeleggen, is vanwege het feit dat het jaar bijna op zijn eind loopt. Elk jaar heb je een bepaalde jaarruimte. Dit is het gedeelte van je jaaromzet dat je kunt gebruiken voor je pensioen. Dit is ongeveer 10% van je jaaromzet. Dat betekent dat je elk jaar maximaal 10% voor je pensioen kunt aftrekken van je bruto-inkomen. In het nieuwe jaar krijg je weer een nieuwe jaarruimte, maar als je de jaarruimte van 2020 niet benut, heb je een pensioengat. En dat wil je niet.

Maar stel, je hebt al een aantal jaar niets opgebouwd voor je pensioen, dan heb je dus te maken met een pensioengat en dat gat wil je vullen. Dat kan. Je kunt namelijk tot maximaal zeven jaar terug om je pensioengat bij te vullen.

In de praktijk

Stel je jaaromzet is €100.000,- en je hebt een pensioengat van vier jaar. Dan kun je dit jaar 10% van je omzet in je pensioen stoppen. Dat is €10.000,- euro. Van die andere drie jaar kun je ook maximaal 10% van je omzet in pensioenbeleggingen stoppen. Over dit bedrag betaal je dus veel minder belasting.

Pensioensparen vs. pensioenbeleggen

Is je horizon (de tijd totdat je met pensioen gaat niet meer zo lang (minder dan 5/10 jaar?), dan kan het wellicht beter zijn om te gaan kijken naar pensioensparen. Je hebt minder risico, maar het rendement is ook langer. Hier lees je het verschil tussen pensioenbeleggen en pensioensparen.

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Nou, het is eigenlijk heel simpel. Je opent een rekening bij Brand New Day. Je vult vervolgens alle belangrijke gegevens in, je koppelt een tegenrekening waarmee je elke maand geld stort en identificeert jezelf. Dit wordt vervolgens nog even dubbel gecheckt voor Brand New Day. Voor je het weet, is je pensioenrekening geopend.

What’s next?

Je kunt eenmalig een bedrag storten en vervolgens kun je aangeven hoeveel geld je elke maand wilt storten. Zo’n automatische incasso is wel handig, want zo voorkom je dat je het ‘vergeet’. Let wel op: het geld dat je stopt in je pensioen is ook voor je pensioen. Je kunt het geld niet tussentijds oppakken. Vervolgens kies je voor welk risicoprofiel je wilt gaan. Zodra dat ingesteld is, ben je klaar en heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Het geld wordt elke maand automatisch afgeschreven en je kunt in het dashboard zien hoe je pensioenbeleggingen ervoor staan. De geldmachine staat aan en zorgt er vervolgens voor dat je geld meer waard wordt door het rente-op-rente effect. 😉


Dit artikel bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar ik deel alleen mijn eigen ervaring en kennis over financiële producten. Lees je altijd goed van tevoren in en weet wat je doet. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Deel deze blog:

2 reacties

    1. Haha herkenbaar! Maar wel o zo belangrijk! Nu het einde van het jaar dichterbij komt ook wel belangrijk om dit jaar nog gebruik te maken van je jaarruimte. Anders ben je die kwijt. En dat is zonde, want het is financieel heel aantrekkelijk om het wél te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...
Boeken over beleggen
De afgelopen jaren heb ik heel veel boeken versleten over het onderwerp beleggen. Toen ik in 2017 begon met beleggen was ik nog een groentje....
Meerdere inkomstenbronnen genereren?
Om meer geld te verdienen of als je de droom hebt om ooit rijk te worden, moet je meerdere inkomstenbronnen genereren. Waarom? Simpelweg om het...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF