ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Timemanagement: zo verhoog je je productiviteit

Het liefst hebben we constant het gevoel dat alle stoplichten op groen staan, zitten we lekker in de flow en verzetten we bergen werk. Helaas is dit in de praktijk niet altijd de case. Je kunt niet áltijd productief zijn. Soms heb je ook mindere dagen en dat moet je dan accepteren. Maar op de dagen dat je productiviteit on fleek is, wil je daar natuurlijk gebruik van maken. Timemanagement is key. Nieuwsgierig hoe je je productiviteit verhoogt? Deze tips gaan je helpen!

Geef je zelf een deadline

Zijn we niet stiekem allemaal een deadline junkie? Als je jezelf een deadline oplegt of met jezelf afspreekt dat je binnen een bepaalde tijd een taak af moet ronden, merk je vanzelf dat dit je productiviteit ten goede komt. Neem als voorbeeld het schrijven van dit artikel. Gezien de drukte qua werk op dit moment, heb ik het even laten liggen. Maar nu de deadline nadert, moet ik er wel mee aan de slag. En om te zorgen dat ik mijn eigen productiviteit verhoog, heb ik mijzelf een bepaald tijdframe gegeven wanneer ik het artikel af wil hebben. Dat zorgt ervoor dat ik op dit moment in een hyperfocus zit, want ik wil natuurlijk het artikel wél afkrijgen binnen de tijd die ik mijzelf gegeven heb. Kortom een deadline kan ervoor zorgen dat je heel goed let op je eigen timemanagement en je je eigen productiviteit verhoogd.

Werk langer door

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar werk langer door op de momenten dat je lekker in de flow zit. Juist omdat het dan zo lekker gaat, is het belangrijk om gebruik te maken van die hyperfocus. Soms heb je nu eenmaal dagen dat je je werk zes keer zo snel kan doen dan op andere dagen. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat je op de dagen dat het even niet gaat en je dus minder lekker in de flow zit, je ook even iets anders kan doen zonder dat je in de stress schiet.

Vermijd energievreters

Als er iets is wat je productiviteit niet ten goede komt, zijn het wel energievreters. Oftewel werkzaamheden die je meer energie kosten dan dat ze opleveren. Letterlijk en figuurlijk. Merk je dat je tegen een bepaald project aan zit te hikken en dat je maar niet start met het uitvoeren van die werkzaamheden? Dan is het belangrijk om te onderzoeken waarom je deze werkzaamheden telkens uitstelt. Het is namelijk heel slecht voor je producitvitiet en natuurlijk voor je eigen timemanagement. Daarnaast kost het veel energie en dat wil je voorkomen. Om in een lekkere flow te komen, moet je juist goed zitten in je energie.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om te onderzoeken of er werkzaamheden zijn die meer tijd kosten dan dat jij ervoor betaald krijgt. Ben jij er vier uur mee bezig, maar krijg je maar drie uur betaald, dan betekent dit ook dat het energievreters zijn. Het is dan zaak om te zorgen dat je of productiever gaat zijn of stopt met deze opdracht of aangeeft dat je meer tijd nodig hebt.

Weet wat er verwacht wordt

Iets anders, maar minstens zo belangrijk als je je productiviteit wilt verhogen, zijn het managen van de verwachtingen. Voordat je ergens mee aan de slag gaat, is het belangrijk om goed door te vragen bij de opdrachtgever of bij je baas wat er verwacht wordt. Mocht je merken dat dit een struikelblok is, kan het interessant zijn om je te verdiepen in motiverende gesprekstechnieken. Zodat jij je opdrachtgever kunt overtuigen met goede argumenten waarom je voor een bepaalde taak meer tijd nodig hebt.

Daarnaast – als je exact weet wat er verwacht wordt – is dat natuurlijk ook heel erg goed voor je timemanagement en voorkom je dat je agenda in de soep loopt.

Begin altijd met datgene waar je tegen op kijkt

Je kent het wel: je moet een bepaalde opdracht doen, maar je merkt aan alles dat je er geen zin in hebt. Het beste wat je dan kunt doen, is starten met deze opdracht. Waarom? Het blijven uitstellen van deze werkzaamheden is killing. Het zit namelijk de hele tijd in je achterhoofd. Daarom is het belangrijk dat je direct start met het uitvoeren van deze werkzaamheid. Achteraf valt het altijd mee en het is veel beter voor je eigen productiviteit om er van af te zijn in plaats van er de hele tijd eraan te denken. Dit zorgt ervoor dat je niet in je hyperfocus komt en dat is wel iets wat je wilt natuurlijk.

Zo verhoog je je productiviteit

Maak een realistische to-do lijst

Niets is zo frusterend en slecht voor je productiviteit dan een te lange to-do lijst. Maak daarom een realistische to-do lijst en zorg dat je daar ook een tijdsindicator in meeneemt, zodat je je timemanagement goed kunt regelen en zorgt dat je to-do lijst niet alleen qua hoeveelheid opdrachten logisch is, maar ook dat het past qua tijd.

Wees streng voor jezelf

Yes! Als je wilt dat je timemanagement op orde is en dat je je productiviteit verhoogt, moet je soms streng zijn voor jezelf. Dit betekent overigens niet meer of minder dan dat je geen social media checkt, de mail uit hebt staan en je telefoon aan de kant ligt. Deze stoorzenders zijn namelijk funest als het gaat om productiviteit. En geloof mij: je kunt echt wel even een paar uur onbereikbaar zijn! 😉

*

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Volledige ontzorging in verduurzaming
Onze missie draait om een ambitieus en duurzaam doel: het decimeren van de CO2-uitstoot van het bedrijfsleven. Om dat doel te bereiken, moeten we zakelijke...
Slimmer omgaan met je tijd? Ontdek hoe je beter prioriteiten stelt
Tijd lijkt altijd tekort te schieten, toch? Je hebt een groeiende to-do lijst, maar de uren lijken te verdampen. Hoe zou het zijn als je...
Het belang van duurzaamheid voor bedrijven en panden
Duurzaam ondernemen gaat over het vinden van een balans tussen winst, het welzijn van mensen en het behoud van de planeet. Dit concept, vaak aangeduid...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF