ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Veel gemaakte fouten bij startende ondernemers

Als je net begint met ondernemen, kan het soms overweldigend zijn. Er komt veel op je af en vaak ontstaat er aan het begin een soort van paniek, want er moet geld verdiend worden. Hierdoor maken startende ondernemers soms gekke sprongen. Nieuwsgierig naar veel gemaakte fouten bij startende ondernemers? Kijk snel verder!

Gratis werk doen

Bedrijven proberen het iedere keer weer: vragen of freelancers of ondernemers gratis willen werken. Als ze een gratis opdracht doen, bestaat er een kans dat ze de opdracht krijgen. En dat is natuurlijk de grootste onzin. Waarom zou je als ondernemer gratis werk doen? Dit staat op stipt nummer één van de veel gemaakte fouten die startende ondernemers maken. Maak afspraken met je potentiële opdrachtgever dat je voor een X bedrag aan de slag gaat met een proefopdracht.

Niet alles zwart op wit hebben staan

Regel nummer één als je een samenwerking start, zet alles op papier. De duur van de opdracht, de afspraken, het geld dat er tegenover staat en ga zo maar door. Als het niet op papier staat, is het niet rechtsgeldig en heb je geen poot om op te staan. Het is een veel gemaakte fout bij startende ondernemers. Dit gebeurt je één keer en daar nooit meer. 😉

Te goedkoop in de markt zetten

Voor je begint met ondernemen is het belangrijk om je waarde te bepalen. Ga op onderzoek wat con-collega’s vragen voor bepaalde diensten en onderzoek wat marktconform is voor datgene dat jij aanbiedt. Vraag desnoods een offerte aan, zodat je precies weet wat andere vragen.

Veel gemaakte fouten bij startende ondernemers, is het feit dat ze zich veel te goedkoop in de markt zetten, waardoor ze of veel te hard moeten werken om het allemaal bol te krijgen of dat bedrijven niet meer in je geloven omdat je zó goedkoop bent.

Jezelf niet positioneren als expert

Als startende ondernemer is het juist heel belangrijk dat je naar voren treedt en dat je laat zien dat je de expert bent in je werkgebied en dat je er bent om het probleem op te lossen. Veel startende ondernemers vinden het eng om naar te voorgrond te treden en zichzelf te profileren als expert, maar dat moet wel als je je business up and running wilt houden.

Alles zelf willen doen

Nog zo’n veel gemaakte fout bij startende ondernemers: het idee dat ze alles kunnen doen. Want dat is goedkoop en daarnaast kun je het toch wel zelf?! Vergeet niet: niemand is overal goed in. Iedereen heeft zijn of haar talenten. Durf daarom mensen in te huren om te zorgen dat je kunt groeien als bedrijf.

Te afwachtend zijn

Iets anders wat je veel voorbij ziet komen als veelgemaakte fout bij startende ondernemers, is dat ze te veel achterover leunen. Klanten komen vanzelf wel aanwaaien en als je een offerte de deur uit hebt gedaan, wordt die automatisch goedgekeurd.

Zo werkt het natuurlijk niet. Je moet jezelf in de schijnwerpers zetten, actief op zoek gaan naar opdrachtgevers en zorgen dat je bedrijven achter hun broek zit als je een offerte gestuurd hebt.

Deel deze blog:

Eén reactie

  1. Naast dat ik blog, ben ik een tijdje geleden ook mijn eigen onderneming gestart als illustrator & animator. Iets waar ik nog steeds onwijs blij mee ben. Maar soms vervloek ik het ook wel eventjes, als ik weer achter een betaling aan moet gaan. En de grootste les voor mij was ook alles zwart op wit zetten, zodat bedrijven niet opeens kunnen zeggen ‘weet je wat, we willen het niet meer’, terwijl ik er al aardig wat werk in gestoken heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...
Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen
Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF