ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Beleggen in goud

Je geld aan het werk zetten. Een uitspraak die je waarschijnlijk vaker gehoord hebt. En dat is niet voor niets: geld beleggen is namelijk de beste manier om op de lange termijn te voorkomen dat je geld minder waard wordt. En om ervoor te zorgen dat je een fijn vermogen voor later opbouwt. Iets wat iedereen wil uiteindelijk. Ooit gedacht aan beleggen in goud? Vaak wordt gedacht bij geld investeren aan beleggen in indexfondsen, maar er zijn veel meer mogelijkheden hoe je je geld aan het werk kan zetten. Daarnaast: beleggen in goud heeft nogal wat voordelen. Hoe het werkt en wat die voordelen zijn, lees je hieronder.

Goudstaven of toch munten?

Klinkt misschien een beetje gek, maar als je wil beleggen in goud heb je een aantal opties waar je in kunt investeren in goud. Wil je goud kopen? Dan kun je over het algemeen kiezen tussen gouden munten of goudstaven. Liever investeren in zilver? Je kan zilver kopen in de vorm van zilveren munten, maar soms ook zilverbaar. Dat kun je vergelijken met een goudstaaf, maar dan van zilver. 

Beleggen in goud en/of zilver is een slimme investering, want het is waardevast. Daarnaast is het een fijne manier om te zorgen voor wat diversiteit en dus spreiding in je beleggingsportfolio. 

Sla het elders op

Wil je beleggen in goud en/of zilver, maar vind je het misschien een beetje een gek idee om voor een groot bedrag aan edelmetalen in je huis te hebben liggen? Dat snap ik! Je kunt er ook voor kiezen om het goud elders op een veilige plek op te slaan. Zelf beleg ik ook in goud. En dit goud ligt ergens veilig opgeslagen in Zurich. Wel zo’n fijn gevoel.

De voordelen van beleggen in goud en/of zilver

Beleggen in goud en/of zilver heeft diverse voordelen. Daarom is het super interessant om je te verdiepen in te mogelijkheden om ook te starten met investeren in edelmetalen naast je reguliere beleggingen.

  • Stabiliteit: beleggen in goud en/of zilver is over het algemeen vrij veilig. Dit komt doordat je te maken hebt met een beperkte voorraad waardoor schaarste ontstaat. 
  • Behoud van waarde: goud en/of zilver zijn bestand tegen corrosie en oxidatie. Hierdoor behouden ze hun waarde. 
  • Bescherming tegen inflatie: de meeste edelmetalen zijn waardevast. Hierdoor kun je je vermogen (deels) beschermen als je te maken hebt met hoge inflatie. Wel zo fijn met de hoge inflatie van dit moment.

Een nadeel als je besluit te beleggen in goud, is dat je geen rente en/of dividend ontvangt zoals je dat wel ontvangt als je belegt in indexfondsen, aandelen en/of beleggingsfondsen. Je gaat winst maken op het moment dat je besluit je investeringen te verkopen.

Wat doe ikzelf?

Zelf ben ik begin 2023 begonnen met beleggen in goud. De afgelopen jaren heb ik een fijn beleggingsportfolio opgebouwd, maar wilde graag zorgen voor meer spreiding in dit portfolio. In plaats van te kijken naar spreiding qua indexfondsen, besloot ik te kiezen voor spreiding in het soort investeringen. Een halfjaar later ben ik heel blij met deze keuze. 

Ik beleg nu alleen in goud. Wellicht dat ik daar in de toekomst ook nog een ander edelmetaal aan toevoeg. 

Disclaimer 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel is in samenwerking met Goud pensioen geschreven. 

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF