ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Leven van spaargeld? 4 tips

De één is beter in sparen dan de andere. Dit heeft te maken met allerlei factoren. Als je vanuit huis uit mee hebt gekregen dat het belangrijk is om te sparen, is de kans groot dat je dit zelf ook doet als je een baan hebt en op jezelf woont. Als je een baan hebt waar je een goed salaris verdient en genoeg geld overhoudt om te sparen, is de kans ook groter dat je spaargeld groeit. Leven van spaargeld klinkt voor veel mensen misschien als muziek in de oren, maar er is meer mogelijk dan je denkt. Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Zet je spaargeld aan het werk

Geld simpelweg op je spaarrekening laten staan is zonde. Je krijgt zo goed als geen rente en de inflatie (het steeds minder waard worden van geld) loopt flink op de laatste. Dat betekent letterlijk dat als je niets doet met je geld op je spaarrekening, dat het telkens minder waard wordt. Super zonde. Niemand wil dat zijn of haar zuurverdiende centen minder waard worden. Tijd om je spaargeld aan het werk te zetten.

Het is verstandig om te checken of je geen last hebt van lifestyle inflatie. Dat betekent dat je telkens meer geld bent gaan uitgeven nadat je meer geld bent gaan verdienen.

Leven van spaargeld? 4 tips

1. Start met beleggen

Er zijn veel mogelijkheden als je wilt beginnen met beleggen. Je kunt beleggen in bedrijven zoals Facebook, ASML en bijvoorbeeld Aegon, maar je kunt ook kiezen voor trackers (een verzamelmandje van een aantal bedrijven in een bepaalde sector of van een bepaalde beurs of je kunt kiezen voor obligaties (leningen die worden uitgegeven door de overheid of bedrijven). Zelf doe ik voornamelijk aan indexbeleggen via Brand New Day en DEGIRO. Na het lezen van het boek: Miljonair met een gewone baan is mijn in interesse in indexbeleggen aangewakkerd. Deze man had een doodnormale baan, maar is door elke maand te beleggen miljonair geworden. Fascinerend niet?

Hoe werkt het?

Zelf beleg ik al een aantal jaar bij DEGIRO en bij Brand New Day en dat bevalt erg goed. Het is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en bovenal handig in gebruik. Doordat je dividend (winstdeling) uitgekeerd krijgt (let op: niet elk bedrijf doet dat) van het bedrijf of de trackers waar jij aandelen in krijgt, kun je dit zien als rente, c.q. spaargeld. Geld dat je krijgt doordat je je spaargeld aan het werk zet.

Wil je ook starten met beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze 6 tips voor startende beleggers helpen je stap voor stap als je wilt beginnen met beleggen.

De geldmachine aanzetten

Hoe meer aandelen, hoe meer geld je krijgt. Als je een groot portfolio aan aandelen hebt, kan het zelfs zo zijn dat je kunt leven van je spaargeld (dividend). Het gemiddelde percentage aan dividend dat je ontvangt, ligt rond de 2%-6%. Veel meer op een spaarrekening. Daarnaast maak je ook rendement op je beleggingen, afhankelijk waar je in belegt (indexfondsen of aandelen in bedrijven) kan het oplopen tot zo’n 8%. Nog een extra win-win situatie om een deel van je spaargeld te gaan beleggen.

2. Deposito sparen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: je zet je geld een tijdje vast en vervolgens ontvang je daar een hoger percentage rente over. Hier zitten vrijwel geen risico’s aan en is dus veiliger dan beleggen. Je kunt ervoor kiezen om een bedrag voor drie-, zes-, negen maanden of één jaar vast te zetten. Of zelfs voor twee, vijf of tien jaar. Hoe langer je het geld vast zet, hoe meer rente je krijgt. Bij NIBC Direct kun je heel eenvoudig een deposito spaarrekening openen.

Edit 16 januari 2022: deposito sparen is niet meer zo aantrekkelijk vanwege de lage rentes. Onderzoek daarom of beleggen interessant is voor jou.

3. Investeren

Investeer je geld in vastgoed, start-ups of andere projecten waar jezelf in gelooft. Afhankelijk van de hoogte van je spaargeld, kun je besluiten wat voor jou de beste investering is. Crowdfunding is ook een optie. Daarnaast: vergeet niet te investeren als ondernemer, want zo blijf je de concurrentie voor en kun je groeien met je bedrijf.

Ga op zoek naar de beste investering

Geld investeren in projecten gaat je veel meer opleveren dan de rente op je spaarrekening. Het is zelfs één van de beste manieren om van geld meer geld te maken. Zodat je uiteindelijk kunt leven van spaargeld.

4. Eigen bedrijf opzetten

Het opzetten van een eigen bedrijf is ook iets wat slim is om geld in te investeren. Maar voordat je dat gaat doen, is het slim om te onderzoeken of het ondernemerschap wel bij je past en daarnaast is het nóg slimmer om een goed verdienmodel te bedenken en te testen.

Voorbeeld bedrijven

Als je een bedrijf opzet waar veel potentie inzit, denk aan een digitale bank zoals Knab, of de biologische, verse en lokale online supermarkt Crisp, de elektrische scooters van Felxy of Adyen, een software die zorgt dat online betalingen goed gestroomlijnd worden. Als je het goed doet met jouw eigen bedrijf, is dat dé ideale manier om veel geld te verdienen en uiteindelijk te leven van je spaargeld.


Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen en bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel specialist, maar deel mijn eigen kennis rondom financiële producten.

€ – *Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Efficiëntie verhogen binnen je bedrijf
Het verhogen van de efficiëntie binnen bedrijven is van levensbelang. Het zorgt niet alleen voor een kostenbesparing (en ik bedoel: welk bedrijf wil dat nu...
prepensioen: wat is het en hoe werkt het?
Als je mij via Instagram volgt, heb je het misschien al gezien. Later dit jaar ga ik met prepensioen. Op mijn eigen voorwaarden. De laatste...
Investeren als ondernemer
Als ondernemer is het verstandig om regelmatig te investeren. Hoe meer je investeert, hoe lager je winst is, hoe minder je belasting je hoeft te...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF