ondernemen-als-een-baas-def
Blog
fast-forward

Sparen

Wil je leren hoe je het beste rendement behaald op je spaargeld? Of hoeveel spaargeld je nodig hebt als spaarbuffer? Of twijfel je of je moet sparen en/of beleggen? Op Ondernemen als een baas vind je antwoorden op al deze vragen. 

Inflatie de kop indrukken

De rente op spaargeld is de afgelopen jaren flink gestegen. Sinds mid 2022 hadden we te maken met een torenhoge inflatie. Dat betekent letterlijk het steeds minder waard worden van geld. Om te zorgen dat de inflatie een beetje de kop ingedrukt werd, heeft de ECB (Europees Centrale Bank) besloten om te rente te verhogen. Door de rente te verhogen verwacht de ECB dat de groei van de economie een beetje geremd wordt.

Voordelen hoge rente

Het stijgen van de rente, betekent dat je ook weer meer rente krijgt over je spaargeld. En dat is toch mooi meegenomen. Bunq is de Nederlandse bank die al maanden met kop en schouders er bovenuit steekt en de hoogste rente aanbiedt. Op 26 juli 2023 is deze rente 2,46%.

En dat terwijl de grootbanken zoals ING en ABN AMRO flink achterblijven met hun rente op spaargeld.

Overstappen kan l0nen

Heb je veel spaargeld? Dan kan het lonen om over te stappen naar een bank met een hogere rente. Dit heb ikzelf ook gedaan begin 2023. Ik ben overgestapt naar bunq. Simpelweg omdat ze daar de hoogste rente aanbieden. Ik heb nu al ruim €150,- aan rente ontvangen die jaar zonder daar iets voor te hoeven doen. Chill toch?

Deposito sparen

Een andere manier om het meeste rendement uit je spaargeld te halen is deposito sparen. Dat betekent dat je spaargeld tijdelijk vast zet tegen een hogere rente. De rente voor deposito sparen is op dit moment (juli 2023) al zo’n 4%. Heb je veel spaargeld en vind je het geen probleem om het tijdelijk (lees: 1, 2, 3 of 5 jaar) vast te zetten? Dan kan het interessant zijn om je hier in te verdiepen, net als het bouwen van een depositoladder.

Sparen versus beleggen

Twijfel hoeveel geld je wil sparen en hoeveel geld je wil beleggen? En vraag je je misschien af wat de juiste verhouding is tussen sparen en beleggen? Ook dit onderwerp behandelen we op Ondernemen als een baas. Zelf hanteer ik de 80/20 regel. Dat betekent dat ik 20% van mijn vermogen in spaargeld heb zitten en 80% van mijn vermogen beleg ik in indexfondsen zoals je in mijn beleggingsportfolio kon lezen.

Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het was tijd voor iets nieuws. En nu – 6 jaar later – heb ik een...
Mijn reis naar financiële vrijheid
Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil inclusief vrijheid op het gebied van financiën. Mijn reis naar...
Contact Dionne Knooren - Ondernemen als een baas

Wat leuk dat je mijn website bezoekt! Mijn naam is Dionne Knooren, een avonturier die deels in Barcelona woont en dol is op geld.

Op Ondernemen als een baas deel ik mijn eigen ondernemersavontuur en geef ik je een kijkje in mijn persoonlijke financiën. Ook geef ik je tips als je wilt starten met beleggen, help ik je om een gedegen spaarplan te maken en leer ik je hoe je meerdere inkomstenbronnen genereert, zodat je geld op een passieve manier kunt verdienen. Met als doel dat je grip krijgt op je persoonlijke financiën en financiële rust ervaart.

Meer weten? Volg Ondernemen als een baas via Instagram.

Volg Ondernemen als een baas via