ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Indexbeleggen makkelijker maken in 3 stappen

Als je op zoek bent naar een fijne manier om vermogen op te bouwen voor later, is indexbeleggen een interessante optie. Waarom? Als je kiest voor indexbeleggen, beleg je in breed gespreide indexfondsen. Zo verklein je je risico op een eventueel verlies. Daarnaast is indexbeleggen een goede manier zonder al te veel tijd en stress te bouwen aan je beleggingsportfolio. 

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Beleggen van indexfondsen is eenvoudig omdat je enkel geld stort en dit automatisch gespreid wordt voor je. Zo verlaag je je risico enorm. Zo’n fonds volgt vervolgens het rendement van grote beursindexen met het idee om vergelijkbaar rendement te behalen zonder actief te kopen en te verkopen.

Indexfondsen proberen deze beursindexen zo nauw mogelijk na de bootsen.

Voordelen van indexbeleggen

Beleggen in indexfondsen heeft meerdere voordelen. Dit is ook direct de voornaamste reden dat veel (passieve) beleggers kiezen voor deze strategie:

  • Ideale manier om tegen relatief lage kosten in goed gespreide fondsen te beleggen. Als een bedrijf binnen het fonds minder presteert of zelfs failliet gaat, merk je daar in het fonds niet zoveel van. De andere bedrijven vangen de klap als het ware op. 
  • Behaald een bepaald bedrijf slechte resultaten? Dan wordt het bedrijf automatisch vervangen door een ander bedrijf dat er financieel beter voor staat. Hier heb jij zelf geen omkijken naar. 
  • Het is een laagdrempelige manier om te starten met beleggen. Je hebt niet veel kennis van beleggen en/of bedrijven nodig om te starten met indexbeleggen omdat beleggingsinstellingen het onderzoek voor je doen.

Daarnaast kun je nog op zoek gaan naar indexfondsen waarbij de dividendlekkage zo laag mogelijk is. Dividendlekkage is het deel van de dividendbelasting dat ingehouden wordt op je uitgekeerde dividend door de Belastingdienst. Brand New Day is mijn voorkeurspartij waar het dividendlekkage geheel gedicht is. Je weet misschien niet precies wat het is, maar het levert je weer extra rendement en minder werk op tegen dezelfde kosten.

Is beleggen in ETF hetzelfde als indexbeleggen?

Vaak wordt gedacht dat beleggen in EFT’s (exchange traded funds) hetzelfde is als indexbeleggen. Dat is niet waar. Het heeft veel overeenkomsten, maar het verschil zit hem in de manier van handelen op de beurs. 

ETF’s kunnen de hele dag verhandeld worden op de beurs, terwijl een indexfonds maar één keer per dag wordt verhandeld. De prijs van een indexfonds wordt bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde op het eind van een beursdag. Dat betekent dat je daar niet over na hoeft te denken en/of het instellen van orderlimieten. Als je een ETF’s wilt verkopen, moet je daar wel over nadenken en/of een orderlimiet instellen. 

Waar kun je indexbeleggen?

Bij de meeste brokers kun je indexbeleggen, zelf doe ik het onder andere via Brand New Day. Afhankelijk van je strategie, zoek je een broker uit die aansluit bij jouw beleggingswensen. Let op bij het uitzoeken van een broker dat de kosten niet te hoog worden. Hoe hoger de kosten, hoe groter de impact is op het behaalde rendement. En dat wil je niet. 😉 Je wilt een zo groot mogelijk vermogen opbouwen. 

Stappenplan om te starten met indexbeleggen

Heb je besloten om te starten met indexbeleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem! De informatie in deze blog gaat je helpen. Daarnaast vind je in het stappenplan beleggen nog meer veel informatie als je voor het eerst gaat starten met beleggen. Zo moet je onder andere voor jezelf bepalen wat je beleggingsdoel is. Dat helpt je namelijk om jezelf te motiveren om elke maand of elk kwartaal geld over te maken naar je beleggingsrekening. Als laatste deel ik graag mijn absoluut favoriete boeken over beleggen. Boeken waar ik veel geleerd heb over beleggen en daardoor wist welke keuzes ik moest maken.

1. Zoek uit in welke indexfondsen je wil beleggen

Wil je beleggen in duurzame fondsen? Of beleg je liever in fondsen die de index van de Dow Jones volgen? Of vind je het belangrijk dat de kosten zo laag mogelijk zijn? 

Zodra je weet waar voor jou de focus op ligt, kun je op zoek gaan naar indexfondsen waar je in wil beleggen. 

Wil je liever beleggen in een vooraf opgesteld beleggingsportefeuille door experts? Dat kan via Brand New Day. Dit maakt beleggen in indexfondsen nóg makkelijker. Je hoeft niet zelf uit te zoeken in welke indexfondsen je wilt beleggen, maar je kiest voor een bepaald modelportefeuille opgesteld op basis van 5 risico-niveaus.. Dit heb ikzelf ook gedaan. Ik heb gekozen voor een zeer offensief (hoog risico) beleggingsportefeuille vanwege mijn lange horizon.  

2. Bepaal het bedrag dat je wil beleggen

Zoek uit wat een realistisch bedrag is dat je elke maand (of elk kwartaal) kan beleggen. Belangrijk dat je nog steeds elke maand kan sparen op een spaarrekening en dat je het bedrag dat je maandelijks (of elk kwartaal) over wil maken naar je beleggingsrekening, vol kan houden. Begin liever met een iets kleiner bedrag dat makkelijk vol te houden is en verhoog het bedrag als je merkt dat je meer geld kan investeren. Wacht niet, begin liever eerder met een klein bedrag dan te wachten totdat je een groot bedrag periodiek kan investeren.

3. Stel een automatische incasso in

Voorkomen dat je vergeet geld over te maken naar je beleggingsrekening? Stel een automatische incasso in. Zo weet je zeker dat je elke maand of elk kwartaal bouwt aan een fijn vermogen voor later. 

Indexbeleggen wordt gezien als de beste strategie voor 90% van de beleggers. Bron

Mijn beleggingsstrategie

Recent heb ik mijn eigen beleggingsstrategie flink onder de loep gegooid. Het moest simpeler, met minder risico en daarnaast volledig geautomatiseerd, zodat ik er geen omkijken naar heb. 

Op de schop

De afgelopen maanden heb ik daarom diverse beleggingsrekeningen gesloten, want mijn nieuwsgierigheid was een beetje uit de hand gelopen. Ik had de afgelopen jaren veel rekeningen geopend, omdat ik wilde weten hoe verschillende brokers werkten. Ondertussen doe ik alleen nog maar indexbeleggen. En dat doe ik via Brand New Day en mijn huisbank. Elke maand maak ik via een automatische incasso een vast bedrag over naar mijn beleggingsrekeningen waarbij het geld direct geïnvesteerd wordt in breed gespreide indexfondsen. 

In mijn zoektocht naar indexfondsen heb ik gelet op:

  • Lage kosten
  • Goed gespreide fondsen
  • Zo weinig mogelijk dividendlekkage

Op die manier bouw ik met relatief weinig risico een fijn vermogen op. In mijn beleggingsportfolio lees je meer over mijn nieuwe beleggingsstrategie inclusief hoeveel geld ik elke maand investeer in indexfondsen. 

Het constant inleggen van een kleiner bedrag is makkelijker te overzien dan eenmalig een grot bedrag. Ook voorkom je zo dat je precies op de top van de markt koopt en de koers vervolgens alleen nog maar keldert

Disclaimer 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel is in samenwerking met Brand New Day geschreven. Ook bevat het artikel affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF