ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Besparen op vaste lasten? 5 tips!

Alles wordt duurder en tegelijkertijd stijgt de inflatie. Gelukkig heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de spaarrente de afgelopen maanden verhoogd, waardoor de inflatie de kop ingedrukt wordt. Maar dat betekent alsnog dat het heel veel duurder is geworden. Daarom is het slim om uit te zoeken hoe je kan besparen op je vaste lasten. Maar wat zijn handige tips om minder geld kwijt te zijn?  

1. Bespaar op je boodschappen

De boodschappen zijn voor veel mensen een grote kostenpost. Daarom dat het slim is om te kijken hoe je kan besparen op deze kostenpost. Voor je aan de slag kan met besparen op je boodschappen, moet je eerst wel weten hoeveel geld je gemiddeld per maand uitgeeft aan de boodschappen. Zodra je dat weet, kun je via het Nibud uitzoeken wat ‘normaal’ is in jouw situatie. Zo heb je een richtlijn. 

Wil je besparen op je boodschappen? Maak dan altijd een boodschappenlijstje, ga nooit als je honger hebt naar de supermarkt en probeer weekboodschappen te doen. Daarnaast heb je tegenwoordig allerlei apps waar je met korting boodschappen kan doen. Denk aan de Scoupy app, de app van Woolsocks, de Tikkie app, maar je kan ook een keertje TooGoodToGo proberen. 

2. Vraag voor korting bij je televisie- en internet abonnement 

Wist je dat als je belt naar je huidige televisie- en internet aanbieder dat je twijfelt om over te stappen naar je concurrent, dat je vaak iets van korting aangeboden krijgt? Het is voor bedrijven veel goedkoper om bestaande klanten binnen te houden (en dus de retentie zo laag mogelijk te houden) dan nieuwe klanten binnen te halen. Daarom dat ze maar al te graag met korting strooien. 

Probeer het zelf maar eens. Het is echt een hele laagdrempelige manier om te besparen op je vaste lasten. Online kun je heel eenvoudig internet abonnementen vergelijken waardoor je nog sterker het gesprek in kan gaan omdat je bijvoorbeeld ziet dat partij X met dezelfde voorwaarden goedkoper is of extra’s aanbiedt. 

Via Prijsvergelijken vind je nog veel meer handige tips hoe je kan besparen op je vaste lasten. 

3. Zet de verwarming een graad kouder

Het verwarmen van je huis kan een grote kostenpost zijn. Het is daarom ook een hele simpele manier om te besparen op je vaste lasten. Zet je verwarming een graadje lager, investeer in een goede kruik, een dik wollen vest of trui en een warm dekentje voor op de bank of als je thuis aan het werken bent. Door veel thee, chocomel of koffie te drinken houd je jezelf ook warm en heb je bijna niet door dat de verwarming een graad (of zelfs meer) kouder staat. 

Wil je meer tips hoe je kan besparen op je energierekening? Dan gaan deze 23 tips je helpen. 

4. Check je verzekeringen

In Nederland zijn we dol op verzekeringen. Vaak hebben we dubbele verzekeringen of kun je die verzekeringen ook op een andere plek goedkoper afsluiten. Als je wilt besparen op je vaste lasten, is het slim om je verzekeringen onder de loep te nemen en te kijken of je alle verzekeringen wel nodig hebt en of je niet beter uit bent bij een andere, goedkopere partij. Of dat het misschien slim is om je verzekeringen over te zetten van een andere aanbieder die goedkoper is per maand, maar waar het eigen risico een stuk hoger is dan bij een reguliere verzekeraar. Deck verzekeringen biedt deze constructie aan. 

5. Vervang energie sluipers

Elk huis heeft zijn eigen energie sluipers. Of dat nu een oude koelkast, een diepvries die niet meer goed sluit of een droger die energie vreet. Om erachter te komen welke apparaten energie sluipen, kun je een energiemeter kopen. Zo’n energiemeter meet het stroomverbruik van een specifiek apparaat. Zo weet je direct of het een energie sluiper is. 

Laat jij de oplader van je telefoon ook altijd in het stopcontact zitten terwijl je telefoon er niet aan hangt? Dan verbruikt de oplader alsnog zo’n 2 watt per uur(!). Door hem telkens eruit te trekken als je klaar bent met opladen, kan dit al zo’n €15,- per jaar schelen. Niet veel, maar wel snel bespaard. Waarschijnlijk heb je nog meer dan dit soort stekkers die je niet zo vaak uittrekt in je huis. 

Bonus tip: douche een minuutje korter. Je hebt warm water nodig om te douchen. Dit water wordt opgewarmd op gas of elektrisch. Afhankelijk van jouw huis. Een minuutje per dag minder lang douchen kan al een behoorlijk bedrag schelen op je energieverbruik en dus uiteindelijk je energierekening. 

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...
Besparen op vaste lasten
Alles wordt duurder en tegelijkertijd stijgt de inflatie. Gelukkig heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de spaarrente de afgelopen maanden verhoogd, waardoor de inflatie de...
Wat is een side hustle?
Sidle hustle is een term die je waarschijnlijk veel voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in passief inkomen en/of het opzetten van meerdere...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF