ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Remote werken: overal geld verdienen

Ik neem je mee in de wereld van remote werken. Hoe kun jij plaats onafhankelijk geld verdienen? Voordat ik dat doe, wil ik je kort iets meegeven over mezelf: ik ben Naomi Rustenberg en schrijf graag over geld besparen en verdienen! Ik woon met mijn gezin in Spanje, maar ik werk veelal voor opdrachtgevers in Nederland. Het mooie aan online werken is dat het dus niet uitmaakt of je in Bali, Suriname of ‘gewoon’ in Nederland zit. Overal kun je geld verdienen. Maar voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar remote opdrachten of een baan, moet je de volgende vragen kunnen beantwoorden:

  1. Waarom wil je remote werken?
  2. Wil je als remote werknemer of ondernemer aan de slag?
  3. Wat heb je te bieden?

Waarom wil je remote werken?

Remote werken heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen. Ik wilde vaker thuis zijn en toch geld kunnen verdienen. Ik ervaar nu minder stress als een van mijn kinderen thuis is om uit te zieken. Het thuiswerken zorgt voor een betere balans. Hieronder vind je een lijstje van voordelen van remote werken:

  • Flexibiliteit en vrijheid: je hebt meer zeggenschap over je werkuren. Je kunt zelf meer bepalen wanneer en hoe je aan het werk gaat.
  • Geld én tijd besparen: je geeft minder geld uit aan werkkleding, lunches en reizen. Je besteedt minder tijd aan reizen en kunt wat multitasken: tijdens een pauze pak je een huishoudelijke taak van 5 minuten op.
  • Internationale kansen: het grootste deel van mijn inkomsten komt uit Nederland. Maar ik heb ook opdrachten mogen doen voor andere bedrijven wereldwijd. Door remote te werken, kun je sneller voor internationale organisaties aan de slag.Een ander voordeel van remote werken is een gezondere marge op je loon of omzet t.o.v. je kosten. Je houdt met een Nederlands uurloon én lagere woonkosten in Zuid-Spanje meer geld over. Je kunt het geld dat je overhoudt, sparen en beleggen voor een goede financiële buffer. Tja, helaas zijn er ook nadelen aan remote werken.
  • Sociale contacten: met remote werk heb je vaak geen collega’s om je heen en kun je je eenzaam voelen. Je moet daarom actief op zoek naar mogelijkheden voor sociale activiteiten.
  • Discipline: je moet wel een beetje gedisciplineerd zijn en zelf enige structuur en planning aanbrengen. En, je moet goed kunnen communiceren met je opdrachtgevers en klanten.
  • Investeren: of je als werknemer of ondernemer aan de slag gaat, je zult moeten investeren in je thuiswerkplek. Ik heb een thuiskantoor met bijvoorbeeld een bureau(stoel), laptop, draadloze muis, toetsenbord, extra scherm en een printer en boekenkast.

Wil je als remote werknemer of ondernemer aan de slag?

Voor de ultieme vrijheid raad ik iedereen ondernemerschap aan. Maar met vrijheid komt ook meer (financiële) verantwoordelijkheid. Je moet o.a. meer tijd besteden aan de financiële administratie, belastingen en pensioen. Als werknemer kun je veel door je werkgever laten uitzoeken.

Daarnaast is het slim om meerdere side hustles op te zetten, omdat dat zorgt voor meerdere inkomstenbronnen. En dat is altijd fijn als ondernemer.

Wat heb je te bieden?

In Nederland had ik al een stationery bedrijf. Dat was mijn eerste inkomstenbron toen ik pas in Spanje kwam wonen. Mijn eerste interim opdracht als secretaris/adviseur deed ik bij mijn vorige werkgever. Na deze opdracht ben ik verdergegaan als tekstschrijver. Ik houd van schrijven. Schrijven is altijd wel de rode draad geweest in de vele verschillende functies die ik heb uitgevoerd. Naast het schrijven houd ik me bezig met online marketing (SEO). Ik leer elke dag steeds meer bij over online marketing en bied daardoor steeds meer waarde aan mijn opdrachtgevers. Ook werk ik aan mijn eigen onlineprojecten. Als ondernemer heb je namelijk meerdere inkomstenbronnen nodig.

Wat is je talent?

Maar nu terug naar jou, wat heb je te bieden? Wat zijn je talenten (die je van nature hebt)? Waar heb je al ervaring in? En, wat wil je nog leren de komende periode? Zelfreflectie helpt om online gerichter zoeken naar vacatures en/of opdrachten. Sociale media als LinkedIn en Facebook zijn bijvoorbeeld ‘plekken’ om online werk te vinden. Sluit je aan bij communities of groepen en werk aan je online zichtbaarheid. Platformen zoals Upwork zijn interessant als je nog geen professioneel remote netwerk hebt.

Tip: zoek op ‘remote’ op sociale media platformen waar je graag zelf bent. Volg mensen die remote werk promoten. Zo ben je er snel bij wanneer er weer een vacature of opdracht vrijkomt. Voor je het weet, kun je samen met je gezin op avontuur en remote werken.

Wil je meer weten over online geld verdienen (en besparen)? Dan kun je meer lezen op Mamabudget.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...
Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen
Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF