ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day

De meeste mensen kennen Brand New Day voornamelijk als pensioenbank. Ze zijn groot geworden door hun sterke positie binnen pensioenbeleggen. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day. Dit betekent dat je in principe al je beleggingen onder één dak kunt onderbrengen: pensioenbeleggen (beleggen in box 1) en en regulier beleggen (in box 3). Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om een vermogen op te bouwen bij Brand New Day? Lees snel verder!

Wat is het verschil tussen box 1 en box 3?

De Belastingdienst maakt gebruikt van allerlei boxen om aan te duiden in welke belastingschaal je vermogen valt. In box 3 wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast. Je gaat pas belasting betalen over je vermogen (o.a. spaargeld, beleggingen, tweede huis) als je de grens van €57.000,- bereikt hebt. Heb je aan het eind van het jaar meer dan €57.000,- aan vermogen? Dan moet je daar vermogensrendementsbelasting over betalen.

De som is als volgt: je bezittingen (spaargeld, tweede huis etc.) min de eventuele schulden die je hebt. Het bedrag dat dan overblijft is je vermogen. Let op: het betreft je persoonlijke vermogen. 

Modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day

Box 1 bevat inkomsten uit werk en woning. Bijvoorbeeld je salaris. In deze box mag je een aantal zaken aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheekrente en aanvullend pensioen dat jezelf opbouwt (niet je werkgeverspensioen). En het fijne is, is dat box 1 buiten de vermogensrendementsheffing van €57.000,- van box 3 valt. Dat betekent dat het geld dat je opbouwt op je aanvullende pensioenrekening in box 1 niet meetelt voor de som je die maakt in box 3. Begrijp je het nog? 😉

Dat maakt het daardoor aantrekkelijk om te starten met het opbouwen van je pensioen door pensioensparen en/of pensioenbeleggen. Daarnaast is het extra interessant als je nog veel jaarruimte en/of reserveringsruimte hebt, te starten met (extra) pensioen opbouwen. Dat betekent dat je met belastingvoordeel geld opzij kan zetten voor je pensioen.

Modelbeleggen versus vrij beleggen

Met de vrije beleggingsrekening van Brand New Day krijg je twee opties, namelijk: modelbeleggen of vrij beleggen. Allemaal leuk en aardig, maar wat houdt het in en nog belangrijker: wat is het verschil?

Kies je voor modelbeleggen? Dan beleg je automatisch in een slimme mix van aandelen en obligatiefondsen die aansluit op je beleggershorizon. Je kunt dus niet zelf exact aangeven waar je in wilt beleggen, maar je kiest voor slimme mix van aandelen- en obligatiefondsen die aansluit op jouw risicoprofiel. Binnen Brand New Day bestaan er 5 profielen:

ModelportefeuillePercentage aandelenPercentage obligaties
Zeer offensief (veel risico)100%0%
Offensief70%30%
Neutraal50%50%
Defensief30%70%
Zeer defensief (weinig risico)10%90%
Modelbeleggen bij Brand New Day

Iemand die kiest voor een zeer offensief modelportefeuille is bereid om veel risico te nemen. Iemand die kiest voor een zeer defensief modelportefeuille is iemand die juist zo min mogelijk risico neemt. Je kunt voor jezelf bepalen waar je je fijn bij voelt en een keuze maken.

Op de website van Brand New Day kun je per modelportefeuille zien waar je vervolgens in gaat beleggen. Modelbeleggen bij Brand New Day is interessant als je graag wil beleggen voor de langere termijn en geen omkijken ernaar wilt hebben. Je kan het namelijk volledig automatiseren. Met een modelprofiel beleg je in een handomdraai met een wereldwijde spreiding in zeer goede Vanguard en Northern Trust fondsen. Met je beleggingen volg je passief de markt, of beter gezegd, de onderliggende index. Dit levert naast minder stress, ook een stabiel gemiddeld rendement op. Als je risicoprofiel in lijn is met je beleggershorizon, dan kan je een dipje in de markt best hebben. 

Vrij beleggen

Lieve zelf aan de knoppen zitten? Dan kan met vrij beleggen. Je hebt de keuze uit 14 indexfondsen. Je kunt zelf bepalen waar je in investeert en hoeveel risico je neemt. Je kunt kiezen uit 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen. Daarnaast kun je kiezen voor automatische risicoafbouw. Dat houdt in dat je 15 jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, iets veiliger gaat beleggen. Dit kun je instellen voor alle beleggingsrekeningen bij Brand New Day. Dit hoeft er overigens niet. 

Automatisch herbalanceren van je beleggingsportfolio

Automatisch risicoafbouw, kan je net als automatisch herbalanceren, zelf aan of uit zetten. Daarnaast kun je binnen vrij beleggen bij Brand New Day kiezen voor automatisch herbalanceren. Het kan namelijk zo zijn dat je beleggingen of obligaties harder stijgen waardoor er scheefgroei ontstaat. Je kunt er dan via deze extra optie voor kiezen dat je portfolio automatisch te herbalanceren conform de verdeling van je oorspronkelijke modelportefeuille wordt zoals je het zelf hebt ingesteld. Bijvoorbeeld 25% aandelen en 75% obligaties. 

Wat zijn de kosten bij modelbeleggen en vrij beleggen bij Brand New Day?

Een groot voordeel van beleggen bij Brand New Day vind ik hun transparantie in kosten. De informatie over de kosten is eenvoudig te vinden en je hebt niet te maken met kleine lettertjes. Wel zo fijn!

ModelbeleggenVrij beleggen
€0,- afsluitkosten€0,- afsluitkosten
0% transactiekosten0% transactiekosten
0,34% servicekosten (p./j.)0,44% servicekosten (p./j.)
0,15% – 0,17% fondskosten (p./j.)0,15% – 0,26% fondskosten (p./j.)
Kostenoverzicht modelbeleggen en vrij beleggen Brand New Day

Als je kiest voor modelbeleggen ben je iets goedkoper uit dan wanneer je kiest voor vrije fondskeuze (vrij beleggen). Dit komt deels natuurlijk omdat de keuze in het aantal en in het soort fondsen groter is als je vrij belegt. Je kunt exact jouw gewenste portfolio samenstellen qua beleggingsfondsen. 

Beleggen in box 3 via Brand New Day

Wat zijn de voordelen van beleggen in box 3 bij Brand New Day?

Als je kiest voor beleggen in box 3 via Brand New Day zijn er een aantal voordelen. Zo hoef je geen stortingskosten te betalen als je geld overmaakt naar je beleggingsrekening, hebben ze recent de kosten verlaagt van de service fee. Deze zijn nu bij modelbeleggen 0,34% p.j. en bij vrij beleggen 0,44% p.j. 

Daarnaast is het stiekem ook heel erg fijn dat ze naast deze beleggen propositie ook een sterke pensioenbeleggen propositie hebben. Zo kun je ervoor kiezen om al je beleggingen onder één dak onder te brengen. En daarnaast – kan ik uit ervaring zeggen – dat het dashboard waar Brand New Day mee werkt heel overzichtelijk is. Je ziet in een oogopslag het bruto en netto rendement en dat in een overzichtelijke grafiek. 

Voor welke optie ga jij?

Als je wilt weten wat de beste keuze is voor jou: modelbeleggen of vrij beleggen, moet je jezelf de vraag stellen of je over voldoende kennis beschikt over beleggen om een eigen fondsselectie te kiezen die past bij je beleggingshorizon en risicoprofiel.

Gelukkig kan je tussentijds altijd switchen tussen modelbeleggen en vrij beleggen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kijk dan op www.vindjeadviseur.com. Zelf ben ik een voorstander van passief beleggen en te kiezen voor beleggen in indexfondsen

Als jij liever iets actiever wilt beleggen en de touwtjes zelf in handen wilt houden, is vrij beleggen een betere fit.

Hoe bevalt het?

Ondertussen beleg ik alweer een tijdje via Brand New Day. Zowel pensioenbeleggen als beleggen in box 3. En ik ben heel tevreden. Wil je meer weten over mijn ervaringen? Lees dan mijn review over beleggen bij Brand New Day.

Disclaimer 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel is in samenwerking met Brand New Day geschreven. Ook bevat het artikel affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF