ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day

De meeste mensen kennen Brand New Day voornamelijk als pensioenbank. Ze zijn groot geworden door hun sterke positie binnen pensioenbeleggen. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day. Dit betekent dat je in principe al je beleggingen onder een dak kunt onderbrengen: pensioenbeleggen (beleggen in box 1) en en vrij beleggen in box 3. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om een vermogen op te bouwen bij Brand New Day? Lees snel verder!

Wat is het verschil tussen box 1 en box 3?

In box 3 wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast. Je gaat pas belasting betalen over je vermogen (o.a. spaargeld, beleggingen, tweede huis) als je de grens van €50.650,- euro bereikt hebt. Dus heb je aan het eind van het jaar meer dan €50.650,- euro aan vermogen? Dan moet je daar vermogensbelasting over betalen. De som is als volgt: bezittingen (spaargeld, tweede huis etc.) min de schulden die er zijn. Het bedrag dat dan overblijft is je vermogen. Let op: het betreft als je persoonlijke vermogen. 

Modelbeleggen of vrij beleggen bij Brand New Day

Box 1 bevat inkomsten uit werk en woning. Bijvoorbeeld je salaris. In deze box mag je een aantal zaken aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekrente en aanvullend pensioen dat jezelf opbouwt (niet je werkgeverspensioen). En het fijne is, is dat box 1 buiten de vermogensrendementsheffing van €50.650,- euro van box 3 valt. Dat betekent dat het geld dat je opbouwt op je aanvullende pensioenrekening in box 1 niet meetelt voor de som je die maakt in box 3. Begrijp je het nog?

Dat maakt het daardoor aantrekkelijk om te starten met het opbouwen van je pensioen middels bijvoorbeeld pensioensparen of pensioenbeleggen. Daarnaast is het aantrekkelijk om geld in je pensioen te stoppen als je jaarruimte en/of reverseringsruimte hebt.

Modelbeleggen versus vrij beleggen

Met de vrije beleggingsrekening van Brand New Day krijg je twee opties, namelijk:modelbeleggen of vrij beleggen, maar wat houdt het in en wat is het verschil? Kies je voor modelbeleggen, dan beleg je automatisch in een slimme mix van aandelen en obligatiefondsen die aansluit op je beleggershorizon. Je kunt dus niet zelf exact aangeven waar je in wilt beleggen, maar je kiest voor slimme mix van aandelen- en obligatiefondsen die aansluit op jouw risicoprofiel. Binnen Brand New Day bestaan er 5 profielen:

ModelportefeuillePercentage aandelenPercentage obligaties
Zeer offensief100%0%
Offensief70%30%
Neutraal50%50%
Defensief30%70%
Zeer defensief10%90%
Modelbeleggen bij Brand New Day

Iemand die kiest voor een zeer offensief modelportefeuille is bereid om veel risico te nemen. Iemand die kiest voor een zeer defensief modelportefeuille is iemand die juist zo min mogelijk risico neemt. Je kunt voor jezelf bepalen waar je je fijn bij voelt en een keuze maken. Op de website van Brand New Day kun je per modelportefeuille zien waar je vervolgens in gaat beleggen. Modelbeleggen bij Brand New Day is interessant als je graag wilt beleggen voor de langere termijn en er niet te veel omkijken naar wilt hebben. Met een modelprofiel beleg je in een handomdraai met een wereldwijde spreiding (naar marktkapitalisatie) in zeer goede Vanguard en Northern Trust fondsen. Met je beleggingen volg je passief de markt, of beter gezegd, de onderliggende index. Dit levert naast minder stress, ook een stabiel gemiddeld rendement op. Als je risicoprofiel in lijn is met je beleggershorizon, dan kan je een dipje in de markt best hebben. Deze modelportefeuilles bieden je dan de handvatten die je nodig hebt. 

Vrij beleggen

De tweede optie is dat je zelf de fondsen selecteert waar je in belegt. Oftewel vrije fondskeuze. Je hebt keuze uit 14 indexfondsen Je kunt zelf bepalen waar je in investeert en hoeveel risico je neemt. Je kunt kiezen uit 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen. Daarnaast kun je kiezen voor automatische risicoafbouw. Dat houdt in dat je 15 jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, iets veiliger gaat beleggen. Dit kun je instellen voor alle beleggingsrekeningen bij Brand New Day. Dit hoeft er overigens niet. 

Automatisch risicoafbouw, kan je net als automatisch herbalanceren, zelf aan of uit zetten. Daarnaast kun je binnen vrij beleggen bij Brand New Day kiezen voor automatisch herbalanceren. Het kan namelijk zo zijn dat je beleggingen en/of obligaties harder stijgen waardoor er schreefgroei ontstaat. Je kunt er dan via deze extra optie voor kiezen dat je portfolio automatisch te herbalanceren conform de verdeling van je oorspronkelijke modelportefeuille wordt zoals je het zelf hebt ingesteld. Bijvoorbeeld 25% aandelen en 75% obligaties. 

Wat zijn de kosten bij modelbeleggen en vrij beleggen bij Brand New Day?

Een groot voordeel van beleggen bij Brand New Day vind ik hun transparantie in kosten. De informatie over de kosten is eenvoudig te vinden en je hebt niet te maken met kleine lettertjes.

ModelbeleggenVrij beleggen
€0,- afsluitkosten€0,- afsluitkosten
0% transactiekosten0% transactiekosten
0,34% servicekosten (p./j.)0,44% servicekosten (p./j.)
0,15% – 0,17% fondskosten (p./j.)0,15% – 0,26% fondskosten (p./j.)
Kostenoverzicht modelbeleggen en vrij beleggen Brand New Day

Als je kiest voor modelbeleggen ben je iets goedkoper uit dan wanneer je kiest voor vrij fondskeuze. Dit komt deels natuurlijk omdat de keuze in het aantal en in het soort fondsen groter is als je vrij belegt. Je kunt ook exact jouw gewenste portfolio samenstellen qua beleggingsfondsen. 

Beleggen in box 3 via Brand New Day

Wat zijn de voordelen van beleggen in box 3 bij Brand New Day?

Als je kiest voor beleggen in box 3 via Brand New Day zijn er een aantal voordelen. Zo hoef je geen stortingskosten te betalen als je geld overmaakt naar je beleggingsrekening, hebben ze recent de kosten verlaagt van de service fee. Deze zijn nu bij modelbeleggen 0,34% p.j. en bij vrij beleggen 0,44% p.j. 

Daarnaast is het stiekem ook heel erg fijn dat ze naast deze beleggen propositie ook een hele sterke pensioenbeleggen propositie hebben. Zo kun je ervoor kiezen om al je beleggingen onder een dak onder te brengen. En daarnaast – kan ik uit ervaring zeggen – dat het dashboard waar Brand New Day mee werkt heel overzichtelijk is. Je ziet in een oogopslag het rendement dat behaald is in een overzichtelijke grafiek. 

Voor welke optie ga jij?

Als je wilt weten wat de beste keuze is voor jou: modelbeleggen of vrij beleggen en dus zelf je fondsen kiest bij Brand New Day, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: of je voldoende kennis van beleggen hebt, om je eigen fondsselectie te maken die past bij je beleggershorizon en risicoprofiel. Gelukkig kan je tussentijds altijd switchen tussen de vrije fondskeuze en modelbeleggen. Mocht iemand daar hulp bij willen? Kijk dan op www.vindjeadviseur.com. Zelf ben ik een voorstander van passief beleggen en te kiezen voor indexfondsen uit een vooraf samengesteld modelportefeuille. 

Als jij liever iets actiever wilt beleggen en de touwtjes in handen hebt waar je exact in investeert, kun je kiezen voor vrij beleggen.

Hoe bevalt het?

Ondertussen beleg ik alweer een tijdje via Brand New Day. Zowel pensioenbeleggen als beleggen in box 3. En ik ben heel tevreden. Wil je meer weten over mijn ervaringen? Lees de review over beleggen bij Brand New Day.

Let op: ik ben geen financieel adviseur en ik verstrek geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Het artikel bevat affiliate marketing links. Als je via mijn link een aankoop doet, krijg ik commissie. Het kost niets extra’s voor jou, maar je helpt mij daarmee enorm.

*€ – Dit artikel is in samenwerking met Brand New Day geschreven.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF