ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is een beleggingsdoel?

Als je niet weet wat je doel is, weet je ook niet welke kant je op moet. Voor velen is dit waarschijnlijk een bekende uitspraak. Dit geldt niet alleen voor doelen die je wil bereiken in je dagelijkse leven zoals sportdoelen, maar ook voor je beleggingen. Als je niet weet wat je beleggingsdoel is, is het ook lastiger om jezelf te motiveren om elke maand geld te investeren. Hoe je zo’n doel opstelt, uitrekent hoelang het duurt totdat je hem behaald hebt en wat mijn eigen beleggingsdoelen zijn, lees je hieronder.

Het belang van een beleggingsdoel

Het is heel simpel: als je weet wat je doel is, weet je ook wat je moet doen om dat doel te bereiken. Zo werkt dat nu eenmaal. Daarnaast helpt het om jezelf te motiveren om elke maand weer geld over te maken naar je beleggingsrekening.

Mensen zijn vaak onrealistisch optimistisch. We denken dat het financiële plaatje voor later goed geregeld is, maar de praktijk laat zien dat dat niet altijd het geval is. Daarnaast vinden we het lastig om geld opzij te zetten voor later. We willen liever nu beloond worden voor onze acties. Alleen gaat die vlieger natuurlijk niet op bij beleggen. Je belegt immers voor de lange termijn. Het duurt heel wat jaren voor je beloond wordt voor het geld dat je 10, 20 of misschien wel 30 jaar lang opzij hebt gezet.

Hoe bedenk je een beleggingsdoel?

Om erachter te komen wat jouw doel is (of wordt) met het geld dat je periodiek belegt, kun bij jezelf nagaan waar jouw grootste droom is. Het kan zijn dat je hier geen kant-en-klaar antwoord op hebt. Geef jezelf de tijd om erachter te komen waar jij elke maand geld voor opzij wilt zetten.

Het kan van alles zijn en het is voor iedereen anders. De een wil een camper kopen om vervolgens rond te reizen door Europa, iemand anders wil juist eerder stoppen met werken en weer iemand anders wil graag een vakantiehuis kopen aan de Costa del Sol.

Wat is een beleggingsdoel?

Je kan ook meerdere (kleine) doelen hebben

Misschien heb jij geen grote wensen, maar wil je vooral blijven genieten zoals je dat nu ook doet als je straks met pensioen bent. Of wil je bijvoorbeeld twee keer per jaar op vakantie. Of heb je een droomauto die je wil kopen over een X aantal jaar.

Ben je erachter wat jouw beleggingsdoel is? Mooi! Dan is het tijd om uit te rekenen welk prijskaartje aan jouw doel hangt. Ook dit is voor iedereen persoonlijk. Je kan al een vakantiehuisje kopen voor €200.000,-, maar misschien is het jouw droom om een villa te kopen met een prijskaartje van zo’n 1 miljoen euro.

Hoeveel tijd nodig voor realiseren van je doel

Zodra je weet welk prijskaartje hangt aan jouw dromen, kun je een globale schatting maken hoeveel tijd het kost om dat bedrag bij elkaar te beleggen. Dat doe je zo:

  1. Je zoekt uit hoeveel geld je elke maand kan beleggen. Let op: zorg dat je nog steeds elke maand kan sparen en het bedrag dat je belegd dus een realistisch bedrag is. En een bedrag is dat je minimaal 10, 20 of zelfs 30 jaar elke maand kan beleggen.
  2. Vul vervolgens via vermogensopbouw calculator in. Daarvoor moet je een grove schatting hebben wat jouw droom ongeveer kost. Je vult het bedrag in dat je elke maand kan beleggen, de looptijd (hoelang heb je nog tot het realiseren van jouw droom?) en het rendement. Het gemiddelde rendement is zo’n 6%.

Als voorbeeld. Jouw droom is een vakantiehuisje van ongeveer €250.000,- aan de Franse kust en je kan elke maand €250,- beleggen. Dan duurt het ruim 29 jaar voordat je je beleggingsdoel bereikt hebt.

De blauwe lijn laat het rente-op-rente effect zien. Hoe langer jij geld de tijd geeft om te groeien, hoe meer waard het wordt.

Wil je liever nog even door sparen? Dan kan! Je ziet hoe langer je het geld laat staan, hoe sterker de lijn stijgt.

Wil je sneller je beleggingsdoel behalen?

Dan kun je twee dingen doen: of je gaat op zoek naar manieren om meer geld te verdienen zodat je meer geld periodiek kan beleggen of je kiest ervoor om je droom iets aan te passen door op zoek te gaan naar een goedkoper vakantiehuisje als voorbeeld. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waar mijn voorkeur naar uitgaat. 😉

Wat is mijn beleggingsdoel?

Zelf heb ik meerdere beleggingsdoelen waar ik naar toe werk en daar houd ik in mijn beleggingsstrategie ook rekening mee. Ik beleg voor de lange termijn volledig geautomatiseerd en met relatief weinig risico. Dat lees je allemaal terug in mijn beleggingsportfolio. Daarnaast spaar ik voor bijvoorbeeld mijn prepensioen. Dat is een korte termijn doel, waardoor het niet handig is om te gaan beleggen. Uiteraard zorg ik dat ik het beste rendement bepaal met mijn spaargeld. Dat betekent dat al mijn spaargeld bij bunq staat. Die hanteren namelijk de hoogste spaarrente (2,01%). Verandert de rente en is de spaarrente ergens anders hoger? Dan is de kans groot dat ik alles weer verhuis naar een andere (mono)bank. 😉

  • Met prepensioen gaan. Ik wil niet wachten met genieten van het leven totdat ik straks oud ben. Ik wil nu ook genieten. Daarom besloot ik 1 juni 2023 voor 7 maanden met prepensioen te gaan. En vooral veel te reizen en te genieten van de dingen waar ik blij van word. Dit is mijn eerste prepensioen, maar ik kan mij zo voorstellen dat het niet de laatste keer is. 😉
  • Financiële vrijheid ervaren. De vrijheid om te doen en te laten wat ik wil. Ik ben minimalistisch en geef weinig om spullen. Des te meer geef ik om mooie reizen maken en herinneringen maken. Ik wil de vrijheid hebben om last-minute te besluiten om op vakantie te gaan, maar ook zonder erover na te denken hardloopschoenen kunnen kopen welke het beste zijn voor mijn voet en knieën. Dat is voor mij het ultieme beleggingsdoel om naar toe te werken. Dit gevoel heb ik nu al, maar wil ik straks ook hebben.
Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF