ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Boeken over beleggen

De afgelopen jaren heb ik heel veel boeken versleten over het onderwerp beleggen. Toen ik in 2017 begon met beleggen was ik nog een groentje. Uiteraard had ik mij wel verdiept in de mogelijkheden en de risico’s, maar ik was zeker weten nog geen diehard belegger die overal kennis van zaken had. Ik besloot niet alleen heel veel boeken over beleggen te lezen, maar begon ook steeds meer blogs te lezen en fora over dit onderwerp te volgen om zo mijn eigen kennisniveau bij te spijkeren. Hieronder vind je een lijst met boeken die ik destijds gelezen heb en iedereen kan aanraden.

Mijn absolute aanraders

De boeken die ik afgelopen jaren heb gelezen rondom dit onderwerpen waren niet altijd even goed. Sommige boeken waren taai of vertelden niets nieuws, terwijl andere boeken juist een verademing waren. Ze bevatten exact de antwoorden op de vragen waar ik naar op zoek was. Mijn absolute favoriet is een boek die ik recent gelezen heb. Het is in mijn ogen écht één van de beste boeken over beleggen: het boek Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma. Hoe dat precies zit en waarom ik dit zo’n goed boek vindt, vertel ik hieronder.

1. Slapend Rijk | Oeds-Jan Posta

In april 2023 bracht Oeds-Jan Postma een nieuw boek uit genaamd Slapend Rijk. Je kan hem kennen van het boek Miljonair met gewone baan. Een boek dat hij in 2017 uitbracht. Ik las zijn nieuwe boek Slapend Rijk in één ruk uit en was heel erg enthousiast! Waarom? Omdat het heel erg concreet is en het je met de neus op de feiten drukt.

Ik was zelfs ZO enthousiast dat ik na het lezen van het boek direct aan de slag ben gegaan met mijn eigen beleggingsstrategie en daardoor mijn beleggingsportfolio op de schop heb gegooid. Hij deelt tips hoe je je beleggingsportfolio zo simpel mogelijk houdt en het hoogste rendement behaald.

Periodieke controle

Daarnaast gaf hij aan hoe belangrijk het is om je portfolio eens in de zoveel tijd goed onder de loep te nemen. Je gaat regelmatig naar de tandarts voor een periodieke controle, maar waarom zou je dat dan niet doen voor je eigen beleggingsportfolio?! Goeie vraag! Ik ben direct heel kritisch gaan kijken naar mijn eigen beleggingen. Dragen ze nog bij aan mijn beleggingsdoel, kloppen de verhoudingen nog van de indexfondsen waar ik in beleg en is het rendement zoals verwacht. Dit zorgde ervoor dat ik een aantal radicale keuzes gemaakt heb en mijn beleggingsportfolio verder versimpeld heb.

2. De psychologie van geld | Morgan Housel

Een andere absolute aanrader is het boek: De psychologie van geld. Dit is niet persé een boek over beleggen, maar meer over persoonlijke financiën in het algemeen. Desalniettemin is het wel heel interessant als je je aan het verdiepen bent in beleggen of misschien al begonnen bent met beleggen. Als je te maken hebt met beperkende overtuigingen rondom geld en dus een negatieve money mindset hebt, is het verstandig om daar eerst aan te werken.

Concrete voorbeelden

Aan de hand van allerlei voorbeelden in het boek kun je meer leren over de manier waarop jij omgaat met geld. Het gaat er dus niet om hoeveel geld je hebt en of je belegt, maar het gaat om het gedag. Je neemt namelijk financiële beslissingen niet op basis van cijfers, maar op basis van persoonlijke ervaringen, je ego en prikkels van buitenaf. Het helpt je te leren waarom je bepaalde financiële besluiten neemt en of die besluiten eigenlijk wel slim zijn.

3. Rijke pa, arme pa | Robert Kiyosaki

Het boek Rijke pa, arme pa is een klassieker die niet mag ontbreken aan dit lijstje. In dit boek leer je dat het niet uitmaakt wat je achtergrond is. Als je weet dat je vroeg moet starten met beleggen (en dit ook echt doet!), kan iedereen rijk worden. In het boek laat hij het verschil zien tussen de manier waarop rijke mensen bepaalde keuzes maken en de manier waarop mensen met een kleinere portemonnee keuzes maken.

Ook biedt het allerlei handvaten voor ouders zodat zij hun kinderen de juiste financiële opvoeding kunnen geven.

4. De rijkste man van babylon | George Samuel Clason

Een boek dat zeker niet mag ontbreken aan het lijstje met boeken over beleggen is het boek De rijkste man van Babylon. Dit boek legt het principe uit hoe je op een hele simpele manier vermogen opbouwt door te beleggen. Oftewel: het bevat de gouden regels voor welvaart en rijkdom. Door elke maand minimaal 10% van je inkomen te beleggen, bouw je zonder dat je het in de gaten hebt een fijn vermogen op voor later.

Betalen met goudstukken

Het verhaal speelt zich af in de tijd van Babylon waar mensen nog betalen met goudstukken, maar het principe is natuurlijk hetzelfde: je spaart elke maand 10% van je binnengekomen goudstukken. 😉 Omdat het zo simpel is, lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Maar beleggen en dus vermogen opbouwen is écht makkelijker dan je denkt.

I will teach you how to be rich | Ramit Sethi

Het laatste boek in deze lijst is het boek I will teach you how to be rich. Dit boek is geschreven door de New York besteller Ramit Sethi die bekend is van de Netflix serie How to het rich waarin hij Amerikanen helpt om hun persoonlijke financiën op te rit te krijgen en/of bij te sturen, zodat ze vermogen opbouwen.

In 6 weken naar een rijker leven

Het boek bevat een heel duidelijk en concreet stappenplan hoe je binnen 6 weken de juiste stappen zet naar een rijker leven. Het is wel een beetje Amerikaans, maar die informatie kun je prima destilleren en alleen datgene eruit halen wat voor jou belangrijk is. Hij begint bij het begin: inzicht in je financiën en vanuit daar krijg je allerlei tips & tricks over je spaargeld en het aanhouden van een noodbuffer om vervolgens te starten met beleggen.

* Dit artikel bevat affiliate links. Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij daar een commissie over. Jou kost het niets extra.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF