ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Beperkende overtuigingen rondom geld: 7 voorbeelden

Vanuit huis krijg je bepaalde normen en waarden mee. Een aantal bekenden zijn: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!” en “Geld maakt niet gelukkig”. Vooral die laatste overtuiging is funest als je money mindset wilt veranderen. Daarom vind je hieronder 7 x beperkende overtuigingen rondom geld.

Het begint bij je money mindset

Je money mindset is de manier waarop je naar geld kijkt en hoe je daarmee omgaat. Heb je een negatieve kijk op geld en vind je het ongemakkelijk om te praten over geld? Dan is het belangrijk om eerst te werken aan een betere money mindset. Dit kun je doen door boeken te lezen die een positief effect hebben op je money mindset en door je te omringen met gelijkgestemden.

1. “Geld maakt niet gelukkig”

Eén van de bekendste beperkende overtuigingen rondom geld is: geld maakt niet gelukkig. Hier zit een kleine kern van waarheid in. Geld alleen maakt je niet gelukkig, want je hebt mensen nodig waarmee je dit geluk kan delen. Wel maakt geld je leven wel een stuk gemakkelijker. Hoe fijn is het dat je zonder pardon een nieuwe wasmachine kunt kopen als die andere stuk is? Of hoe fijn is het dat je elke week kunt uiteten zonder dat je daar krom voor hoeft te liggen?

2.”Je moet keihard werken om rijk te worden”

Wist je dat het mogelijk is om de geldmachine aan te zetten? Oftewel: je kunt het geld zelf aan het werk zetten waardoor het meer waard wordt. En daarnaast hoef je écht niet keihard te werken om rijk te worden. Je moet op een slimme manier werken, zodat je een juiste balans tussen werk en privé creëert en ondertussen op de achtergrond geld verdient. En daarnaast: je geld aan het werk zetten door te starten met beleggen.

3. “Gratis geld bestaat niet”

Deze beperkende overtuiging rondom geld valt in dezelfde categorie als “voor niets komt de zon op”. Er is inderdaad geen loket waar je naar toe kan om gratis geld uit de muur te trekken, maar door de geldmachine aan te zetten (investeren in bedrijven, beleggingen of vastgoed), krijg je gratis geld in de vorm van rente en/of dividend. Gratis geld bestaat dus echt. En dan nog maar te zwijgen over passieve inkomsten zoals affiliate marketing.

4. “Geld is niet zo belangrijk”

Geld is hartstikke belangrijk. Zonder geld heb je geen dak boven je hoofd, kun je niet naar de supermarkt om eten te halen en ben je ook niet verzekert als je bijvoorbeeld plotseling ziek wordt. Zolang je geld als iets ziet dat niet belangrijk is, zal het ook nooit een grote rol spelen in je leven. Je moet juist de focus erop leggen en erin geloven dat geld een mooi middel is om jouw dromen waar te maken of jouw droomleven te leiden.

5. “Praten over geld is arrogant en oppervlakkig”

Er heerst nog vaak een taboe rondom geld. Veel mensen vertellen liever niet wat ze verdienen en ze vertellen al helemaal niet wat er op hun bankrekening staat. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat mensen het ongemakkelijk vinden om te praten over geld en anderzijds omdat ze bang zijn dat het arrogant over komt. En dat is onzin! Als je een prima salaris verdient mag je dat best zeggen als mensen daar naar vragen, zonder dat iemand anders daar jaloers van wordt of denkt dat je oppervlakkig bent.

6. “Beleggen is risicovol en alleen voor rijke zakenmensen”

Nog zo’n klassieke beperkende overtuiging rondom geld. Beleggen wordt vaak als iets engs gezien. Veel mensen denken dat het risicovol is en dat je eenvoudig geld kunt verliezen. Als je jezelf verdiept in de risico’s, alleen dat geld in beleggingen stopt dat je niet nodig hebt én in je achterhoofd houdt dat beleggen voor de lange termijn is, valt het allemaal reuze mee.

Kies een risicoprofiel

Bij Brand New Day kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bepaald risicoprofiel in een van de vijf modeportefeuilles die ze aanbieden. En daarnaast: iedereen kan starten met beleggen. Ook jij. Je kunt al beginnen met €50,-.

7. “Als freelancer wordt je nooit rijk”

Wederom zo’n topper! Veel mensen denken dat je niet rijk kunt worden als je werkt als freelancer. Dit is helaas een beperkende overtuiging rondom geld. Je kunt als freelancer echt wel lekker geld verdienen, maar dan moet je wel weten hoeveel je waard bent.

Zelf heb ik als freelance customer journey specialist in één jaar tijd ruim €100.000,- omzet gedraaid. Heel veel geld! Ondertussen draai ik al een aantal jaar ruim €100.000,-. Dus ik weet zeker dat dit niet klopt.

Conclusie

Er zijn nog veel meer beperkende overtuigingen rondom geld waardoor de kans bestaat dat je een negatieve money mindset hebt. Zodra je werkt aan een betere money mindset door je bewust te worden van je huidige money mindset en relevante boeken te lezen, zul je vanzelf merken dat het je veel meer gaat brengen. Je gaat echt niet opeens rijk worden, maar het zet je wel aan het denken om je financiën op orde te brengen en om op een andere manier om te gaan met geld.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF