ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

7 x beperkende overtuigingen rondom geld

Vanuit huis krijg je bepaalde normen en waarden mee. Een aantal bekenden zijn: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!” en “Geld maakt niet gelukkig”. Vooral die laatste overtuiging is funest als je money mindset wilt veranderen. Daarom vind je hieronder 7 x beperkende overtuigingen rondom geld.

Het begint bij je money mindset

Je money mindset is de manier waarop je naar geld kijkt en hoe je daarmee omgaat. Heb je een negatieve kijk op geld en vind je het ongemakkelijk om te praten over geld? Dan is het belangrijk om eerst te werken aan een betere money mindset. Dit kun je doen door boeken te lezen die een positief effect hebben op je money mindset en door je te omringen met gelijkgestemden.

“Geld maakt niet gelukkig”

Eén van de bekendste beperkende overtuigingen rondom geld is: geld maakt niet gelukkig. Hier zit een kleine kern van waarheid in. Geld alleen maakt je niet gelukkig, want je hebt mensen nodig waarmee je dit geluk kan delen. Wel maakt geld je leven wel een stuk gemakkelijker. Hoe fijn is het dat je zonder pardon een nieuwe wasmachine kunt kopen als die andere stuk is? Of hoe fijn is het dat je elke week kunt uiteten zonder dat je daar krom voor hoeft te liggen?

“Je moet keihard werken om rijk te worden”

Wist je dat het mogelijk is om de geldmachine aan te zetten? Oftewel: je kunt het geld zelf aan het werk zetten waardoor het meer waard wordt. En daarnaast hoef je écht niet keihard te werken om rijk te worden. Je moet op een slimme manier werken, zodat je een juiste balans tussen werk en privé creëert en ondertussen op de achtergrond geld verdient.

“Gratis geld bestaat niet”

Deze beperkende overtuiging rondom geld valt in dezelfde categorie als “voor niets komt de zon op”. Er is inderdaad geen loket waar je naar toe kan om gratis geld uit de muur te trekken, maar door de geldmachine aan te zetten (investeren in bedrijven, beleggingen of vastgoed), krijg je gratis geld in de vorm van rente en/of dividend. Gratis geld bestaat dus echt. En dan nog maar te zwijgen over passieve inkomsten zoals affiliate marketing.

“Geld is niet zo belangrijk”

Geld is hartstikke belangrijk. Zonder geld heb je geen dak boven je hoofd, kun je niet naar de supermarkt om eten te halen en ben je ook niet verzekert als je bijvoorbeeld plotseling ziek wordt. Zolang je geld als iets ziet dat niet belangrijk is, zal het ook nooit een grote rol spelen in je leven. Je moet juist de focus erop leggen en erin geloven dat geld een mooi middel is om jouw dromen waar te maken of jouw droomleven te leiden.

“Praten over geld is arrogant en oppervlakkig”

Er heerst nog vaak een taboe rondom geld. Veel mensen vertellen liever niet wat ze verdienen en ze vertellen al helemaal niet wat er op hun bankrekening staat. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat mensen het ongemakkelijk vinden om te praten over geld en anderzijds omdat ze bang zijn dat het arrogant over komt. En dat is onzin! Als je een prima salaris verdient mag je dat best zeggen als mensen daar naar vragen, zonder dat iemand anders daar jaloers van wordt of denkt dat je oppervlakkig bent.

“Beleggen is risicovol en alleen voor rijke zakenmensen”

Nog zo’n klassieke beperkende overtuiging rondom geld. Beleggen wordt vaak als iets engs gezien. Veel mensen denken dat het risicovol is en dat je eenvoudig geld kunt verliezen. Als je jezelf verdiept in de risico’s, alleen dat geld in beleggingen stopt dat je niet nodig hebt én in je achterhoofd houdt dat beleggen voor de lange termijn is, valt het allemaal reuze mee. En daarnaast: iedereen kan starten met beleggen. Ook jij. Je kunt al beginnen met €50,- euro.

>> Starten met beleggen? 5 tips!

“Als freelancer wordt je nooit rijk”

Wederom zo’n topper! Veel mensen denken dat je niet rijk kunt worden als je werkt als freelancer. Dit is helaas een beperkende overtuiging rondom geld. Je kunt als freelancer echt wel lekker geld verdienen, maar dan moet je wel weten hoeveel je waard bent.

Zelf heb ik als freelance online marketeer in één jaar tijd, ruim €100.000,- euro omzet gedraaid. Best veel geld!

Conclusie

Er zijn nog veel meer beperkende overtuigingen rondom geld waardoor de kans bestaat dat je een verkeerde money mindset hebt. Zodra je werkt aan een betere money mindset, zul je vanzelf merken dat het je veel meer gaat brengen. Je gaat echt niet opeens rijk worden, maar het zet je wel aan het denken om je financiën op orde te brengen en om op een andere manier om te gaan met geld.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
5 tips voor het promoten van een online cursus
Steeds meer ondernemers lanceren een eigen online cursus. En dat is niet voor niets: een online cursus is een ideaal schaalbaar verdienmodel. Of je nu...
2 jaar fulltime ondernemer
De tijd vliegt als je plezier hebt wordt ook wel gezegd. Ondertussen is het alweer ruim twee jaar geleden dat ik de deur als online...
Digitale producten verkopen? 5 voordelen
De laatste jaren zijn steeds meer ondernemers digitale producten gaan verkopen. De reden dat veel mensen zich steeds vaker richten op kennisproducten, is het feit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF