ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Dit moet je weten als je begint met beleggen

Steeds meer millennials verdiepen zich in de mogelijkheden van beleggen. Dit komt enerzijds door de onwijs lage rente die je op je spaarrekening krijgt, maar ook omdat we meer vrijheid willen. Financiële vrijheid. Maar voor je begint met beleggen moet je een aantal dingen weten.

Beleggen is voor de lange termijn

Als je wilt starten met beleggen is het goed om te weten dat beleggen voor de lange termijn is. Denk aan zo’n 20 á 30 jaar. Geld wordt op den duur meer waard op de beurs, maar dat heeft tijd nodig.

Start alleen met beleggen als je geld kunt missen

Als je eigenlijk geen spaargeld kunt missen, is het niet aan te raden om te starten met beleggen. Het is goed om te weten als je begint met beleggen dat je het alleen doet met het geld dat je kunt missen. Zorg dat je altijd voldoende geld op je spaarrekening hebt (of ergens anders waar je bij kunt), mocht dat nodig zijn.

Je kunt een deel van je inleg verliezen

Iets anders dat je moet weten als je begint met beleggen, is dat je een deel van je inleg kunt verliezen. Beleggen neemt nu eenmaal risico’s met zich mee.

Iedereen kan beleggen

Beleggen is niet iets voor de rijken. En hoewel dat wel vaak wordt gedacht, is dat onzin. Je kunt al beleggen met €100,- euro. Echter is het wel gewenst dat je enigszins kennis hebt over beleggen voor je begint.

Kennis kun je overigens online op doen via verschillende websites of via boeken zoals De intelligente belegger of Blondjes beleggen beter.

Waarin ga je beleggen?

Je kunt beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, obligaties of vastgoed. Het is verstandig om van te voren uit te zoeken waarin je wilt beleggen.

  • Beleggen in aandelen is de meeste bekende vorm. Je wordt voor een klein deel eigenaar van een bedrijf.
  • Als je kiest voor obligaties, dan kies je ervoor om geld uit te lenen aan een land of bedrijf. Je ontvangt dan rente over je uitgeleende geld
  • Beleggen in vastgoed betekent dat je eigenaar wordt van een pand en geld verdient door de huurinkomsten.

Kies voor een beleggingsplatform

Er bestaan meerdere beleggingsplatformen. Denk aan DEGIRO, Robeco of via je bank. Bijvoorbeeld ING of ABN AMRO. Ga op onderzoek uit en kies er eentje die bij je past.

Check altijd of er service fees gerekend worden en hoe hoog die zijn. Dit geldt ook voor transactiekosten. Dit verschilt per aandeel, ETF en beleggingsplatform.

Zelf beleg ik bij DEGIRO en ik ben erg tevreden over het aanbod, de gebruiksvriendelijkheid van het platform en de lage kosten.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Hoeveel tijd kost beleggen?

Hoeveel tijd je kwijt bent met beleggen, ligt helemaal aan jezelf. Je kunt een passieve belegger zijn en een keer in de zoveel tijd iets kopen en er verder niet zo veel naar omkijken. Of juist heel actief zijn en dagelijks inloggen en misschien wel elke week iets kopen. Dit ligt helemaal aan jezelf.

Wat levert het op?

Wat beleggen oplevert, kun je niet van te voren zeggen. Hoe meer risico’s je neemt, hoe hoger je rendement. Het verschilt per aandeel of ETF. Check goed wat de voorwaarden en de risico’s zijn.


Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen en bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar deel mijn eigen kennis rondom financiële producten.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
5 tips voor het promoten van een online cursus
Steeds meer ondernemers lanceren een eigen online cursus. En dat is niet voor niets: een online cursus is een ideaal schaalbaar verdienmodel. Of je nu...
2 jaar fulltime ondernemer
De tijd vliegt als je plezier hebt wordt ook wel gezegd. Ondertussen is het alweer ruim twee jaar geleden dat ik de deur als online...
Digitale producten verkopen? 5 voordelen
De laatste jaren zijn steeds meer ondernemers digitale producten gaan verkopen. De reden dat veel mensen zich steeds vaker richten op kennisproducten, is het feit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF