Online geld verdienen

Starten met beleggen? 5 tips!

Starten met beleggen? 5 tips!

Een paar weken geleden deelde ik in een aantal Instagram Stories dat ik weer nieuwe aandelen gekocht gehad. Met als gevolg dat ik veel berichten kreeg van mensen die nieuwsgierig zijn en willen weten hoe ze kunnen starten met beleggen. Daarom leek mij dat een mooi moment om al deze informatie in een blog te gooien.

Wat is beleggen?

Voordat we in het diepe duiken, is het verstandig om nog even kort uit te leggen wat beleggen is. Beleggen is simpel gezegd investeren van geld met de bedoeling er uiteindelijk een financieel voordeel uit te halen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed.

Lange termijn strategie

Beleggen is niet iets dat je voor een paar jaar doet, maar het is voor de lange termijn. Denk aan 20/30 jaar. Als je geen geld kunt missen of verwacht dat je het geld binnen een paar jaar weer nodig hebt, is het niet aan te raden om te starten met beleggen. Beleg alleen dat geld dat je ‘over’ hebt en echt niet nodig hebt. Zorg dat je ten allen tijde de beschikking hebt over een voldoende spaargeld.

Soorten beleggingen

Zoals hierboven ook al staat, kun je beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed.

  • Aandelen

Beleggen in aandelen is de meest bekende vorm van beleggen en een laagdrempelige manier om te starten met beleggen. Het houdt in dat je voor een klein deel eigenaar wordt van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met het bedrijf (denk aan hoge winst), zal de koers stijgen, maar wanneer het minder goed gaat met het bedrijf, wordt je aandeel minder waard.

  • Obligaties

Je kunt er ook voor kiezen om geld uit te lenen aan een bedrijf of zelfs aan een land. Zolang het bedrijf of land niet failliet gaat, ontvang je elk jaar rente over jouw uitgeleende geld. Aan het eind van de looptijd wordt de lening afgelost. Houd er wel rekening mee dat de waarde van obligaties kan fluctueren.

  • Vastgoed

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor, winkel of zelfs een woonhuis. De huurinkomsten zijn de belangrijkste inkomstenbron voor vastgoedbeleggers. Over het algemeen stijgen de huurprijzen mee met de inflatie, maar als je geen huurder hebt voor bijvoorbeeld jouw kantoorpand, loop je het risico om huurinkomsten mis te lopen.

Welk platform?

Er bestaan allerlei platformen waar je kunt starten met beleggen. Denk aan DEGIRO, maar ook aan Peaks, Robeco en je eigen bank zoals ING en de Rabobank.

Voor je start met beleggen, is het verstandig om voor jezelf uit te zoeken welk platform het beste aansluit bij jouw wensen, maar ook om uit te zoeken wat de eventuele kosten en risico’s zijn.

>> Meerdere inkomstenbronnen? Zo creëer je ze!

DEGIRO

DEGIRO is denk ik het bekendste en meest gebruikte platform als je zelf wilt starten met beleggen. Als je het liever door iemand anders wil laten doen, kun je het uitbesteden aan je bank of verzekeraar, maar verdiep je goed in de kosten en risico’s.

DEGIRO is een heel gebruiksvriendelijk platform met lage kosten. Je kunt starten met €50,- aan budget. Zodra je account geverifieerd is, kun je starten met het kopen van aandelen. Aandelen in bedrijven zoals bijvoorbeeld ING en Shell, maar je kunt ook ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) aandelen kopen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsfonds met als doel het behalen van een beleggingsrendement, maar dan met minder risico dan wanneer je aandeel koopt van bijvoorbeeld Facebook. Je kunt ETF’s als een mandje vol aandelen zien (bedrijven) uit bijvoorbeeld de Real Estate of de AEX.

Peaks

Peaks is de enige Nederlandse app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Het is heel simpel, elk bedrag dat jij uitgeeft wordt afgerond naar boven. Heb jij €4,65 uitgeven? Dan wordt het bedrag naar boven afgerond en wordt er €0,35 op je beleggingsrekening gezet. Zodat je op die manier ongemerkt een potje opbouwt voor later.

Peaks is heel laagdrempelig, omdat je al kunt beleggen met €1,-. Met Peaks beleg je in indexfondsen (ETF’s). Deze indexfondsen bestaan uit honderden aandelen en obligaties om op die manier je risico te spreiden. Vervolgens kun je kiezen uit vier portfolio’s: van mild tot heet. Het heetste portfolio zorgt voor het hoogste rendement, maar brengt ook de meeste risico’s met zich mee.

Aan de slag

Zodra je het gevoel hebt dat het tijd is om te starten met beleggen, kun je beginnen. Veel mensen denken dat je alleen maar kunt beleggen als je veel geld hebt, maar dat is onzin. Je kunt al beleggen met €1,- bij Peaks.

Het is belangrijk om je in achterhoofd te houden dat beleggen voor de lange termijn is. Het is aan te raden om vandaag nog te starten met beleggen, omdat geld op de beurs op de lange termijn steeds meer waard wordt. Hoe eerder je begint met beleggen, des te langer heeft het geld de tijd om meer waard te worden.


Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen en bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar deel mijn eigen kennis rondom financiële producten.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
No Comments
Leave a Reply