ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!

Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen jaren periodiek geld ingelegd op mijn verschillende beleggingsrekeningen. Daar heb ik een fijn vermogen opgebouwd, maar ik merkte de laatste tijd dat het tijd is voor meer diversiteit in mijn beleggingsportfolio. Ik wilde het iets meer ‘All weather’ proof maken zoals het zo mooi omschreven staat in het boek Slapend Rijk.

Zo gezegd, zo gedaan. Ondertussen zijn we even verder en heb ik geld geïnvesteerd in goud. Niet fysiek, maar veilig opgeborgen ergens in het mooie Zwitserland. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om geld te investeren in goud of andere edelmetalen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Dan gaan deze tips je helpen!

Investeren in edelmetalen? Let hierop!

Wil je net als ik edelmetalen kopen als belegging? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je begint met investeren. 

1. Fysiek of opslag?

Als je geld wil investeren in goud of andere edelmetalen, kun je ervoor kiezen om dat fysiek te doen of te kiezen om het goud ergens op te slaan. Als je kiest voor de fysieke optie, betekent dat dat je daadwerkelijk goud thuis gestuurd krijgt. Of je dat wil is natuurlijk aan jezelf. Als je voor de optie opslag kiest, wordt het goud opgeslagen in een door jouw aangegeven land. Dat kan in Nederland, maar dus ook in Zwitserland. 

2. Munten of toch goudstaven

De volgende stap waar je rekening mee moet houden als je geld gaat investeren in goud of andere edelmetalen is bedenken wáár je het in wil investeren. Kies je voor (zilveren) munten of kies je voor een goudstaaf? Zelf heb ik geïnvesteerd in een goudstaaf. Klinkt nu alsof ik heel veel geld heb geïnvesteerd, maar op papier heb ik maar een paar gram. 😉 

3. Investeer alleen maar via betrouwbare bronnen

Helaas zijn er heel veel cowboys als het om investeren in goud of andere edelmetalen betreft. Daarom is het heel erg belangrijk dat voor je geld gaat investeren dat je een goede research doet naar de partij. Zelf investeer ik in goud via Gold Republic en weet ik na wat rondvraag en research dat dit een betrouwbare bron is. 

4. Controleer je actuele goudprijs 

Voor je gaat geld gaat investeren in goud is het belangrijk om eerst een check te doen op de actuele goudprijs zodat je zeker weet dat je de juiste prijs betaalt voor de investering die je wil maken. Via Gold Republic kun je de actuele goudprijs zien. Zo kun je altijd even checken of je wel de juiste prijs betaalt.

5. Ga voor een buy & hold strategie

Wil je geld voor de lange termijn investeren in goud of andere edelmetalen? Dan is het verstandig om te kiezen voor de buy & hold strategie. Edelmetalen zijn over het algemeen vrij stabiel en het maken van ritjes (aka klappers) is sowieso niet de slimste beleggingsstrategie. Dus lekker houden die handel en pas weer verkopen als je je beleggingsdoel behaald hebt.  

Veel beleggers stoppen tussen de 10% en 15% van hun vermogen in goud. De rest van hun vermogen wordt ergens anders in geïnvesteerd.

6. Zorg voor spreiding

Alleen geld investeren in goud en/of andere edelmetalen is niet aan te raden. Goud is een mooie toevoeging aan je portfolio, maar het is niet slim om álleen in goud te investeren. Beleg daarom ook in simpele, maar betrouwbare indexfondsen, investeer in vastgoed of investeer op een andere manier die werkt voor jou. Zo zorg je voor de juiste spreiding

7. Check de kosten

Last, but nog least: check de kosten van de tussenpartij. Zoals ik hierboven ook al vertelde moet je goed checken of het een betrouwbare bron is waar je goud wil investeren. Daarnaast moet je ook goed opletten op de kosten. De kosten waar je mee te maken krijgt als je goud wil investeren. Als de kosten te hoog zijn, kan dat nogal een effect hebben op het rendement dat je behaald.

Conclusie: let altijd op als je geld gaat investeren in goud of andere edelmetalen. Ik investeer via Gold Republic en dat bevalt heel goed. Mocht je daar vragen over hebben, let me know!

*Dit artikel is in samenwerking met Gold Republic geschreven.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...
Boeken over beleggen
De afgelopen jaren heb ik heel veel boeken versleten over het onderwerp beleggen. Toen ik in 2017 begon met beleggen was ik nog een groentje....
Meerdere inkomstenbronnen genereren?
Om meer geld te verdienen of als je de droom hebt om ooit rijk te worden, moet je meerdere inkomstenbronnen genereren. Waarom? Simpelweg om het...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF