ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Spaarplan maken in 5 stappen

Hoe fijn is het om een goede gevulde spaarrekening te hebben. Om dat voor elkaar te boksen, is het slim om een spaarplan te maken. Hoe je dat aanpakt en en welke 6 stappen je moet zetten om een spaarbuffer op te bouwen, lees je in dit artikel.

Voor je begint

In 6 stappen een spaarplan maken is heel leuk, maar de uitvoering vergt vaak de nodige discipline. Daarnaast is het ook aan te raden om te kijken hoe je over geld denkt en wat voor een relatie je hebt met geld. Oftewel: wat je money mindset?

Als je te maken hebt met beperkende overtuigingen over geld of als je op een negatieve manier kijkt naar geld, is het verstandig om eerst dit op te pakken en te zorgen dat je beeld veranderd. Een positieve money mindset helpt je niet alleen om beter te sparen, maar ook om slimmere, financiële keuzes te maken en uiteindelijk vermogen op te bouwen.

Stap 1: Creëer financieel inzicht

Zonder financieel inzicht heb je geen idee hoe je financiën ervoor staan en of je nog geld overhoudt om te sparen. Je moet daarom exact weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld eruit gaat elke maand. Dan weet je ook meteen hoeveel geld je elke maand overhoudt en dus kan sparen.

Je financiën kun je bijhouden in een online kasboekje, een spreadsheet of gewoon ouderwets in een papieren kasboekje. Net wat jij fijner vindt.

Weet waar je geld naar toe gaat

Zodra je inzicht hebt in je financiën, kun je ook direct waar je geld naar toe gaat. Misschien heb je wel abonnementen die je niet meer gebruikt zoals Storytel, maar wel nog elke maand voor betaald. Of kom je erachter dat je stiekem toch best veel geld uitgeeft aan de boodschappen. Door geld te besparen, kun je maar sparen en kom je steeds dichterbij je spaardoel.

Stap 2: Pay yourself first

De volgende stap van een gedegen spaarplan, is het hanteren van de pay yourself first methode. Dit houdt in dat je éérst jezelf betaald, voordat je geld gaat uitgeven. Zo krijgt sparen de hoogste prioriteit en zie je sparen als een vaste last.

Dat werkt als volgt: heb je salaris gekregen? Dan maak je eerst geld over naar je verschillende spaarpotjes voor je geld gaat uitgeven. Door het inzicht dat je gecreëerd hebt in je financiën, weet je precies hoeveel geld je elke maand kan sparen. Wel zo handig om te weten als je hiermee begint.

Stap 3: Maak spaardoelen aan

De volgende stap is het aanmaken van spaardoelen. Daarvoor moet je eerst weten waar je voor wilt sparen en hoeveel geld je wilt sparen. Zodra je weet wat je spaardoelen zijn, kun je bij de meeste banken gratis spaarpotjes openen die onder je betaalrekening hangen. Die spaarpotjes geef je vervolgens een naam en een streefbedrag, zodat je ook ziet wat de progressie is.

Dit zijn een aantal voorbeelden van spaardoelen:

  • Spaardoel: Onvoorziene uitdagen | Doelbedrag: €1.000,- | Behalen voor 31-12-2023
  • Spaardoel: Nieuw huis | Doelbedrag: €15.000,- | Behalen voor 1-1-2026
  • Spaardoel: Auto | Doelbedrag: €5.000,- | Behalen voor 1-12-2024
  • Spaardoel: Vakantie | Doelbedrag: €3.500,- | Behalen voor 15-7-2024
  • Spaardoel: Nieuwe laptop | Doelbedrag: €2.000,- | Behalen voor 31-12-2025

Je kunt natuurlijk zelf jouw eigen spaardoelen samenstellen. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Stap 4: Automatiseer

Om te voorkomen dat je vergeet om geld over te maken naar je spaardoelen, kun je een automatische afschrijving instellen. Dat betekent dat het geld automatisch naar je spaarrekening wordt overgemaakt en verdeeld wordt over de verschillende spaardoelen.

Zo heb jij er geen omkijken meer na en spaar je ondertussen elke maand lekker door.

Stap 5: Motiveer jezelf

Het moet wel leuk blijven toch? Geef jezelf daarom af en toe een schouderklopje in de vorm van een lekker stuk taart, een heerlijke haver cappuccino of een verse bloemen als je een spaardoel voor de helft of helemaal behaald hebt.

Zo motiveer je jezelf om door te blijven sparen en van jouw spaarplan een succes te maken.

Tip: kijk waar je de hoogste spaarrente krijgt

Je wil natuurlijk wel dat je de hoogste spaarrente krijgt over jouw spaargeld. Daarom is het slim om uit zoeken welke bank de hoogte rente biedt. Op dit moment biedt bunq de hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening. De rente is maar liefst 2,46%.

Liever je geld tijdelijk vastzetten op een deposito spaarrekening zodat je een hogere rente krijgt? O de website van Raisin vind je een up-to-date overzicht van de hoogste deposito sparen rente.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is een depositospaarrekening?
Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een...
Depositoladder bouwen
Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met...
Zakelijk sparen-2
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF