ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Spaarplan maken in 6 stappen

Je hebt een spaarrekening, maar hij is alleen (nog) niet gevuld. Dat kan. Om te zorgen dat die wél gevuld wordt, lees je hier hoe je in 6 stappen een spaarplan kan maken, zodat je aan het einde van dit jaar een goede gevulde spaarrekening hebt. Nieuwsgierig hoe je het aanpakt? Kijk snel verder!

Voor je begint…

Een spaarplan maken in 6 stappen is leuk, maar als je money mindset niet goed is, gaat het je niet verder brengen. Ga boeken lezen die je money mindset verbeteren en zorg ervoor dat je je negatieve relatie met geld omgooit naar een positieve relatie.

Maar ook; het maken van grote shifts in je uitgavenpatroon en dus je financiën. Stel dat je een groot gat in je hand hebt en je niet zo goed bestand bent tegen aanbiedingen, dan is de kans klein dat het je gaat lukken. Je moet het écht willen. Je moet bereid zijn om concessies te doen, je mindset te veranderen en keiharde doelen te stellen. Anders gaat het spaarplan je niet verder helpen.

Stap 1: Creëer financieel inzicht

Het begint allemaal met het creëren van inzicht. Inzicht in je financiële situatie. Je moet precies weten waar elke euro naar toe gaat, maar ook hoeveel geld er binnen komt. Dit kun je bijhouden in een ouderwets kasboekje, excel file die je zelf in elkaar zet of even googlet naar een format dat je fijn vindt werken.

Weet waar je geld naar toe gaat

Zorg dat je iedere keer aan het begin van een nieuwe maand een recap maakt van de vorige maand. Zodat je een compleet overzicht hebt van hoeveel geld er binnen komt en waar dat geld naar toe gaat. Waarschijnlijk zul je schrikken hoeveel geld je uitgeeft. Bijvoorbeeld aan eten bestellen, nieuwe kleding, vakanties en noem het maar op. Zodra je weet waar je (te) veel geld aan uitgeeft, kun je ervoor zorgen dat je daar op gaat bezuinigen.

Stap 2: Stel prioriteiten op

Leuk hoor, zo’n financieel inzicht, maar dan? Zodra je weet waar je geld naar toe gaat, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Waar kun je eenvoudig geld op bezuinigen en welke uitgaven kun je schrappen?

Door heel kritisch door je uitgavenpatroon te lopen (misschien ben je wel oververzekerd of heb je abonnementen zoals Disney+ of Storytel waar je niets mee doet) en strikte prioriteiten te stellen, zul je zien dat dit de eerste stap is om meer geld te sparen.

Stap 3: Maak spaardoelen aan

De volgende stap voor het maken van een spaarplan, is het aanmaken van spaardoelen. Dit zijn allemaal kleine sub spaarrekeningen onder je officiële spaarrekening. Log in bij je bank en maak vervolgens allerlei spaardoelen aan. Het lijkt alsof het een nieuwe spaarrekening is, maar dat is het niet.

Denk goed na waar je voor wilt sparen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van spaardoelen inclusief spaarbedragen.

  • Onvoorziene uitdagen – doel: €1000,- euro
  • Huis (of toekomstig huis) – doel: €15.000,- euro
  • Auto – doel: €5.000,- euro
  • Vakantie – doel: €3.500,- euro
  • Investeren – doel: €2.500,- euro
  • Leuke dingen doen – doel: €1.500,- euro

Hierboven vind je enkel een paar voorbeelden van spaardoelen inclusief spaarbedragen. Iedereen heeft andere behoeftes, dus je kunt het helemaal indelen zoals jij dat zelf wilt.

Stap 4: Sparen als vaste last zien

Een spaarplan maken is leuk, net als het aanmaken van spaardoelen. Maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er ook geld binnenkomt op die spaardoelen. Daarom moet je sparen als een vaste last zien.

Zodra er geld binnenkomt, ga je eerst je spaardoelen betalen en van het geld dat overblijft, ga je leuke dingen doen en niet andersom. Het bijhouden van een kasboekje met daarin exact je uitgaven en inkomsten is overigens ook een aanrader om meer grip op je financiën en dus op je spaardoelen te krijgen.

Stap 5: Consequent zijn

Zodra je dit trucje uitgevonden hebt, is het belangrijk dat je het constant blijft herhalen. Dus telkens weer geld aan jezelf betalen en dan pas uitgeven aan leuke dingen. En daarnaast is het ook belangrijk dat je consequent je financieel overzicht bijhoudt.

Aan het begin kan het tijd en moeite kosten, maar zodra je eenmaal in de gaten hebt hoe het werkt en vervolgens ook nog eens ziet dat je spaarrekening groeit, zul je er steeds meer lol in krijgen en zul je zien dat je opeens nog meer kunt sparen.

Stap 6: Motiveer jezelf

Ga geld als een bepaalde vrijheid zien. De vrijheid om bijvoorbeeld een keer lang op vakantie te gaan. Maar zie je spaargeld ook als iets moois. Doordat je dat geld op je spaarrekening hebt staan, geeft het ook meer rust en heb je minder last van stress omdat je weet of je de rekening van je kapotte wasmachine kunt betalen.

Trakteer jezelf!

Iedere maand dat je succesvol volbracht hebt, kun je jezelf trakteren op iets kleins. Denk aan je lieveling maaltijd of één keer (en niet meer) eten bestellen. Zodat je jezelf op die manier kunt motiveren om je spaarplan vol te houden.

 

 

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Meerdere inkomstenbronnen genereren?
Om meer geld te verdienen of als je de droom hebt om ooit rijk te worden, moet je meerdere inkomstenbronnen genereren. Waarom? Simpelweg om het...
5 tips voor het promoten van een online cursus
Steeds meer ondernemers lanceren een eigen online cursus. En dat is niet voor niets: een online cursus is een ideaal schaalbaar verdienmodel. Of je nu...
Mijn reis naar financiële vrijheid
Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF