ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is een depositospaarrekening?

Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een stand-alone spaarrekening die je vaak gratis kan openen en een depositospaarrekening. Maar wat is een depositospaarrekening eigenlijk? Het antwoord lees je hieronder!

Tijdelijk geld vastzetten

Depositosparen betekent dat je je geld tijdelijk vastzet in ruil tegen een hogere rente. Een depositospaarrekening is dus een spaarrekening waar je geld vastzet voor een bepaalde periode en voor een bepaalde rente.

De regel is vaak: hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Wat de minimale duur is om je geld vast te zetten, verschilt per aanbieder. Bij sommige aanbieders kun je het al voor 3 maanden vastzetten, terwijl andere een termijn van minimaal een jaar hanteren. Dit betekent ook dat – zolang het geld vast staat – je niet bij je geld kan.

Wat maakt het interessant?

Depositosparen is interessant simpelweg omdat je meer rente krijgt dan wanneer je het op een reguliere spaarrekening zet en het is minder risicovol dan beleggen.

Het is wel slim om een depositoladder te bouwen voor het geval je toch opeens spaargeld nodig hebt. Door een depositoladder te bouwen, komt er elke 3 maanden geld vrij. Het is overigens aan te raden om alleen geld op een depositospaarrekening te zetten dat je over hebt. Dus zorg dat je altijd nog een spaarbuffer hebt waar je bij komt in geval van nood.

Nadelen van een depositospaarrekening

Een nadeel van een depositospaarrekening is dat – zodra je je geld vastzet – je er niet meer bij kan totdat het geld vrijgevallen is.

Hoewel de spaarrente de laatste flink gestegen is, kan het rendement dat je behaald op de beurs met beleggen hoger zijn. Maar beleggen is risicovoller. Als je genoegen neemt met minder rendement en minder risico, is deposito sparen een mooie middenweg.

Depositospaarrekening openen

Wil je starten met depositosparen? Bijna elke bank in Nederland biedt deze optie aan, maar de kans is groot dat ze niet de hoogte rente aanbieden. Alternatieven zijn Leaseplan Bank en NICB Direct. Zij bieden vaak relatief hoge rente aan.

Depositosparen in het buitenland

Wist je dat banken buiten Nederland vaak een hogere spaarrente aanbieden? Daarom ben ik in januari 2024 begonnen met depositosparen bij de Zweedse bank Klarna en Nordax. Ook heb ik een reguliere spaarrekening geopend bij de Belgische bank CKV.

Via Raisin open je snel en eenvoudig een gratis rekening waar je vervolgens direct een depositospaarrekening bij een bank elders in Europa kan openen waar je een hogere rente ontvangt.

Mijn ervaring

Zelf ben ik in 2015 al begonnen met depositosparen bij LeasePlan Bank. Ik wilde voorkomen dat mijn geld minder waard werd door inflatie. Ik besloot om geld voor een bepaalde tijd vast te zetten tegen een hogere rente. Voor mij was dat destijds een fijne manier om met weinig risico toch nog een beetje rendement te behalen.

Combinatie van

In 2017 ben ik naast depositosparen begonnen met beleggen om een vermogen voor later op te bouwen. Ik ben blij dat ik destijds gekozen heb voor een combinatie van sparen en beleggen, omdat ik en veel risico wil lopen met mijn beleggingen, maar niet al mijn geld op het spel wil zetten en ook een deel van mijn geld op een veilige manier stal tegen een hogere rente dan op een normale spaarrekening. Overigens: bunq biedt een rente van 2,46% rente aan. Dus ik heb ook een deel van mijn spaargeld daar staan. 😉

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is een depositospaarrekening?
Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een...
Depositoladder bouwen
Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met...
Zakelijk sparen-2
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF