Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een stand-alone spaarrekening die je vaak gratis kan openen en een deposito spaarrekening. Maar wat is een deposito spaarrekening eigenlijk? Het antwoord lees je hieronder!
Inhoud
Tijdelijk geld vastzetten
Deposito sparen betekent dat je je geld tijdelijk vastzet in ruil tegen een hogere rente. Een deposito spaarrekening is dus een spaarrekening waar je geld (vaak minimaal €1.000,- per keer) vastzet voor een bepaalde periode en voor een bepaalde rente.
De regel is vaak: hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Wat de minimale duur is om je geld vast te zetten, verschilt per aanbieder. Bij sommige aanbieders kun je het al voor 3 maanden vastzetten, terwijl andere een termijn van minimaal een jaar hanteren. Dit betekent ook dat – zolang het geld vast staat – je niet bij je geld kan.
Wat maakt het interessant?
Deposito sparen is interessant simpelweg omdat je meer rente krijgt dan wanneer je het op een reguliere spaarrekening zet en het is minder risicovol dan beleggen.
Het is wel slim om een depositoladder te bouwen voor het geval je toch opeens spaargeld nodig hebt. Door een depositoladder te bouwen, komt er elke drie maanden geld vrij. Het is overigens aan te raden om alleen geld op een deposito spaarrekening te zetten dat je over hebt. Dus zorg dat je altijd nog een spaarbuffer hebt waar je bij komt in geval van nood.
Nadelen van een deposito spaarrekening
Een nadeel van een deposito spaarrekening is dat – zodra je je geld vastzet – je er niet meer bij kan totdat het geld vrijgevallen is.
Hoewel de spaarrente de laatste flink gestegen is, kan het rendement dat je behaald op de beurs met beleggen hoger zijn. Maar beleggen is risicovoller. Als je genoegen neemt met minder rendement en minder risico, is deposito sparen een mooie middenweg.
Deposito spaarrekening openen
Wil je starten met deposito sparen? Dan kun je via Raisin eenvoudig zien bij welke bank je een rekening kan openen en wat de spaarrente is. Let op: de kans is groot dat de spaarrente bij banken buiten Nederland hoger is. Voor je geld gaat overmaken naar banken buiten Nederland moet je je wel eerst goed verdiepen in de mogelijke risico’s en de regelgeving.
Mijn ervaring
Zelf ben ik in 2015 al begonnen met deposito sparen bij LeasePlan Bank. Ik wilde voorkomen dat mijn geld minder waard werd door inflatie. Ik besloot om geld voor een bepaalde tijd vast te zetten tegen een hogere rente. Voor mij was dat destijds een fijne manier om met weinig risico toch nog een beetje rendement te behalen.
Combinatie van
In 2017 ben ik naast deposito sparen begonnen met beleggen om een vermogen voor later op te bouwen. Ik ben blij dat ik destijds gekozen heb voor een combinatie van sparen en beleggen, omdat ik en veel risico wil lopen met mijn beleggingen, maar niet al mijn geld op het spel wil zetten en ook een deel van mijn geld op een veilige manier stal tegen een hogere rente dan op een normale spaarrekening. Overigens: bunq biedt een rente van 2,46% rente aan. Dus ik heb ook een deel van mijn spaargeld daar staan. 😉