ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Kasboekje mei 2020

Mei was een TOP maand als het gaat om uitgaven én inkomsten. Ik draaide mijn hoogste omzet ooit sinds ik begonnen met als freelancer en ik gaf het minste geld uit aan vaste- en variable lasten sinds begin van 2019. Vanaf dat moment houd ik namelijk een kasboekje bij. Nieuwsgierig naar het kasboekje van mei 2020? Lees snel verder!

Jaaromzet van €100.000,-

Het draaien van een ton omzet is voor veel ondernemers een grote droom. Het is namelijk een magisch getal. Een bucket list dingetje dat je wilt afstrepen. En dat is dus ook mijn droom.

Op dit moment ben ik goed aan de weg aan het timmeren om dit jaar een omzet te draaien van een ton. Echter kwam ik tijdens mijn finance friday afgelopen week erachter dat ik van juni 2019 tot en met mei 2020 al ruim €100.000,- omzet heb gedraaid. Het is dan weliswaar geen kalenderjaar, maar who cares. 12 maanden is 12 maanden.

Of te wel: ik heb mijn doel en dus bucket list puntje gewoon al behaald. Je snapt dat hier natuurlijk op geproost moest worden!

Omzet is geen winst

Let op: het is omzet en geen winst. Dus alle kosten moeten hier nog vanaf. Denk aan verzekeringen (die ik niet heb), maar ook reiskosten, educatie, hostingkosten, huur van mijn kantoor en ga zo maar door.

Werk aan je relatie met geld

Het is heel verstandig om te werken aan je relatie met geld. Geld is niet vies, maar een middel om je dromen waar te maken. Door boeken te lezen over geld, denk aan Rich Dad, Poor DadMaster you Money Game en You are a Badass at Making Money, leer je de waarde van geld kennen. En dat je niet veel geld hoeft te verdienen om rijk te worden. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en werkt aan concrete (spaar)doelen.

Mijn kasboekje van mei 2020

WatPrijsOpmerkingen
Eten & drinken buiten de deur€0,00
Telefoon€53,97Mijn telefoonabonnement loopt bijna af en dan ga ik voor een veel goedkopere optie: namelijk sim only.
Sporten€85,00Ik sport al bijna een jaar met een personal trainer, maar ik ga het afbouwen. Vanaf juni ga ik nog maar twee keer in de week sporten met een personal trainer en de rest sport ikzelf.
Zorgkosten€0,00Mijn zorgverzekering betaal ik altijd in één keer.
Beauty€0,00
Reisverzekering€2,89Ik heb een doorlopende reisverzekering.
Reizen€0,00
Overig€52,14Onder andere het maken van pasfoto’s en het verlengen van mijn rijbewijs.
Bankkosten€1,35
Cadeaus€11,50Moederdag cadeautje samen met mijn broertje.
Kleding€0,00

Dit zijn mijn privé uitgaven. Daarbij maak ik elke maand €1.100,- over naar de gezamenlijke rekening van mij en mijn vriend waar we de vaste lasten van betalen. Denk aan de hypotheek, gas, water en licht, maar ook de verzekering en de boodschappen. We leggen beide evenveel geld in, maar die €2.200,- maken we niet elke maand op. Een deel sparen we voor onze gezamenlijke spaarrekening.

Laagste vaste- & variabele lasten

Voor de snelle rekenaars onder ons: ik heb in mei maar liefst €1.306,85 euro uitgegeven. Waarvan €1.100,- naar de gezamenlijke rekening is gegaan. Dat betekent dat ik maar €206,85 heb uitgegeven aan andere kosten. Dit is mijn goedkoopste maand ooit qua kosten sinds begin 2019! Onwijs blij dat ik zoveel geld heb kunnen besparen.

Gemiddelde vaste- & variabele lasten over 1,5 jaar

Gemiddeld (van januari 2019 t/m mei 2020) geef ik elke maand €1.724,73 euro uit aan vaste- en variabele lasten. Dit is een stukje hoger, maar daar zit wel mijn jaarlijkse zorgverzekering bij, de kosten van vakanties (normaal ga ik nogal vaak op vakantie) en de kosten die ik spendeer aan uiteten. Iets wat ik ook met grote regelmaat doe.

Aan de slag met je eigen kasboekje

Wil je ook aan de slag met je eigen kasboekje? Het is heel simpel. Je kunt het bijhouden in een excel file of het simpelweg opschrijven in een boekje. Net maar wat jij fijner vindt. Nieuwsgierig naar de uitgaven in de afgelopen maanden? Hieronder vind je alle kasboekjes van 2020. 

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

6 reacties

 1. Lekker hoor, die ton! :clap:
  De kans is groot dat je die niet haalt voor dit kalenderjaar, bij ons staan alle uitgaven aan externen op rood. Gelukkig heb je een buffer!

  1. Absoluut! Daar ben ik onwijs blij mee! Het plan voor het tweede halfjaar is volledig focussen op mijn eigen projecten om te zorgen dat ik daar op een meer duurzame manier geld mee kan verdienen en niet perse een uurtje factuurtje meer heb.

   Gelukkig heb ik een buffer, maar daar wil ik uiteraard niet aankomen. Ik wil hem laten groeien, zodat ik volgend jaar weer voor langere tijd naar Spanje kan.

 2. Wauw, gefeliciteerd met je omzet van een ton! Dat is inderdaad toch wel een magisch getal hè? Mag je echt trots op zijn. En fijn ook dat je deze maand zo’n goedkope maand had, hier exact hetzelfde. Kon mijn spaarrekening en beleggingsrekening flink spekken 🙂

 3. Mooi bedrag hoor, gefeliciteerd! Zou het ook heel interessant vinden om te zien hoe dat voor jou is opgebouwd (dus veel uurtje factuurtje of juist andere zaken?).

  1. Tof om te horen! Dat is inderdaad een interessante invalshoek. Daar ga ik eens naar kijken en er een artikel overschrijven zodat ik (en jullie) weten hoe het opgebouwd is. Ik hou het per maand bij, maar heb geen jaaroverzicht waar ik alles bundel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF