ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Sparen en inflatie: hoe werkt dat?

Sparen is belangrijk. Je hebt immers een spaarbuffer nodig. Maar houdt je wel rekening met inflatie? Je kunt wel veel geld sparen, maar door inflatie wordt het geld steeds minder waard. Daarom is het des te belangrijker dat je op zoek gaat naar de hoogste spaarrente.

Heb je genoeg spaargeld op je spaarrekening staan? Onderzoek dan of het niet misschien slimmer is om een deposito spaarrekening te openen of misschien te onderzoeken of beleggen iets is voor jou.

Hoe zit dat nu precies?

Sparen en inflatie: wat betekent dat voor jou? Inflatie betekent dat je geld steeds minder waard wordt. Dit gebeurt altijd en je kunt er dus niets aan veranderen. De inflatie was in 2022 en 2023 gemiddeld 8,2%. Heel hoog dus.

Dan kun je maar beter opzoek naar manieren om de hoogste rente te krijgen voor jouw spaargeld of op zoek te gaan naar alternatieven die je kan doen met spaargeld.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een spaarbuffer van €10.000,- op je spaarrekening staan waar je 2,50% rente krijgt. De inflatie verandert continu en was in september 2023 5,5%.

Dat betekent dat je spaargeld 3% minder waard wordt. Over tien jaar is je vermogen nog maar €7.000,- waard. Zonde toch? Zo werkt helaas inflatie.

Alternatieven

Heb je genoeg spaargeld op je spaarrekening staan? Dan is het slim om te kijken welke andere mogelijkheden bestaan om je spaargeld aan het werk te zetten en van geld meer geld te maken. Je wil natuurlijk voorkomen dat het minder waard wordt. De twee meest voorkomende alternatieven zijn: deposito sparen en beleggen.

Deposito sparen

Deposito sparen betekent dat je je geld tijdelijk vastzet tegen een hogere rente. Bij de meeste banken kun je een deposito spaarrekening openen. Zelf doe ik al jaren aan deposito sparen bij LeasePlan Bank.

Vind je het eng of niet zo’n fijn idee om geld tijdelijk vast te zetten? Dan is een depositoladder wellicht een oplossing. Dan zet je een keer voor vier verschillende termijn geld vast (drie, zes, negen en twaalf maanden). Zodra de eerste deposito van drie maanden vrijvalt, zet je hem direct vast voor een jaar. Dat doe je ook met de andere deposito’s. Dan bouw je in een handomdraai een depositoladder en komt er elke 3 maanden geld vrij voor het geval je het toch opeens nodig hebt.

Weten waar je de hoogste deposito spaarrente krijgt? Check de website van Raisin voor de meest up-to-date gegevens.

Start met beleggen

Eén van de opties die je kunt doen met je spaargeld is indexbeleggen. Zo bouw je op een gespreide manier aan een fijn vermogen voor later. Het gemiddelde rendement dat de beurs de afgelopen 100 jaar behaald heeft, is 6% á 7%. Meer dan op een spaarrekening. Beleggen is wel alleen interessant voor de lange termijn. Beleg daarom alleen met geld dat je kan missen.

Investeren

Liever grootser aanpakken en meer risico nemen? Dan kan investeren een interessante optie zijn. Je kan investeren in start-ups, investeren in edelmetalen, investeren in crowdfunding projecten en ga zo maar door.

Conclusie

Sparen en inflatie: je kan er niet onderuit helaas. Daarom is het slim om je spaargeld aan het werk te zetten, maar wel rekening te houden met (risico)spreiding. Je wil uiteindelijk kunnen leven van je spaargeld. Met het spaargeld heb je meer geld gemaakt, zodat je uiteindelijk kan genieten van je welverdiende pensioen. Nietwaar?

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is een depositospaarrekening?
Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een...
Depositoladder bouwen
Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met...
Zakelijk sparen-2
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF