ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Sparen en inflatie, hoe werkt dat?

Sparen is belangrijk. Je hebt immers een buffer nodig. Maar houdt je wel rekening met inflatie? Je kunt wel veel geld sparen, maar door inflatie wordt het geld steeds minder waard. Maar zonder spaarrekening ben je nergens. Stel je voor je laptop gaat stuk en je werkt als freelance webdesigner. Dan is een rete handig dat je direct een nieuwe laptop kunt kopen, zonder dat je daar eerst drie maanden voor hoeft te sparen. Als je het goed doet als freelancer, is de kans groot dat je aardig verdient en dat je dus ook een goede buffer hebt. Maar sta je er eigenlijk wel eens bij stil dat het helemaal niet slim is om geld om je spaarrekening te laten staan vanwege inflatie?

Hoe zit dat nu precies?

Inflatie is simpelweg het steeds minder waard worden van geld. Dit gebeurt altijd en je kunt er dus niets aan veranderen. Als je elke maand een bepaald bedrag spaart en dat op je spaarrekening zet, krijg je daar bijna niets meer voor. De rente is namelijk heel erg laag. Zo laag dat we bijna een negatieve rente hebben en je dus moet betalen om je geld ergens neer te zetten.

Sparen en inflatie in de praktijk

Stel je hebt een buffer van €10.000,- op je spaarrekening staan waar je 0,15% rente krijgt. Inflatie verandert continu, maar is nu gemiddeld 1,89%. Om het rekensommetje eenvoudig te maken, reken we met 2%. Als je €10.000,- tien jaar lang op een spaarrekening laat staan, wordt dit bedrag minder waard: elk jaar zo’n €200,- euro. Als je het tien jaar lang laat staan op een spaarrekening, is je €10.000,- opeens nog maar €8.000,- euro waard.

Het bedrag van €10.000,- blijft hetzelfde, alleen je krijgt veel minder waar voor je geld omdat alles duurder wordt. Dat is inflatie.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Rente op de spaarrekening versus de inflatie

Leuk hoor, zo’n grote buffer als ondernemer. Maar als je er niets meedoet en werkt aan financiële onafhankelijkheid is het dus helemaal niet verstandig om het geld simpelweg op je spaarrekening te laten staan. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven wat je met je spaargeld kunt doen. Maar let wel op dat het niet verstandig is om al je spaargeld in alternatieve opties te zetten, want mocht die laptop nu kapot gaan dan moet je wel a la minute een nieuwe kunnen kopen.

>> Meerdere inkomstenbronnen? Zo creëer je ze!

Start met beleggen

Eén van de opties die je kunt doen met je spaargeld, is beleggen in trackers. Op die manier ontvang je dividend. Dividend is de winstuitkering van een onderneming aan aandeelhouders. Omdat je als belegger een aandeelhouder bent, krijg je dus dividend. En dividend is veel hoger dan de rente die je op een spaarrekening krijgt. Uiteraard zijn de risico’s met beleggen wel iets groter. Maar als je kiest voor trackers en het geld de komende 10 jaar toch niet nodig hebt, kun je op die manier meer waar voor je geld krijgen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Deposito sparen

Mocht je het wat safer willen spelen, kun je altijd nog deposito gaan sparen. Dit kan via bijvoorbeeld LeasePlanBank. Een bank met een officiële bankvergunning en valt onder het garantiestelsel van de overheid tot €100.000,- euro. Je kunt geld voor drie-, zes- of negen maanden vast zetten of voor één-, twee- of vijf jaar. Als je vier bedragen vastzet en begint met één voor drie maanden, één voor zes maanden, één voor negen maanden en één voor één jaar, valt er elke drie maanden geld vrij mocht je het nodig hebben. Zo niet, kun je het telkens weer verlengen. De rente die je krijgt, is niet heel hoog, maar wel hoger dan op een spaarrekening.

Investeren

Je kunt het altijd groter aanpakken als je daar het geld voor hebt en gaan investeren. Investeren in vastgoed, investeren in crowdfunding projecten of investeren in goederen en grondstoffen. Als je het geld toch voor langere tijd kunt missen, omdat je buffer hoog genoeg is, is dit zeker iets wat je kunt overwegen. Sparen en inflatie zijn twee tegenpolen, dus zorg dat je daarmee aan de slag gaat. Je wilt natuurlijk niet dat je geld door inflatie minder waard wordt, dus ga aan de slag met alternatieve opties.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
5 tips voor het promoten van een online cursus
Steeds meer ondernemers lanceren een eigen online cursus. En dat is niet voor niets: een online cursus is een ideaal schaalbaar verdienmodel. Of je nu...
2 jaar fulltime ondernemer
De tijd vliegt als je plezier hebt wordt ook wel gezegd. Ondertussen is het alweer ruim twee jaar geleden dat ik de deur als online...
Digitale producten verkopen? 5 voordelen
De laatste jaren zijn steeds meer ondernemers digitale producten gaan verkopen. De reden dat veel mensen zich steeds vaker richten op kennisproducten, is het feit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF