ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is lifestyle inflatie + hoe kom je ervan af?

Lifestyle inflatie. Het is een financiële term die je regelmatig voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in je eigen geldsituatie en meer grip wilt krijgen op je financiën. Maar wat is lifestyle inflatie eigenlijk? En nog belangrijker: hoe voorkom je het? Of hoe kom je ervan af als je ermee te maken hebt?

Wat is lifestyle inflatie?

Lifestyle inflatie betekent dat je naarmate je meer geld gaat verdienen, ook steeds meer geld (ongemerkt) gaat uitgeven. Dit fenomeen komt vaak voor bij mensen die hun eerste- of tweede baan hebben. Ze gaan steeds meer verdienen, waardoor er elke maand meer salaris binnenkomt. Als je net begint op de arbeidsmarkt kun je over het algemeen in relatief korte tijd veel stappen zetten en dus in korte tijd (veel) meer geld gaan verdienen.

In plaats van dat extra geld opzij te zetten en extra te sparen, gaan veel mensen (ongemerkt) meer geld uitgeven en dat is dus niet de bedoeling. Althans niet als je wilt voorkomen dat je in de ratrace terecht komt.

Wat is lifestyle inflatie + hoe kom je ervan af?

Stappen op de carrière ladder

Aan het begin van je carrière moet je wennen aan het feit dat je opeens elke maand een fijn bedrag op je rekening gestort krijgt. Dit geld wordt over het algemeen alleen maar meer naarmate je meer werkervaring hebt. Als je jong bent, kun je relatief snel meer geld verdienen en klimmen op de carrière ladder. Alleen is het natuurlijk veel slimmer om dat extra salaris dat je krijgt, aan de kant te zetten en te investeren via indexfondsen. Dan zorg je ervoor dat je uiteindelijk een fijn vermogen opbouwt.

Hoe voorkom je lifestyle inflatie?

Voorkomen is beter dan genezen. Zodra je opslag hebt gekregen of zodra je je salaris als ondernemer omhooggaat, is het verstandig om die opslag of een deel daarvan, opzij te zetten voor je spaargeld. Zodra je financiële buffer hoog genoeg is, kun je gaan starten met investeren.

Hoe je lifestyle inflatie voorkomt is door simpelweg niet opeens meer geld uit te geven als je meer geld op je bankrekening krijgt. Ga niet opeens alleen maar uiteten bij de chiquere restaurants of veel vaker uiteten dan je normaal deed, duurdere kleding kopen of op zoek naar een duurder huis omdat je meer hypotheek kunt krijgen. Blijf vooral doen wat je altijd al deed en zorg dat je at extra geld voor je laat werken. Dat betekent dat je minimaal 10% van je inkomen opzijzet.

Wat kun je nog meer doen?

Wil je voorkomen dat je last krijgt van lifestyle inflatie of heb je er helaas al mee te maken en wil je ervan af komen? Deze tips gaan je helpen om te zorgen dat je korte metten maakt met deze levensstijl en stapje voor stapje gaat werken aan jouw leven naar financiële vrijheid.

  1. Spaar je salarisverhogingen
  2. Pay yourself first (eerst je spaarrekening betalen voor je andere dingen gaat kopen)
  3. Start met beleggen (als je genoeg spaargeld hebt)
  4. Bekijk heel kritisch je uitgaven: waar kun je geld op besparen?
  5. Onderzoek of je je spaarquote kunt verhogen (de verhouding tussen het bedrag dat je uitgeeft en elke maand spaart)
  6. Blijf kritisch op alle uitgaven die je doet
  7. Voorkom dat je een huur of hypotheek hebt die je maar net kan betalen met je net nieuwe, verhoogde salaris

Voorkom dat je terecht komt in de ratrace

Als je doet aan lifestyle inflatie, doe je eigenlijk automatisch mee aan de ratrace. Je kent het wel: leven van salarisstrookje naar salarisstrookje. Je komt elke maand nét rond. Aan het eind van de maand is het geld op en moet je weer keihard werken om je geld voor de komende maand te verdienen. Een never ending story. En een situatie waar niemand in wil komen te zitten neem ik aan.

Door minder uit te geven dan er binnenkomt, doorbreek je die cirkel. Je kunt namelijk starten met elke maand €50,- of meer te sparen. Zodra je genoeg geld op je spaarrekening hebt, kun je starten met investeren in beleggingsfondsen of ETF’s. Hoe meer geld je investeert, hoe sneller je een fijn vermogen opbouwt. Dit fijne vermogen zorgt ervoor dat je uit de ratrace kan stappen, geen last hebt van lifestyle inflatie en uiteindelijk financiële vrijheid ervaart.

Meer weten hoe je een vermogen kunt opbouwen? In het boek De rijkste man van Babylon vindt je 9 tips hoe je dit voor elkaar kunt boksen.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF