ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Stappenplan: hoe start je met beleggen?

Goed nieuws: als je deze blog leest is de kans groot dat je je aan het verdiepen bent om te gaan starten met beleggen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al begonnen bent met beleggen, maar nog op zoek bent naar meer informatie. Wat de reden ook is: allereerst een schouderklopje aan jezelf dat je je aan het verdiepen bent in deze materie. Dat is namelijk stap 1 als je aan de slag wil met vermogen opbouwen. In dit stappenplan ga ik je op een hele laagdrempelige manier uitleggen hoe beleggen werkt en hoe je vandaag nog kunt starten met beleggen. En misschien wel (een deel) van je eindejaarsbonus of je 13e maand kunt gebruiken als start budget voor jouw eigen beleggingsportfolio.

Torenhoge inflatie

De inflatie is op dit moment (december 2022) nog steeds heel erg hoog. Inflatie betekent letterlijk dat je geld minder waard wordt. Wat dus betekent dat – als jij niets doet met je geld op je betaal- of spaarrekening – je koopkracht achteruitgaat. 

€3.000,- is straks minder waard. Als voorbeeld: begin 2022 betaalde je €125,- per week aan de boodschappen, in december 2022 betaal je opeens €155,- per week aan boodschappen terwijl je exact dezelfde producten kocht als destijds.

Tijd voor actie dus. Maar wat kun je doen om je vermogen te beschermen? Zodra je genoeg spaargeld opgebouwd hebt, kun je starten met vermogen opbouwen.

Vermogen opbouwen kan op de volgende manieren:

 • Beleggen
 • Zelf (extra) pensioen opbouwen
 • Investeren in vastgoed
 • Geld investeren in crypto 
 • Je eigen hypotheek aflossen

In dit stappenplan richten we ons op beleggen. Als je wilt starten met pensioenbeleggen, moet je nagenoeg dezelfde stappen zetten. Alleen zijn er een paar extra dingen die je moet uitzoeken zoals het berekenen van je jaarruimte en een geschikte pensioenaanbieder vinden. Dit kan overigens ook via Brand New Day.

Welke stappen moet je zetten als je wilt beginnen met beleggen? Hoe bepaal je je beleggingsdoel, in welke beleggingsvormen ga je beleggen, via welke partij kun je beleggen en ga zo maar door. We trappen af met het bepalen van je beleggingsdoel. 

Stap 1: Bepaal je beleggingsdoel

Zodra je besloten hebt dat je wil gaan starten met beleggen, is het belangrijk dat je een beleggingsdoelvoor jezelf gaat opstellen. Oftewel: wat is de reden (doel) waar je geld voor gaat beleggen?

 • Heb je de droom om ooit een vakantiehuisje te kopen in het buitenland?
 • Wil je een wereldreis maken over 15 jaar?
 • Wil je eerder stoppen met werken?

Of wil je simpelweg voorkomen dat je geld minder waard wordt door de inflatie en wil je meer rendement uit je geld halen?

Het is goed om voor jezelf te bedenken wat jouw financiële droom is waarvoor je gaat beleggen. Dit helpt je namelijk om jezelf te motiveren. Naast het feit dat je koopkracht daalt door de inflatie. Eigenlijk zou alleen dat laatste argument al reden genoeg zijn om te starten met beleggen. 😉

Stap 2: Bepaal of je een korte of lange termijn beleggingsdoel hebt

Zodra je weet wat je beleggingsdoel is en waar je dus voor gaat beleggen, is het slim om voor jezelf te bepalen wanneer je dit beleggingsdoel bereikt wilt hebben. Wil je die droom over 10 of 15 jaar verwezenlijken of pas over 25 of misschien wel 30 jaar? 

Dit is belangrijke informatie die je nodig hebt bij het kiezen van het soort beleggingsproduct en de eventuele risico’s die daaraan verbonden zijn. 

Stap 3: Bepaal hoeveel geld je wil inleggen en/of hoeveel je belegd vermogen uiteindelijk waard moet zijn

De volgende stap als je wil starten met beleggen is het bepalen van het bedrag dat je elke maand wil overmaken naar je beleggingsrekening en/of wil dat het geld straks waard is. 

Dus of je besluit: ik maak vanaf nu elke maand €150,- over naar mijn beleggingsrekening of je besluit: over 15 jaar wil ik mijn beleggingsdoel behaald hebben. Daarvoor heb ik €100.000,- voor nodig. 

Als je dat weet, kun je je beleggingsstrategie bepalen (hoeveel risico je wil lopen en in welk beleggingsproduct je wil beleggen) en uitzoeken hoeveel geld je daarvoor elke maand moet overmaken naar je beleggingsrekening. 

Stap 4: Bepaal hoeveel risico je wil lopen

Risico lopen. Het hoort erbij als je gaat beleggen. Je kunt zelf bepalen hoeveel risico je wil lopen. Het ene beleggingsproduct is namelijk risicovoller dan het andere. 

Ook is het goed om in overweging te nemen of je actief of passief gaat beleggen. Oftewel: kies je voor een beleggigsproduct dat je koopt en vervolgens niet meer verkoopt (passief) of kies je voor een beleggingsproduct dat je maar kort houdt en zodra de koers stijgt weer verkoopt (actief)?

Stap 5: Verdiep je in verschillende beleggingsproducten

Zodra je besluit om te starten met beleggen, moet je weten in welk beleggingsproduct je je geld wilt stoppen. Er zijn grofweg vier mogelijkheden:

 • ETF’s: zijn een mandje aandelen waarin allerlei soorten bedrijven zitten. Er bestaan heel veel soorten ETF’s waarbij je bijvoorbeeld de koers volgt van een bepaalde aandelenmarkt (bijvoorbeeld de AEX), een ETF met daarin de 500 grootste bedrijven in Amerika, een ETF in een bepaalde niche (bijvoorbeeld tech-bedrijven) of een ETF met een bepaalde overtuiging (bijvoorbeeld duurzaamheid). Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een ETF voor. Doordat je belegt in een mandje aandelen, spreid je het risico. Als een bedrijf uit het mandje aandelen failliet gaat, heeft dat weinig impact. De andere bedrijven kunnen namelijk de klap opvangen. 
 • Beleggingsfondsen: lijken heel veel op ETF’s. Beleggingsfondsen worden actief beheerd door fondsbeheerders. In beleggingsfondsen zitten allemaal aandelen van bedrijven waardoor je het kunt vergelijken met een mandje aandelen. Ook hier geldt: als een bedrijf failliet gaat, merk je dat niet direct omdat andere bedrijven de klap opvangen. Beleggingsfondsen kunnen in tegenstelling tot ETF’s niet real-time verkocht worden. 
 • Aandelen: zijn – zoals het woord het eigenlijk al zegt aandelen binnen een bedrijf. Je wordt mede-eigenaar van bijvoorbeeld Spotify als je aandelen koopt van Spotify. Beleggen in aandelen is risicovoller. Als het bedrijf waar jij aandelen van hebt, failliet gaat ben je in de aap gelogeerd. 
 • Obligaties: is een vorm van investeren waarbij je geld uitleent aan de overheid of aan een instantie. Je wordt geen mede-eigenaar of aandeelhouder wat in de andere beleggingsvormen wel het geval is. Je ontvangt uiteindelijk rente op je uitgeleende bedrag. 

Stap 6: Bepaal of je zelf gaat beleggen of dat je je geld laat beleggen

De volgende stap die je moet zetten als je wil starten met beleggen is bepalen wat je gaat doen. Ga je zelf elke maand beleggen of laat je je geld beleggen door iemand anders. 

Je kunt je geld door iemand anders laten beleggen. Vergeet niet dat de kosten die hiermee gemoeid zijn ten koste gaan van jouw rendement. 😉

Stap 7: Zoek een partij waar je kan beginnen met beleggen

Zo. Je bent al een heel eind op weg in de reis naar vermogen opbouwen. De volgende stap is het uitzoeken van een broker (tussenpartij) waar je kunt gaan beleggen. Bij de meeste groot banken kun je starten met beleggen, maar ook bij een partij zoals Brand New Day

En als je misschien al pensioen opbouwt via Brand New Day, kan het een logische keuze zijn om ook daar te gaan beleggen. Want dan heb je alles op een plek.

Stap 8: Maak een account aan om te starten met beleggen

Zodra je een broker hebt gekozen waar je je geld wilt gaan beleggen, kun je in een paar minuten een account aanmaken. Vul je alle belangrijke informatie in inclusief een copy van je ID of paspoort. Het duurt vaak een paar dagen voordat je geverifieerd bent. Nadat je dit proces succesvol doorlopen hebt, kun je beginnen met beleggen. 

Stap 9: Leg je eerste bedrag in om te beginnen met beleggen

Heb je je eindejaarsbonus ontvangen, een schenking van je ouders of simpelweg geld over dat je wilt investeren? Dan is nu het moment om daarmee te starten. 

Tip: om te voorkomen dat je vergeet geld over te maken naar je beleggingsrekening, is het slim om een automatische incasso in te stellen zodat je zeker weet dat er elke maand een bepaald bedrag overgemaakt wordt. 

Stap 10: Houd je hoofd koel, houd je aan je strategie en heb geduld

Beleggen kan best spannend zijn. Zeker als je ziet dat de koers flink onderuitgaat. Het belangrijkste is dat je altijd je hoofd koel houdt en niet vergeet wat je beleggingsdoel is. Waarschijnlijk duurt het nog wel even totdat je je beleggingsdoel behaald hebt, dus als de beurs flink onderuitgaat, heb je nog genoeg tijd om te herstellen van een eventuele beurscrash. 

Daarnaast is het belangrijk dat je nooit handelt in emotie. En alleen geld belegt dat je kunt missen. Je wil voorkomen dat je straks beleggingen tegen een lagere prijs moet verkopen, omdat je niet genoeg spaargeld hebt voor een nieuwe wasmachine. 

Mijn beleggingsstrategie

Op mijn 25ste ben ik begonnen met beleggen. Ik beleg onder andere via Brand New Day waar ik gekozen heb voor een zeer offensief modelportefeuille. Dit betekent dat ik meer risico neem met de kans op een hoger rendement. Ik heb genoeg tijd om te herstellen van een eventuele beurscrash. Elke maand maak ik €100,- over met als doel dat ik straks een fijne pot met geld heb. 

Want ik wil voorkomen dat mijn zuurverdiende centen minder waard worden. Dat was voor mij ook de reden destijds om te starten met beleggen. Ik heb diverse beleggingsstrategieën geprobeerd, maar uiteindelijk gekozen voor een buy & hold strategie met een focus op investeren in ETF’s en beleggingsfondsen. Oké en een paar aandelen om ‘mee te spelen’. 😉 

Ik heb geen heel duidelijk beleggingsdoel voor mijzelf gesteld. Ik vind het een fijn gevoel dat ik ten alle tijden kan stoppen met werken en een pre-pensioen (aka sabbatical) kan inlassen. Volgend jaar staat er weer eentje op de planning. 

Ook ik vind het fijn om te weten dat – als ik een freelance opdracht niet meer leuk vind – ik direct kan stoppen omdat ik weet dat ik genoeg buffer hebt. Daarnaast wil ik over genoeg financiële middelen beschikken, zodat ik regelmatig als digital nomad kan werken in bijvoorbeeld het mooie Spanje en mooie reizen kan maken die er op mijn bucketlist staan. 

Disclaimer: ik ben geen financieel expert. Ik deel enkel mijn eigen kennis en kunde. Dit artikel is in samenwerking met Brand New Day geschreven.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF