ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

FIRE worden? In 5 stappen naar Financiële Onafhankelijkheid

FIRE is een begrip dat de laatste jaren flink in populariteit is gestegen. Daar zijn een aantal redenen voor. Millennials willen niet 40 jaar voor hetzelfde bedrijf werken, vinden vrijheid enorm belangrijk en merken dat ze niet zo goed passen in het huidige systeem waardoor ze op zoek gaan naar andere manieren om vrijheid te creëren. Een van die manieren om dat voor elkaar te boksen is door FIRE te worden. Maar wat is FIRE en waarom is dit de weg naar vrijheid? In het artikel lees je hoe je in 5 stappen Financieel Onafhankelijk kunt worden. 

Wat is FIRE?

Voordat we de diepte induiken, is het natuurlijk wel goed om te weten wat FIRE is. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Dit betekent dat je zoveel mogelijk geld opzij zet om vervolgens financieel vrij te zijn. 

FIRE is een trend die vanuit Amerika is komen overwaaien. Met als doel een simpeler leven en minder vast zitten in de (consumptie)maatschappij. Door minder geld uit te geven aan spullen en meer geld te besparen, kun je meer geld investeren. Hoe hoger je spaarpercentage is, hoe meer geld je in bijvoorbeeld in indexfondsen kunt stoppen, hoe eerder je FIRE bent. 

‘Soorten’ FIRE

Sommige mensen gaan heel ver om FIRE te worden. Ze besparen op zo’n beetje alles: gaan niet meer op vakantie, eten nooit meer buiten de deur en zetten de verwarming standaard op 18 graden. Ze hebben immers maar één doel voor ogen: FIRE worden. Persoonlijk vind ik het belangrijk om nu ook te genieten van het leven. Waarom zou je wachten totdat je 49 jaar bent en dan pas gaat genieten? 

FIRE worden? In 5 stappen naar Financiële Onafhankelijkheid

Waarom is FIRE de weg naar vrijheid?

Zoals je hierboven al kon lezen, heb je – als je FIRE bent – geen financiële zorgen. Sterker nog: je bent financieel vrij en hoeft niet meer te werken. Je hebt zoveel vermogen opgebouwd, dat je voortaan kunt rentenieren en alleen nog maar dingen kunt doen die je leuk vindt. 

Dit is dan ook direct de belangrijkste reden waarom steeds meer mensen bezig zijn met FIRE worden. Je krijgt geen rente op je spaarrekening en de inflatie is op dit moment aardig hoog. Oftewel: waarom zou je je zuurverdiende centen minder waard laten worden? Starten met indexbeleggen is een hele goede optie om te zorgen dat je een fijne buffer opbouwt en – als je maar lang genoeg doorgaat – een fijn vermogen creëert. 

1. Creëer inzicht in je persoonlijke financiën

Om te zorgen dat je FIRE wordt, moet je natuurlijk wél weten hoeveel geld eruit gaat. De allerbelangrijkste stap die je moet zetten om financieel onafhankelijk te worden, is het creëren van inzicht in je persoonlijke financiën. Je moet niet alleen exact weten hoeveel geld eruit gaat elke maand en waar je dat geld aan uitgeeft, maar je moet ook weten hoeveel geld er binnenkomt.

Zodra je dat voor jezelf helder hebt hoeveel geld er elke maand (onnodig) de deur uit gaat en weet hoeveel geld er elke maand binnenkomt, kun je voor jezelf de som maken. Inkomen – kosten (vaste lasten & variabele kosten) = geld dat je ofwel over hebt of te weinig hebt. 

2. Start met besparen

Nu je weet hoeveel geld er elke maand uitgaat, is het tijd voor stap twee: besparen. Maak een overzicht van alle kosten die je de afgelopen drie maanden gemaakt hebt en categoriseer ze zodat je vervolgens in één oogopslag ziet hoeveel kosten je maakt per categorie. Misschien geef je wel heel veel geld uit aan eten buiten de deur, is je hypotheek aan de hoge kant of blijkt dat je hobby’s stiekem best wel wat geld kosten?

Zodra dat duidelijk is, moet je streng voor jezelf zijn en onderzoeken waar je geld kunt besparen. Het is altijd mogelijk om geld te besparen. Hoe meer geld je kunt besparen, hoe meer geld je aan het einde van de maand overhoudt dat je vervolgens kunt investeren via indexbeleggen. 

Wees kritisch naar jezelf

Wat helpt in dit proces is door jezelf de vraag te stellen: “Hoeveel geld heb ik echt nodig?”. Je zult verstelt staan van hoe weinig geld je nog steeds een heel leuk leven kunt hebben. Ik geef mijzelf €1.500 euro nettosalaris en daar kan ik prima van rondkomen. Ik kan nog steeds op vakantie gaan, lekker eten met vriendinnen of naar de bioscoop gaan. 

3. Geef minder geld uit dan dat er binnenkomt

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar niet iedereen heeft een positief saldo over aan het einde van de maand. Ook moet je als eerste je schulden wegwerken. Schulden zijn namelijk duur. Om FIRE te worden, moet je uiteindelijk 60% van je inkomen (salaris e.d.) kunnen investeren. Oftewel: je maandelijkse kosten mogen maximaal 40% in beslag nemen. Het liefst verhoog je dit bedrag als dat mogelijk is. Hoe meer geld je investeert, hoe sneller je natuurlijk FIRE wordt.

4. Start met indexbeleggen

De volgende stap om financieel onafhankelijk te worden is starten met indexbeleggen. Recent las ik het boek ‘Hoe word je miljonair met een gewone baan’ en daar vertelde de schrijver dat indexbeleggen de minst risicovolle manier is om een vermogen op te bouwen wat ook nog zorgt voor het hoogste rendement. Oftewel: dit is de weg die je moet inslaan om FIRE te worden. 

Start met indexbeleggen

Indexbeleggen; wat is dat?

Bij indexbeleggen beleg je in een indexfonds. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index. Doordat indexfondsen een bepaalde index volgen, is je risico ook direct gespreid. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat indexfondsen een beter rendement opleveren dan individuele aandelen. 

Je vermogen wordt meer waard en je ontvangt ook nog eens dividend (winstuitkering) waar je vermogen gestaag doorgroeit. Tijd is een belangrijke factor in deze. Geld heeft namelijk tijd nodig om te groeien. Hoe langer je geld in indexfondsen stopt, hoe meer geld het waard wordt. Dit komt door het rente-op-rente effect, waardoor je vermogen uiteindelijk exponentieel groeit. Indexbeleggen kun je o.a. doen via InDelta, Brand New Day en DEGIRO.

5. Creëer meerdere inkomstenbronnen

Om te zorgen dat je sneller FIRE wordt, is het slim om op zoek te gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. Een miljonair heeft gemiddeld zo’n 6 inkomstenbronnen. En dat is niet voor niets. Hoe meer inkomsten je elke maand hebt, hoe hoger je percentage is dat je in indexfondsen kunt stoppen. 

Zelf heb ik gemiddeld zo’n 9(!) inkomstenbronnen. Dat is niet alleen heel fijn omdat ik meer geld kan investeren, het is ook een heel fijn gevoel dat als een inkomstenbron wegvalt, er altijd vanuit de andere inkomstenbronnen geld binnenkomt. 

Mijn FIRE status

Uiteraard ben ikzelf ook bezig met het nastreven van het doel om FIRE te worden. Wel is het zo dat ik niet heel streng ben voor mijzelf; ik wil nu ook leven en leuke dingen doen. Daarnaast woon ik natuurlijk deels in Barcelona en deels in Nederland waardoor ik dubbele woonlasten heb. Dat is sowieso iets wat voor de diehard FIRE beweging uit den boze is. Het is mijn allergrootste droom om in Barcelona te wonen en te werken. En nu ben ik jong en heb ik weinig verplichtingen. Dus ik ga mij dit zelf niet ontnemen. Verder probeer ik wel zoveel mogelijk geld te besparen en investeer ik elke maand een mooi bedrag in mijn eigen beleggingen. Hoe dat precies eruit ziet, lees je in mijn beleggingsportfolio update.

Wat ik doe

Bouw ik een fijn pensioen op voor later middels pensioenbeleggen, investeer ik een beetje in crypto en leg ik vooral elke maand een leuk bedrag in volgens de buy & hold strategie. Ook werk ik hard aan een passief inkomen door o.a mijn e-book Krijg Grip op je Financiën, advertenties op deze website en andere website en websites zoals Parkeren in Sittard. Mijn doel is om uiteindelijk financiële vrijheid te ervaren en dus ook rijk te worden zodat ik alles kan doen wat ik wil zonder er over na te denken.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF