ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Mijn reis naar financiële vrijheid

Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil inclusief vrijheid op het gebied van financiën. Mijn reis naar financiële vrijheid is ondertussen al een paar jaar bezig, dus het leek mij mooi om je mee te nemen. Lees je mee?

Waar komt mijn interesse in financiën vandaan?

Geld speelde vroeger al een belangrijke rol in mijn leven. Dit klinkt misschien oppervlakkig, maar dat is het niet. Financiën was onderdeel van mijn opvoeding. Regelmatig werd op mijn hart gedrukt dat sparen heel belangrijk was. Ook mijn oma was (en is) daar een fanatiekeling in. Telkens als ik geld kreeg voor mijn verjaardag, vakantie of rapport, werd duidelijk benadrukt dat ik maar goed moest sparen. 

En nu – achteraf – ben ik heel blij dat sparen, maar ook financiële zelfredzaamheid en het bijhouden van mijn financiën, mij met de paplepel ingegoten zijn. Dit alles heeft absoluut bijgedragen aan mijn sterke drang naar financiële vrijheid.

Mijn reis naar financiële vrijheid

Financiële vrijheid is een container begrip. De betekenis van dit begrip is voor iedereen anders en kan dus anders geïnterpreteerd worden. De een vindt zichzelf al financieel vrij als hij of zij €50.000,- aan vermogen heeft, terwijl de ander zich pas financieel vrij voelt als hij of zij met pensioen kan op zijn 45ste en weet dat er altijd genoeg geld is.

Wat betekent het voor mij?

Zelf zie ik financiële vrijheid – als iets dat ik zonder erover na hoef te denken – een nieuwe wasmachine kan kopen als die stuk is, omdat ik genoeg spaargeld heb. Dat ik ervoor kan kiezen om met prepensioen te gaan zonder dat ik daarvoor op een houtje hoef te bijten.

Het betekent ook dat ik een fijn vermogen opgebouwd heb en weet dat ik eerder met pensioen kan gaan als ik dat wil. Om dit doel te bereiken, beleg ik periodiek een vast bedrag in indexfondsen via Brand New Day en ABN AMRO.

Sparen als een malle

Vroeger heb ik geleerd dat het heel erg belangrijk is om goed te sparen. Vanaf het moment dat ik mijn eerste bijbaantje had, ben ik begonnen met sparen. Sparen voor later. Om te voorkomen dat mijn spaargeld veel minder waard wordt, zoek ik altijd uit waar je de hoogste spaarrente krijgt. Dat is op dit moment (oktober 2023) bunq met maar liefst 2,46%. Dat betekent dat ik begin dit jaar al mijn spaargeld overgezet heb naar bunq. Want ja: ik wil wel het hoogste rendement voor mijn spaargeld.

Deposito sparen

Naast regulier sparen, doe ik ook aan deposito sparen. Dat betekent dat ik het geld tijdelijk vastzet in ruil voor een hogere rente. Op een deposito spaarrekening krijg je veel meer spaarrente dan op een reguliere spaarrekening, maar het is minder risicovol bijvoorbeeld beleggen.

De actuele spaarrente van deposito’s vind je op de website van Raisin.

De geldmachine aangezet

Sparen doe ik nog steeds, maar in 2017 ben ik ook begonnen met beleggen. Mijn financiële buffer is groot genoeg, waardoor ik nu elke maand een vast bedrag beleg. Nieuwsgierig naar mijn huidige beleggingsstrategie? Check dan mijn recent geüpdatete beleggingsportfolio.

Beleggen in aandelen

Ik startte met beleggen in aandelen. Achteraf gezien niet de beste keuze, maar toch ben ik heel blij dat ik op mijn 25e begonnen al begonnen ben met beleggen. Hierdoor heb ik al een behoorlijk rendement behaald, dividend ontvangen en heeft het rente-op-rente effect al zijn eerste werk gedaan. Dit was mijn eerste stap naar financiële vrijheid.

“Become so financially secure that you forget that it’s payday.”

Inzicht in je financiën

Als je niet weet hoeveel geld er elke maand uitgaat, heb je géén grip op je financiën en kun je ook niet geld besparen. Inzicht krijgen in je financiën is de belangrijkste stap naar financiële vrijheid.

Zorg dat je weet hoeveel geld eruit gaat elke maand, categoriseer deze uitgaven en houd je uitgaven (en eventueel inkomsten) elke maand bij in een kasboekje. Hierdoor zie je meteen als je aan een bepaalde categorie te veel geld uitgeeft (bijvoorbeeld de boodschappen) of dat je bijvoorbeeld nog abonnementen hebt die je niet meer gebruikt. Zonde van je geld. Door het inzichtelijk te maken kun je er actie op ondernemen en geld besparen.

Meerdere inkomstenbronnen

Een andere zet naar financiële vrijheid waar ik al vroeg mee ben begonnen, is het creëren van meerdere inkomstenbronnen. Vroeger had ik een bijbaantje in een bejaardenhuis én ik had een Marktplaats handeltje. Ik kocht kleding die 70% afgeprijsd was die ik vervolgens verkocht tegen hogere prijzen op Marktplaats.

Naarmate de tijd vorderde ben ik hier mij steeds meer gaan verdiepen in de mogelijkheden om meerdere inkomstenbronnen op te zetten. Ondertussen heb ik maar liefst 9(!) inkomstenbronnen en daar ben ik stiekem best trots op! De ene geldstroom is groter dan de andere, maar ik verdien wel áltijd geld. Want de kans dat ik opeens €0,- verdien met álle inkomstenbronnen in een maand tijd, is nihil. En dat gevoel is heerlijk!

Mijn 9 inkomstenbronnen

Beleggen in ETF’s & beleggingsfonden

Hierboven vertelde ik al kort dat ik in 2017 ben begonnen met beleggen in aandelen. Niet veel later ben ik ook begonnen met beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen via DEGIRO. Op dit moment (oktober 2023) investeer ik alleen nog maar in breeds gespreide indexfondsen via ABN AMRO en Brand New Day. Ik heb wel nog wat aandelen en ETF’s, maar ik koop ze niet meer actief.

Financiële buffer

Iets anders wat belangrijk is in mijn reis naar financiële vrijheid, is het hebben van een financiële buffer. Zowel zakelijk als privé. Sparen blijft, zoals je hierboven al kon lezen, belangrijk.

Ik heb voor mijzelf uitgerekend hoe hoog mijn financiële buffer moet zijn met in het achterhoofd, dat als ik straks naar het buitenland ga, ik gemakkelijk twee huren kan betalen (in Nederland en in Spanje). Maar ook dat ik opgewassen ben tegen een financiële tegenvaller. Als ik straks een keer minder werk heb, is het erg prettig dat ik genoeg salaris buffer heb om mijzelf uit te kunnen betalen.

Passief inkomen

Hoe fijn is het dat je geld verdient terwijl je daar niet zoveel voor hoeft te doen? Dat klinkt toch bijna als muziek in de oren, niet? Eén van de dingen waar ik mij ook op focus (en waar ik nog véél meer uit kan halen), is passief inkomen. Ik timmer al lekker aan de weg met affiliate marketing. Uiteindelijk wil ik zorgen dat ik mijn minimaal 50% van mijn omzet genereer door passieve inkomsten.

Daarnaast heb ik een e-book hoe je grip krijgt op je financiën geschreven, krijg ik dividend uitbetaald, is mijn tweede e-book bijna klaar en ben ik – as we speak – bezig met het ontwikkelen van een nieuwe side hustle: een eigen affiliate website.

Pensioenbeleggen

Mijn laatste stap naar financiële vrijheid, is pensioenbeleggen. Daar ben ik in 2020 mee gestart via Brand New Day. Dit betekent dat ik elke maand €500,- overmaak naar mijn pensioenrekening. Dat geld wordt vervolgens in indexfondsen belegt.

Het voordeel van pensioenbeleggen is dat je daar nu geen belasting over hoeft te betalen. Je betaalt er pas belasting over als je met pensioen gaat en dan is zeer waarschijnlijk het belastingtarief lager waardoor het financieel aantrekkelijk is om pensioen op te bouwen.

Conclusie

Zoals je ziet ben ik al aardig op weg naar financiële vrijheid, maar ben ik nog lang niet klaar. Wel ben ik onwijs dankbaar voor alle stappen die ik al gezet heb, het vermogen dat ik opgebouwd heb en de financiële rust die ik nu al heb.

Deel deze blog:

2 reacties

    1. Dank je wel! Leuk om te horen! Mijn doel is uiteindelijk minder te hoeven werken als ik dat wil en uiteindelijk ook maar weinig, hypotheek vrij te zijn, de mogelijkheid hebben om een aantal maanden niet te werken en genoeg geld hebben om mee te rentenieren, zodat ik tijd heb om vrijwilligerswerk te doen bijvoorbeeld. Geen geldzorgen en die ook niet meer krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Je personeelsplanning optimaliseren doe je zo-2
Een goede personeelsplanning is essentieel voor elk bedrijf. Het zorgt voor genoeg personeel op de juiste momenten, ook helpt het om kosten te besparen en...
Sparen voor je pensioen: dit moet je weten als ondernemer
Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel hooi op je vork. Je bent druk bezig met het runnen van je bedrijf, het aantrekken van klanten en...
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF