Persoonlijke financiën

Mijn reis naar financiële vrijheid

Mijn reis naar financiële vrijheid

Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil inclusief vrijheid op het gebied van financiën. Mijn reis naar financiële vrijheid is ondertussen al een paar jaar bezig, dus het leek mij mooi om je mee te nemen. Lees je mee?

Waar komt mijn interesse in financiën vandaan?

Geld speelde vroeger altijd al een belangrijke rol in mijn leven. Dit klinkt misschien oppervlakkig, maar dat is het niet. Financiën was onderdeel van mijn opvoeding. Regelmatig werd op mijn hart gedrukt dat sparen heel belangrijk was. Ook mijn oma was (en is) daar een fanatiekeling in. Telkens als ik geld kreeg voor mijn verjaardag, vakantie of rapport, werd duidelijk benadrukt dat ik maar goed moest sparen. 

En nu – achteraf – ben ik heel blij dat sparen, maar ook financieel zelfredzaam zijn en het bijhouden van mijn financiën, mij met de paplepel ingegoten zijn. Dit alles heeft absoluut bijgedragen aan mijn sterke drang naar financiële vrijheid.

Mijn reis naar financiële vrijheid

Financiële vrijheid is een container begrip. Dit betekent dat de betekenis van dit begrip voor iedereen anders is. De een vindt zichzelf al financieel vrij als hij of zij €50.000,- euro aan spaargeld heeft, terwijl de ander zich pas financieel vrij voelt als hij of zij met pensioen kan op zijn 45ste en weet dat er altijd genoeg geld is.

Wat betekent het voor mij?

Zelf zie ik financiële vrijheid – als iets waar ik zonder erover na hoef te denken – een nieuwe wasmachine kan kopen als die stuk is. Dat ik ervoor kan kiezen om drie maanden niet te werken en niet op een houtje hoef te bijten. Het betekent ook dat ik een fijn vermogen opgebouwd heb en weet dat ik eerder met pensioen kan gaan als ik dat wil. Om dit doel te bereiken, ben ik bezig met het opbouwen van een imperium om financiële vrijheid te realiseren.

Sparen als een malle

Vroeger heb ik geleerd dat het heel erg belangrijk is om goed te sparen. Dit heb ik dan ook goed in mijn oren geknoopt. Vanaf het moment dat ik mijn eerste bijbaantje had, ben ik begonnen met sparen. Sparen voor later. Sparen doe ik nog steeds, maar ik ben ook begonnen met investeren.

Beleggen in aandelen

In 2017 ben ik gestart met beleggen in aandelen. Ik ben heel blij dat ik al op mijn 25e begonnen ben met beleggen, want hierdoor heb ik al een behoorlijk rendement opgebouwd én dividend ontvangen. Dit was mijn eerste stap naar financiële vrijheid.

Quote: “Become so financially secure that you forget that it’s payday.”

Inzicht in je financiën

Als je niet weet hoeveel geld er elke maand uitgaat, heb je géén grip op je financiën en kun je ook niet geld besparen. Inzicht krijgen in je financiën is misschien wel de belangrijkste stap naar financiële vrijheid.

Zorg dat je weet hoeveel geld eruit gaat elke maand, categoriseer deze uitgaven en houd je uitgaven (en eventueel inkomsten) elke maand bij in een kasboekje. Hierdoor zie je meteen als je aan een bepaalde categorie te veel geld uitgeeft (bijvoorbeeld de boodschappen) of dat je bijvoorbeeld nog abonnementen hebt, die je niet meer gebruikt. Zonde van je geld. Door het inzichtelijk te maken, kun je er actie op ondernemen en geld besparen.

Meerdere inkomstenbronnen

Iets anders waar ik eigenlijk al mee begonnen ben toen ik net begon met werken, is het creëren van meerdere inkomstenbronnen. Vroeger had ik een bijbaantje in een bejaardenhuis én ik had een Marktplaats handeltje waar ik kleding kocht die 70% afgeprijsd was, om het vervolgens voor meer geld te verkopen via Marktplaats.

Naarmate de tijd vorderde, ben ik hier mij steeds meer gaan verdiepen in de mogelijkheden. Ondertussen heb ik maar liefst 9(!) inkomstenbronnen en daar ben ik stiekem best trots op! De ene geldstroom is groter dan de andere, maar ik verdien wel áltijd geld. Want de kans dat ik opeens €0,- verdien met álle inkomstenbronnen in een maand tijd, is nihil. En dat gevoel is heerlijk!

9 inkomstenbronnen

 • Freelance online marketeer
 • Pinterest marketeer
 • Advertentie-inkomsten Ondernemen als een baas
 • Advertentie-inkomsten Diolifestyle
 • Affiliate marketing diverse websites
 • Rendement + dividend aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen
 • Verkoop e-book Pinterest marketing
 • Rente deposito’s
 • Sprekersklussen (Deze inkomstenbron is relatief nieuw, maar ik wil vaker als spreker ingehuurd worden. Ik heb het nu een aantal keer gedaan en het is echt heel tof om te doen. Oftewel: er ligt focus op, dus dan hoor het ook een inkomstenbron bij ).

Beleggen in ETF’s & beleggingsfonden

Hierboven vertelde ik al kort dat ik in 2017 ben begonnen met beleggen in aandelen. Niet veel later ben ik ook begonnen met beleggen in ETF’s en beleggingsfondsen via ABN AMRO. Nu investeer ik elke maand een bepaald bedrag in mijn portfolio, zodat mijn vermogen gestaag doorgroeit. Nieuwsgierig naar mijn portfolio? Je kunt hier mijn beleggingsportfolio bekijken.

Financiële buffer

Iets anders wat belangrijk is in mijn reis naar financiële vrijheid, is het hebben van een financiële buffer. Zowel zakelijk als privé. Sparen blijft, zoals je hierboven al kon lezen, belangrijk.

Ik heb voor mijzelf uitgerekend hoe hoog mijn financiële buffer moet zijn met in het achterhoofd, dat als ik straks weer naar het buitenland ga, ik makkelijk twee huren kan betalen (in Nederland, maar ook in Spanje). Maar ook dat ik opgewassen ben tegen een financiële tegenvaller. Als ik straks in de zomermaanden minder werk heb, is het erg prettig dat ik genoeg salaris buffer heb om mijzelf uit te betalen.

Passief inkomen

Hoe fijn is het dat je geld verdient, terwijl je daar niet zoveel voor hoeft te doen? Dat klinkt toch bijna als muziek in de oren, niet? Eén van de dingen waar ik mij ook op focus (en waar ik nog véél meer uit kan halen), is passief inkomen. Ik timmer al lekker aan de weg met affiliate marketing. Voor het geval je niet weet wat dat is, hier leg ik uit hoe affiliate marketing werkt.

Daarnaast heb ik een e-book geschreven, krijg ik dividend uitbetaald, is mijn tweede e-book bijna klaar en ben ik – as we speak – bezig met het ontwikkelen van een online-cursus over financiën waarin ik je leer hoe je uiteindelijk financiële rust kunt ervaren.

Pensioenbeleggen

Mijn laatste stap naar financiële vrijheid, is pensioenbeleggen. Daar ben ik in 2020 mee gestart via BrandNewDay. Dit betekent dat ik elke maand €250,- euro over maakt naar mijn pensioenrekening. Dat geld wordt vervolgens in aandelen en obligaties gestopt.

Het voordeel van pensioenbeleggen is dat je daar nu geen belasting over hoeft te betalen. Je betaalt er pas belasting over als je met pensioen gaat en dan is het belastingtarief lager. Hierdoor kun je ook nog eens op een simpele manier geld besparen.

Conclusie

Zoals je ziet ben ik al aardig op weg naar financiële vrijheid, maar ben ik nog lang niet klaar. Wel ben ik onwijs dankbaar voor alle stappen die ik al gezet heb, het vermogen dat ik opgebouwd heb en de financiële rust die ik nu al heb. Ik heb heel veel zin in alles wat mij nog te wachten staat!

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
2 Comments
 • Maartje

  Leuk om te lezen! Ik ben benieuwd of je een doel bedrag voor ogen hebt waar je naar toe aan het werken bent.

  • Dionne

   Dank je wel! Leuk om te horen! Mijn doel is uiteindelijk minder te hoeven werken als ik dat wil en uiteindelijk ook maar weinig, hypotheek vrij te zijn, de mogelijkheid hebben om een aantal maanden niet te werken en genoeg geld hebben om mee te rentenieren, zodat ik tijd heb om vrijwilligerswerk te doen bijvoorbeeld. Geen geldzorgen en die ook niet meer krijgen.

Leave a Reply