ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Mijn beleggingsportfolio

In 2017 ben ik voorzichtig begonnen met beleggen. Eerlijk is eerlijk: ik had er toen nog geen kaas van gegeten, maar wist wel dat ik er ‘iets’ mee moest doen. Ik had namelijk een leuk bedrag op mijn spaarrekening staan waar ik niets mee deed en dus steeds minder waard werd (want hallo inflatie…). Tijd om de geldmachine te starten. Vanaf toen ben ik meerdere blogs rondom beleggen gaan volgen en ben ik begonnen met beleggen bij DEGIRO. En dat doe ik nu – ruim drie jaar later – nog steeds. Ondertussen heb ik een leuk beleggingsportfolio opgebouwd dat ik graag wil delen. Kijk je mee?

Disclaimer 

Maar voor ik begin, eerst nog een kleine disclaimer. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar deel mijn eigen kennis rondom financiële producten die ik de afgelopen jaren opgedaan heb.

Hoe het begon

Zoals ik hierboven ook al kort vertelde, ben ik in 2017 begonnen met beleggen. Ik had de afgelopen jaren een leuk zakcentje verdiend en een deel daarvan stond veilig op de spaarrekening. Totdat ik mij realiseerde dat mijn geld op de spaarrekening helemaal niet zo ‘veilig’ was en het steeds minder waard werd. Dus ik besloot te gaan Googlen wat je kunt doen met spaargeld. Als snel kwam ik op de blog van meneer FOB, beter bekend als Financieel Onafhankelijkheid Blog terecht. Na heel wat blogs te hebben gelezen en boeken zoals De Intelligente Belegger, ben ik begonnen met beleggen en het bouwen van een deposito ladder.

Zelf aan de knoppen zitten

Het was al snel duidelijk dat ikzelf aan de knoppen wilde zitten tijdens het beleggen en dat ik het niet uit handen wilde geven. (Je kunt bijvoorbeeld beleggen via je eigen bank, maar dan beleggen zij het voor je. Je hoeft alleen maar geld over te maken). Het was iets nieuws wat ik mijzelf graag eigen wilde maken. Ik koos voor DEGIRO omdat het een heel gebruiksvriendelijk platform zou zijn en dat de kosten laag zijn. En ik kan ondertussen beamen dat deze twee punten kloppen.

Aanmelden bij DEGIRO

Nadat ik door het aanmeld proces van DEGIRO heen was, ben ik begonnen met het kopen van een aantal individuele aandelen (aandelen van bedrijven) en trackers, ook wel ETF’s. Dit is een afkorting voor exchange-traded-fund, ook wel indextracker genoemd. Dit is een mandje aandelen van ongeveer 3000 bedrijven. Elke ETF is anders, maar het principe is wel hetzelfde. Je koopt aandelen die heel erg gespreid zijn in zowel landen, groottes en sectoren.

Maandelijks inleggen

Het idee van beleggen is eigenlijk dat je consequent elke maand een X bedrag inlegt. Oftewel; je koopt elke maand voor een X bedrag aandelen. Dit principe ben ik zelf ook gaan volgen. Telkens als ik salaris kreeg (in 2017 was ik nog in loondienst), maakte ik €150,- euro over naar mijn beleggingsrekening waar ik aandelen voor kocht. Hierdoor ben ik mijn beleggingsportfolio de afgelopen jaren steeds meer gaan uitbreiden en verspreiden.

Ondertussen ben ik erachter dat indexbeleggen dé manier is om FIRE te worden. Dat betekent dat ik elke maand geld beleg in indexfondsen die de index volgen om zo het meeste rendement te behalen en mijn vermogen gestaag te laten groeien. Dat doe ik overigens onder andere via InDelta. En dat bevalt goed. 

Portfolio individuele aandelen en ETF’s

Zelf heb ik destijds ervoor gekozen om een deel van mijn beleggingsportfolio in individuele aandelen te stoppen. Dit is een bewuste keuze. Individuele aandelen leveren meer risico op en daardoor ook meer rendement. Maar als een bedrijf failliet gaat (neem Wirecard als voorbeeld), dan ben al je geld kwijt. Dus denk goed na wat een goede beleggingsstrategie is. De regel geldt: hoe meer risico, hoe meer rendement.

De ETF’s zijn heel erg gespreid, waardoor je ook minder risico hebt en je rendement iets lager is. Het rendement ligt rond de 6,5%.

Mijn beleggingsportfolio

Ondertussen zijn we een aantal jaar verder, heb ik de nodige aandelen gekocht, veel geleerd over beleggen en ben ik ook een tweede beleggingsportfolio begonnen. Ik heb zowel een privé- als een zakelijk beleggingsportfolio. De reden dat ik twee beleggingsportfolio’s heb is vanwege het feit dat ik zowel privé- als zakelijk spaargeld heb waar ik iets mee wilde doen. Omdat ik het graag gescheiden wil houden, heb ik daarom twee beleggingsportfolio’s aangemaakt.

Privé portfolio

Ik ben heel klein begonnen, omdat ik mij eerst wilde verdiepen in beleggen, de risico’s, maar ik wilde er ook meer feeling mee krijgen. Dat is ondertussen gelukt en heb ik mijn portfolio steeds meer uitgebreid.

Ik ben begonnen met veel losse aandelen, maar daar wil ik uiteindelijk van af. Ik wil uiteindelijk een verhouding creëren van 90/10. 10% individuele aandelen en 90% trackers.

Op dit moment zit er €5.643,32 euro in privé beleggingen.

Vrijdag 31 juli – Privé portfolio

Zakelijk portfolio

Mijn zakelijke beleggingsportfolio ben ik gestart omdat ik als freelancer de afgelopen jaren best wel wat geld verdiend heb en je helaas geen rente krijgt op je spaarrekening. Sterker nog: het geld wordt minder waard. En daarnaast is het ook een beetje mijn pensioen voor later. Daarom ben ik gestart met beleggen met een zakelijke rekening. Ik ben pas in 2019 gestart, dat betekent dat dit nog een superjong portfolio is.

Hier ben ik wel gestart met de 90/10 regel en heb ik meer aandelen in trackers dan in individuele aandelen.

Op dit moment zit er €12.713,47 euro in zakelijke beleggingen.

Vrijdag 31 juli – Zakelijk portfolio

EDIT 30 juli 2022

Ondertussen zijn we alweer een halfjaar verder en ziet mijn beleggingsportfolio er ondertussen alweer iets anders uit. Zo is mijn beleggingsportfolio gegroeid en beleg ik nu deels via mijn bank (ABN AMRO). Daar beleg ik in beleggingsfondsen. Onder andere in een aantal Northern Trust funds. Ook beleg ik via Brand New Day in box 3. Ik beleg al jaren voor mijn pensioen bij Brand New Day, maar sinds januari 2022 ook op een normale beleggingsrekening.

Via welke broker beleggen

Het is het voordeligste is meestal als je belegt via je eigen bank, omdat je dan toch elke maand al betaalt voor je bank. Echter ligt dit wel een beetje aan je beleggingsstrategie. ABN AMRO is iets goedkoper, maar het verschil is heel klein. Verder bieden Brand New Day, InDelta, ING, Rabobank, Knab, SNS bank, BunQ en ASN bank ook fijne, laagdrempelige manieren om te starten met beleggen zonder hoge instapkosten. Beleggen bijna overal al vanaf €50,-.

Recent heb ik een nieuwe update geschreven over mijn beleggingsportefeuille. Daarin vertel ik precies hoe groot mijn portefeuille nu is, waar ik in investeer en vertel ik iets over crypto. Aangezien ik in januari 2021 ein-de-lijk gestart ben met investeren in crypto.

Beleggen via BUX Zero

Ook ben ik in het vierde kwartaal van 2020 BUX Zero toegevoegd aan mijn beleggingsportfolio. Een hele fijne en gebruiksvriendelijke app waar je zowel in losse aandelen als in ETF’s kunt investeren. Wel moet je een beetje oppassen qua kosten, want soms zijn de fee’s aan de hoge kant. Het is overigens wel een hele laagdrempelige manier om te starten met beleggen.

Starten met beleggen

Denk je nu? Super interessant, ik wil ook starten met beleggen. Dat kan! Maar het is belangrijk dat je je goed inleest in de risico’s en alleen geld gaat beleggen dat je kunt missen. Zorg dat je te allen tijde nog geld op je spaarrekening hebt staan waar je bij kunt mocht dat nodig zijn. Ook is het goed om je te realiseren dat geld op de beurs tijdelijk minder waard kan worden. Denk maar aan de enorme dip tijdens de corona crisis in maart.

Omdat beleggen écht voor de lange termijn is, is het niet erg als het een aantal jaar slecht gaat op de beurs door bijvoorbeeld een economische crisis. Geld dat je in beleggingen stopt is voor minimaal 15, 20 of zelfs 35 jaar.

Geldmachine aanzetten

Misschien denk je wel: leuk beleggen, maar hoe wordt mijn geld meer waard? Dit gebeurt op verschillende manieren.

 • Het is algemeen bekend dat geld op de beurs op den duur (lange termijn) meer waard wordt. De afgelopen 50 jaar is de beurs gemiddeld zo’n 8% gestegen. In vergelijking met de 0,01% rente die je krijgt op je spaarrekening, is dat natuurlijk heel veel. Echter: in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. 😉
 • Je hebt te maken met het rente op rente effect. Beter bekend als het compounding effect. Het is een principe waarbij jouw geld rente verdient en vervolgens krijg je over dat nieuwe bedrag (jouw geld + rente) ook weer rente. Dit groeit exponentieel. Dus hoe langer jij de geldmachine laat draaien, hoe meer geld je beleggingsportfolio waard wordt.
 • Je ontvangt dividend. Er zijn bedrijven, maar ook ETF’s die dividend uitkeren. Dit is een stukje winstuitkering vanuit de bedrijven. Dit wordt elk kwartaal overgemaakt. Let op: niet alle bedrijven betalen dividend uit. De relatief ‘jonge’ bedrijven zoals bijvoorbeeld Facebook en Pinterest, zijn nog te klein om dividend uit te keren omdat ze nog vaak nog geen of weinig winst maken en nog veel terug investeren in het bedrijf. Daarnaast is de kans dat de bedrijven groeien veel groter, waardoor de aandelen veel meer waard kunnen worden.
 • Als je belegt in individuele aandelen, kan het zijn dat een aantal aandelen over de looptijd veel meer waard worden. Vaak als bedrijven net op de beurs zijn, zijn ze relatief goedkoop. Naarmate de tijd volgt, stijgt de prijs van het aandeel. Zo is het aandeel van Facebook de afgelopen jaren flink gestegen. Dat betekent als je in 2012 aandelen van Facebook hebt gekocht voor $30 dollar per stuk, ze nu $244 dollar per stuk waard zijn. Dit is maar liefst een groei van 813,33% ten opzichte van de prijs die je ervoor betaald hebt.

Voorbeeld rente op rente effect

Als je start met een kapitaal van €5.000,- euro en 30 jaar lang elke maand €150,- inlegt, heb je aan het eind €59.000,- euro gespaard. Leuk bedrag, maar wat de blauwe lijn doet is veel interessanter. Dit is het rente op rente effect. Aan het begin is het verschil klein, maar naarmate de jaren volgen wordt het verschil steeds groter.

Na 30 jaar is je geld op de beurs met een rendement van 5% wat aan de lage kant is €147.179,- euro waard. Oftewel een verschil van maar liefst €88.179,- euro!

het compounding effect

Conclusie

Beleggen is niet eng, maar het is een slimme manier om van geld meer geld te maken. Ook is het een ideale bron van passief inkomen. Lees je wel altijd goed in in de risico’s. De enige tip die ik je kan geven is: begin zo vroeg mogelijk met het aanzetten van die geldmachine. Het duurt lang voordat het serieus veel waard wordt. Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne beleggingsrekening, dan is DEGIRO een aanrader, maar Brand New Day wint qua gebruiksvriendelijkheid. Het is namelijk een heel gebruiksvriendelijk platform om te starten met beleggen.

Heb je vragen of wil je iets anders weten rondom beleggen? Dan mag je mij altijd een berichtje sturen!

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Deel deze blog:

5 reacties

 1. Hallo,

  Bijzonder, dat je zo eerlijk voor de dag komt met je portefeuilles. Alweer een bevestiging van wat ik eerder opgemerkt heb, dat vrouwen zich kwetsbaarder op durven stellen dan mannen. Ik vind dat sterk. Mannen laten niet graag het achterste van hun tong zien. Vreemde uidrukking eigenlijk, maar dat heeft misschien te maken met het feit dat ik autistisch ben. Opeens zie ik dan de letterlijke betekenis van een zegswijze, en ga twijfelen aan de juistheid.
  Ik moet nog kennismaken met je vak van digital marketeer, en ga de rest van je website lezen. De materie heeft mijn interesse omdat ik Chanel-type jasjes maak die ik via social media wil verkopen. Omzetdoel: 2 jasjes per maand, kostprijs tussen € 200 – € 350.

  Groeten,

  Jaap Ruis

  http://www.jack-et.nl

  n.b. De naam van de site kwam ik tegen in de bijlage van De Telegraaf “VRIJ” van afgelopen zaterdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
5 tips voor het promoten van een online cursus
Steeds meer ondernemers lanceren een eigen online cursus. En dat is niet voor niets: een online cursus is een ideaal schaalbaar verdienmodel. Of je nu...
2 jaar fulltime ondernemer
De tijd vliegt als je plezier hebt wordt ook wel gezegd. Ondertussen is het alweer ruim twee jaar geleden dat ik de deur als online...
Digitale producten verkopen? 5 voordelen
De laatste jaren zijn steeds meer ondernemers digitale producten gaan verkopen. De reden dat veel mensen zich steeds vaker richten op kennisproducten, is het feit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF